Pondelok 16. septembra, 2024
Komisár Európskej únie pre opatrenia v oblasti klímy Wopke Hoekstra sa zúčastňuje na vypočutí vo Výbore pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín v rámci plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu vo francúzskom Štrasburgu 2. októbra 2023. (foto: Frederick Florin/AFP via Getty Images)
»

EÚ zmení pravidlá dotovania vodíka, aby riešila nadmernú ponuku z Číny

Európska únia pracuje na nových pravidlách dotácií na vodík s cieľom chrániť európskych výrobcov pred „nekalou“ čínskou konkurenciou, uviedol 2. septembra šéf EÚ pre klímu Wopke Hoekstral na Technickej univerzite v holandskom Eindhovene, kde vystúpil s prejavom na otvorení akademického roka.

Oznámenie nasledovalo po žiadosti európskych výrobcov elektrolyzérov (strojov, ktoré vyrábajú vodík s nízkymi emisiami) adresovanej Komisii vytvoriť kritériá „made in Europe“ v rámci druhej aukcie dotácií Európskej vodíkovej banky, ktorá sa uskutoční koncom tohto roka. Je to tiež dôsledok varovania zo strany priemyslu, že vodíkový sektor EÚ by mohol stratiť schopnosť konkurovať čínskym spoločnostiam, ktoré už pohltili svetový trh so solárnymi zariadeniami.

Hoekstra vo svojom prejave uviedol, že je „neprijateľné“, aby čínsky režim „vykoľajil“ hospodárstvo EÚ a zvýšil závislosť jej od Číny „masívnymi“ dotáciami v solárnom, ako aj iných odvetviach, a prisľúbil, že „obnoví rovnováhu“.

Uvádzajúc ako príklad vodíkovú energiu, komisár uviedol, že Európska komisia tento mesiac navrhne pravidlá pre ďalšiu aukciu.

„Zatiaľ čo prvá aukcia ukázala, že európske elektrolyzéry majú dobré zastúpenie, Čína ich teraz nadmerne dodáva za stále nižšie náklady,“ povedal. „Preto zabezpečím, aby ďalšia aukcia bola iná. Budeme mať jednoznačné kritériá na vybudovanie európskych dodávateľských reťazcov elektrolyzérov.“

Hoekstra tiež navrhol, že do pravidiel EÚ pre dotácie by sa mohli zahrnúť požiadavky na bezpečnosť údajov, čím narážal na obavy zo slabšej ochrany údajov mimo EÚ, napríklad na čínsky zákon, ktorý núti každú spoločnosť v Číne odovzdávať informácie štátu.

„Ak nie je možné zaručiť európsku kybernetickú bezpečnosť a ochranu, ak nie je možné zabezpečiť naše údaje, nemôžu dostať podporu,“ povedal.

Elektrolyzéry sú stroje, ktoré štiepia vodu a vyrábajú vodík s nízkymi emisiami pomocou elektrickej energie v porovnaní s tradičnými procesmi výroby vodíka, ktoré využívajú technológie na fosílne palivá. Podľa Európskej komisie sa vodík v roku 2022 podieľal na spotrebe energie v Európe menej ako 2 percentami a 96 % používaného vodíka sa vyrábalo zo zemného plynu.

V rámci snahy EÚ znížiť do roku 2030 emisie skleníkových plynov o 55 % si komisia stanovila cieľ vyrobiť 10 miliónov ton ekologického vodíka a rovnaké množstvo aj doviezť.

V pilotnej aukcii EÚ, ktorá sa konala od novembra 2023 do februára 2024, Brusel pridelil 720 miliónov eur siedmim vodíkovým projektom vybraným zo 132 ponúk 17 európskych krajín.

Podľa Medzinárodnej energetickej agentúry je Čína vedúcou krajinou z hľadiska výrobnej kapacity elektrolyzérov, ktorá predstavuje 40 % celosvetovej kapacity.

Nemecké technologické združenie VDE, ktoré je členom Hydrogen Europe, v januári v bielej knihe o vodíkovom hospodárstve uviedlo, že Čína už „zaujala vedúcu pozíciu“ v oblasti technológie elektrolýzy.
Správa konštatovala, že medzi popredných čínskych výrobcov elektrolyzérov patria aj tí, ktorí už majú vedúce postavenie vo fotovoltickom priemysle.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj