Štvrtok 19. septembra, 2024
Vlajky EÚ pred budovou Európskej komisie v Bruseli (foto Guillaume Périgois / Unsplash)

Eurokomisia vyzvala vládu SR, aby nemenila Trestný zákon a nerušila Úrad špeciálnej prokuratúry

Európska komisia (EK) v stredu potvrdila, že požiadala Slovensko, aby nepokračovalo v novelizácii Trestného zákona a zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), pretože tieto návrhy treba dôkladne zvážiť. Informuje o tom spravodajca TASR. Informáciu pre TASR potvrdil hovorca EK pre oblasť spravodlivosti Christian Wigand.

Slovenská vláda v stredu schválila plán na zrušenie špeciálnej prokuratúry zameranej na trestné činy vrátane korupcie. Podľa vládneho návrhu novely Trestného zákona, ktorou sa menia viaceré právne normy, sa má ÚŠP zrušiť a kauzy, ktoré rieši, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr.

„Široký rozsah zamýšľaných noviel a početné oblasti dotknutého práva EÚ si vyžadujú dôkladnú a solídnu analýzu,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré exekutíva EÚ zaslala do Bratislavy.

Eurokomisia v liste podpísanom eurokomisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom a eurokomisárkou pre vnútorné záležitosti Ylvou Johanssonovou v utorok (5. 12.) požiadala ministra spravodlivosti SR Borisa Suska (Smer-SD), aby slovenská vláda zatiaľ „nepokračovala v zamýšľaných novelách“ a najmä sa „neuchýlila k zrýchlenému postupu bez riadnej a dôkladnej konzultácie so zainteresovanými stranami na vnútroštátnej a európskej úrovni“.

Wigand spresnil, že eurokomisia je pripravená na ďalšie politické a technické diskusie so slovenskou vládou s cieľom podrobnejšie preskúmať tieto otázky, pričom zamýšľané zmeny a doplnenia zákona odporúča konzultovať aj s Benátskou komisiou Rady Európy.

Predstavitelia slovenskej vlády pred stredajším rozhodnutím naznačili, že tento krok dopredu konzultovali s eurokomisiou. Wigand potvrdil, že Reynders sa v tejto veci 27. novembra v Bruseli stretol s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), Suskom a ministrom obrany Robertom Kaliňákom (Smer-SD), ktorí informovali o pripravovaných novelách slovenskej legislatívy. Po tomto stretnutí vláda SR zaslala eurokomisii informáciu o pripravovaných reformách.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová kritizuje zámer vlády schvaľovať legislatívu súvisiacu aj so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v skrátenom legislatívnom konaní. Vyplýva to z jej stredajšieho vyjadrenia pre médiá.

„Musím povedať, že ten spôsob a rýchlosť, myslím tým skrátené legislatívne konanie, v ktorom majú byť takto významné zmeny prijaté, ma šokoval,“ zdôraznila.

Poukázala na to, že ide o novely viacerých zákonov a musí sa s nimi podrobnejšie oboznámiť. „Mám možnosť vetovania zákonov, samozrejme, do úvahy prichádza aj zváženie podania na Ústavný súd, ale to závisí od posúdenia obsahu,“ podotkla.

Vládny kabinet na stredajšom rokovaní odobril zrušenie ÚŠP. Kauzy, ktoré rieši, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr. Vyplýva to z návrhu novely Trestného zákona, ktorou sa menia viaceré právne normy. Kabinet odsúhlasil, aby sa navrhovaná legislatíva prerokovala v skrátenom legislatívnom konaní. Rovnako, ako aj novela zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Prečítajte si aj