Štvrtok 19. septembra, 2024
Pracovníčka volebnej komisie s hlasovacím lístkom v North Las Vegas v Nevade 13. októbra 2020 (Ethan Miller/Getty Images)
,

Europarlament presadzuje zavedenie korešpondenčného hlasovania. Aké formy zneužitia sa v praxi objavujú?

Európsky parlament presadzuje zavedenie korešpondenčného hlasovania vrátane „zavedenia ďalších nástrojov na uľahčenie hlasovania“. Medzi tieto nástroje by malo patriť hlasovanie s predstihom a hlasovanie v zastúpení, ako aj elektronické a online hlasovanie.

Informoval o tom projekt Europarlament prehľadne, ktorý je financovaný skupinou Zelených/EFA. Zverejnil aj hlasovanie českých europoslancov. Napriek tomu, že drvivá väčšina českých europoslancov bola proti, parlament návrh schválil (365 za, 178 proti, 71 sa zdržalo).

Na webovej stránke projektu sa dodáva, že rozšírením hlasovacích mechanizmov chcú poslanci EP „posilniť demokratické aspekty nadchádzajúcich volieb do Európskeho parlamentu v roku 2024 a zvýšiť volebnú účasť, napríklad uľahčením hlasovania zo zahraničia“.

Korešpondenčné, absenčné a digitálne hlasovanie je spojené s viacerými potenciálnymi rizikami a existuje už niekoľko príkladov skutočného zneužitia, ktoré sa dostali na súdy v USA. Tieto prípady odhaľujú niektoré mechanizmy zneužitia, ktoré môžu byť reálne použité na zvrátenie výsledkov volieb.

Vykrádanie volebných schránok či vyberanie hlasovacích lístkov

Redaktor denníka Epoch Times v relácii Facts Matters podrobne rozoberajúci tento prípad (The Epoch Times)

Podľa obžaloby z 25. októbra 2023, ktorú zverejnila Generálna prokuratúra štátu New Jersey, došlo v meste Paterson k závažným volebným podvodom.

Tento dokument okrem iného obviňuje súčasného predsedu mestskej rady Patersonu Alexa Mendeza z vedenia zločineckého sprisahania s cieľom dosiahnuť svoje zvolenie.

A. Mendez jeho manželka a niekoľko členov kampane kradli podľa prokuratúry ľuďom zo schránok hlasovacie lístky, vypĺňali ich a potom posielali poštou falošné hlasy, aby zvíťazili.

Okrem toho bol A. Mendez obvinený zo zhromažďovania veľkého počtu poštou zaslaných hlasovacích lístkov, ničenia hlasovacích lístkov, ktoré zaňho nehlasovali, a ich nahrádzania lístkami hlasujúcich za neho.

Detailytohto prípadu sú rozsiahle. Redaktor programu Facts Matters denníka Epoch Times sa prípadu podrobne venuje tu.

Prieskum Heartland/Rasmussen

Z prieskumu Heartland/Rasmussen zverejneného 12. decembra 2023 vyplýva, že 17 % voličov hlasujúcich korenšpodenčne priznalo, že hlasovali v štáte, v ktorom už nemajú trvalý pobyt; 21 % vyplnilo hlasovacie lístky za iné osoby; 17 % podpísalo hlasovacie lístky za rodinných príslušníkov bez súhlasu; a 8 % priznalo, že hlasovalo za odmenu alebo finančnú odmenu. Viac sa dočítate v našom článku tu.

Sudca v USA musel anulovať voľby kvôli podvodom pri  korešpondenčnom hlasovaní

Kandidáti vo voľbách na šerifa v okrese Caddo na severozápade Louisiany, USA (The Epoch Times)

Redaktor Epoch Times sa v článku Facts Matters zaoberá aj prípadom odhaleným 5. decembra 2023, v ktorom bol v štáte Louisiana zhromaždený dostatok dôkazov o nezákonnom hlasovaní. Pod váhou dôkazov bol sudca Najvyššieho súdu tohto amerického štátu nútený úplne zrušiť výsledky volieb.

Sudca rozhodnutie zdôvodnil tým, že bolo nezákonne odovzdaných toľko hlasovacích lístkov, že to zmenilo výsledok volieb, a preto sa celé voľby musia opakovať. Prípad je špecifický tým, že výsledok volieb bol bezprecedentne tesný.

Ak sa do prípadu začítame hlbšie, dozviete sa, že 18. novembra sa konali voľby šerifa v Caddo Parish, ktorá sa nachádza v severozápadnej časti štátu. Po tom, čo hlasovalo približne 43 000 ľudí, oficiálne výsledky ukázali, že demokrat Henry Whitehorn vyhral voľby s rozdielom len jedného hlasu.

Takýto malý rozdiel si podľa zákona vyžaduje automatické prepočítanie hlasov. Protikandidát John Nickelson (republikán) presadzoval, aby sa prepočítanie hlasov vykonalo ručne. Miestna volebná komisia však argumentovala, že ručné prepočítanie by trvalo príliš dlho, a tak sa namiesto toho uskutočnilo strojové prepočítanie. Pri strojovom prepočítavaní sa zistili tri hlasy navyše pre oboch kandidátov, čo znamenalo, že pri prepočítavaní stále vyhrával demokrat o jeden hlas.

Nickelson mal však dôvodné podozrenie, že proces hlasovania nebol „čistý“, a pokračoval vo vyšetrovaní. Prvotné zistenia ukázali, že na mnohých hlasovacích lístkoch chýbali podpisy. Volebná komisia prijala hlasovacie lístky aj bez podpisov. Niektoré boli spočítané dvakrát. Podľa sudcu bolo zistené množstvo hlasovacích lístkov započítaných mimo zákonom stanovených pravidiel dostatočné na to, aby mohli výsledky volieb zvrátiť (rozhodnutie sudcu).

V tomto prípade bolo dokazovanie jednoduchšie, pretože výsledok volieb bol veľmi tesný, s rozdielom jedného hlasu. Podrobnejšie informácie o prípade nájdete v reportáži tu.

Možné podvodné mechanizmy

Tento prehľad neslúži ako návod na spáchanie podvodu!

* Hlasovací lístok, ktorý príde do poštovej schránky, je ukradnutý zo schránky, vyplnený a odoslaný poštou.

* Určitá skupina obyvateľstva nechodí voliť. Napríklad človek XYZ za posledných 10 rokov ani raz nevolil. Je pravdepodobné, že nepôjde ani teraz, a jeho hlasovací lístok preto môže byť ľahšie zneužitý.

* Hlasovacie lístky sa dajú kúpiť, ukradnúť, skopírovať alebo zozbierať, vyplniť a poslať poštou.

* V niektorých štátoch USA boli volebné schránky zriadené priamo na ulici (podobné poštovým schránkam) a ľudia do nich mohli vhadzovať svoje hlasovacie lístky. Dokumentárny film 2000 kuriérov odhaľuje (na základe sledovania pohybu mobilných telefónov a kamerových záznamov), že vo viacerých štátoch USA fungovali „kuriéri“, ktorí doručovali a vhadzovali volebné lístky do týchto schránok – v štátoch, kde je legálne vhodiť do schránky len jeden volebný lístok, a to svoj vlastný.

* Vyplňovanie hlasovacích lístkov za dôchodcov, ktorí bývajú v domovoch dôchodcov (viac… ) alebo za iných rodinných príslušníkov.

Na snímke volebný pracovník v Michigane v novembri 2020 (Elaine Cromie/Getty Images) 

Sudca nariadil nové voľby, 78 % hlasovacích lístkov bolo neplatných, notárka zatknutá

V marci 2021 nariadil sudca v štáte Mississippi nové miestne voľby v Aberdeene v okrese Monroe po zistení, že viac ako tri štvrtiny absenčných hlasovacích lístkov odovzdaných v júnovom druhom kole volieb do mestskej rady za Demokratickú stranu sú neplatné. Notárka, ktorá zneužila svoje právomoci, bola zatknutá. Viac

Z reportáží americkej redakcie Epoch Times

Nižšie prinášame len niekoľko článkov na túto tému, ktoré uverejnilo americké vydanie denníka The Epoch Times.

Stopercentná volebná účasť: Masívny volebný podvod v domove dôchodcov

Člen kalifornskej mestskej rady zatknutý na základe obvinení z volebných podvodov: Šerif

Manželka zvoleného úradníka z Iowy zatknutá za podvody s voličmi

Šerif odhalil rozsiahle volebné podvody, keď zatkli politika obvineného zo 14 trestných činov

Úradníci vo Wisconsine podali 10 nových podnetov na volebné podvody vo voľbách v roku 2020

Exkluzívne: Šerif po zhliadnutí filmu “ 2000 kuriérov“ spustil národnú horúcu linku pre volebné podvody

Michiganskí republikánski zákonodarcovia žiadajú vyšetrovanie volebných podvodov s odvolaním sa na schému odhalenú vo filme 2000 kuriérov

Prečítajte si aj