Streda 3. júla, 2024
Ilustračné foto elektronického terminálu (Pexels/ Ono Kosuki)
»

EÚ zamýšľa inštalovať na hraniciach detektori lži. Ich spoľahlivosť je otázna

Európski úradníci chcú na pozemných priechodoch Európskej únie zaviesť systém detektora lži založený na báze umelej inteligencie (UI). Projekt, na ktorom sa pracuje od už roku 2018, má pomôcť urýchliť kontrolné procesy štátnych príslušníkov tretích krajín, ušetriť pracovnú silu, či znížiť počet nelegálnych vstupov do EÚ.

Tento systém s názvom iBorderCtrl je podľa britského denníka Daily Mail schopný analyzovať pohyby tváre a vo väčšine prípadov odhaliť, či osoba pohraničiarovi pri kontrole klame.

Systém iBorderCtrl sa už v minulosti testoval na hraniciach Grécka, Maďarska a Lotyšska. Technológiu vyvinula britská Metropolitná univerzita v Manchestri. Európska únia prispela na tento výskumný projekt sumou takmer 5 miliónov eur.

Podľa členov projektového tímu mal tento systém pri prvých testoch v roku 2018 iba 76 % úspešnosť. Cieľom však bolo zvýšiť účinnosť na 85 %.

Súčasný plán inštalovať túto „digitálnu pohraničnú stráž“ na všetkých hraniciach EÚ vyvoláva pochybnosti o jej efektivite.

Slabé miesta systému

Podľa niektorých politikov a odborníkov môže zapojenie systému iBorderCTrl viesť k „chybnému posúdeniu“, častému zamietnutiu vstupných víz či diskriminácii cestujúcich s rôznymi obmedzeniami.

Patrick Breyer, nemecký europoslanec, nedávno pre denník Daily Mail označil tento „detektor lži“ výrazom „pseudoveda“. Podľa Breyera nie je možné zistiť, či niekto klame len na základe mimiky tváre.

„Dochádza k diskriminácii ľudí, ktorí majú nejakú telesnú poruchu, alebo ľudí, ktorí viac prejavujú svoje emócie. Toto nemôže fungovať,“ tvrdí Breyer.

Profesori psychológie z Univerzity v Marburgu a Univerzity vo Würzburgu v nedávnom výskume upozornili hneď na niekoľko problémov so UI systémami.

Podľa nich pri mnohých systémoch UI nie je možné zistiť ich algoritmy a jednotlivé premenné, ktoré vedú k ich rozhodovaniu. Ak teda systém nie je úplne transparentný, nie je možné ho nejako nezávisle overiť. V takom prípade sa podľa nich zvyšuje riziko nesprávnych výsledkov.

Okrem toho nemeckí akademici poukázali na to, že v komunikácii neexistujú jasné fyzické signály (krvný tlak, dýchanie) či iné znamenia v komunikácii, ktoré by bolo možné označiť za stopercentne lživé.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj