Streda 3. júla, 2024
Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell počas vyhlásenia v sídle EÚ v Bruseli 27. mája 2024. (Francois Walschaerts/ AFP via Getty Images)
»

EÚ uvaľuje nové sankcie na 19 subjektov napojených na Čínu za pomoc Rusku

Európska únia (EÚ) uvalila sankcie na 19 čínskych spoločností za podporu Ruska počas jeho vojny proti Ukrajine.

Devätnásť spoločností uvedených v Úradnom vestníku Európskej únie má sídlo v pevninskej Číne a Hongkongu a patrí medzi 61 subjektov, na ktoré boli 24. júna uvalené nové sankcie za ich úlohu pri „priamej podpore vojenského a priemyselného komplexu Ruska“ vo vojne proti Ukrajine.

Na zozname je aj deväť spoločností v Turecku, dve v Kirgizsku a po jednej v Indii, Kazachstane a Spojených arabských emirátoch.

Mnohé z týchto subjektov údajne pomáhajú Rusku obchádzať sankcie EÚ a nakupovať „citlivé položky“ používané v bezpilotných lietadlách alebo položky, ktoré podporujú vojenské operácie Kremľa, uviedla Európska rada vo vyhlásení.

Brusel zavedie prísnejšie obchodné obmedzenia pre subjekty uvedené na zozname, pokiaľ ide o tovar dvojakého použitia a výrobky, ktoré „by mohli prispieť k technologickému zlepšeniu ruského obranného a bezpečnostného sektora“.

Medzi subjektmi v najnovšom kole sankcií EÚ je aj spoločnosť China Head Aerospace Group so sídlom v Pekingu, ktorú americké ministerstvo financií zaradilo na čiernu listinu v apríli 2023. Washington obvinil čínsku spoločnosť z dodávania satelitných snímok lokalít na Ukrajine subjektom napojeným na vojenskú organizáciu Wagner.

Ďalšou významnou čínskou firmou uvedenou v balíku sankcií je spoločnosť Shenzhen 5G High-Tech Innovation Company. V apríli bola táto technologická spoločnosť zaradená na sankčný zoznam USA za to, že pôsobila ako čínsky sprostredkovateľ pre bieloruskú obrannú spoločnosť Peleng, ktorá podľa Washingtonu dodáva systémy riadenia paľby pre ruské tanky.

V reakcii na najnovší krok EÚ sa čínsky komunistický režim zaviazal prijať „potrebné opatrenia“ na ochranu záujmov svojich spoločností.

Na dennom brífingu 25. júna hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning obhajoval obchodovanie čínskych spoločností s ich ruskými partnermi a uviedol, že ide o „normálnu výmenu a spoluprácu“ a nemala by do nej „zasahovať alebo ju ovplyvňovať tretia strana“.

USA podporuje EÚ v sankciách

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas májového stretnutia s vedúcim predstaviteľom ČKS Si Ťin-pchingom na májovej návšteve v Paríži kritizovala čínsky režim za dodávky materiálov do Ruska, ktoré majú civilné aj vojenské využitie.

„Je potrebné vynaložiť väčšie úsilie na obmedzenie dodávok tovaru dvojakého použitia do Ruska, ktorý sa dostáva na bojisko,“ povedala von der Leyenová novinárom trojstrannom rozhovore s čínskym lídrom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. „Vzhľadom na existenčný charakter hrozieb vyplývajúcich z tejto vojny pre Ukrajinu aj Európu to má vplyv na vzťahy medzi EÚ a Čínou.“

Nemecký vicekancelár Robert Habeck predniesol podobné posolstvo počas nedávnej návštevy Číny. „Obchádzanie sankcií uvalených na Rusko nie je prijateľné,“ povedal Habeck novinárom 22. júna po stretnutí s vysokými čínskymi predstaviteľmi v Pekingu.

Obchod medzi Čínou a Ruskom v roku 2023 prudko vzrástol o viac ako 40 % a podľa Habecka takmer polovicu tohto nárastu spôsobili výrobky dvojakého použitia.

Vláda USA začiatkom tohto mesiaca predstavila nové sankcie voči viac ako 300 subjektom a jednotlivcom vrátane mnohých z tretích krajín, ako je Čína. Počas aprílovej návštevy Číny štátny tajomník Antony Blinken povedal, že ČKS „poháňa“ ruskú vojnu proti Ukrajine, pričom poznamenal, že Moskva by „bez podpory Pekingu len ťažko udržala svoj útok na Ukrajinu“.

Ministerstvo zahraničných vecí 25. júna ocenilo nové sankcie EÚ: „Žiaľ, za posledné dva roky sme boli svedkami toho, ako Rusko obnovuje kapacity na výrobu ďalších zbraní“ a nových zbraňových systémov, povedal na tlačovej konferencii úradujúci námestník amerického ministerstva zahraničných vecí pre politické záležitosti John Bass.

„Sú toho schopní predovšetkým vďaka podpore priemyslu v Čínskej ľudovej republike,“ povedal.
„Preto vítame silnú podporu našich európskych spojencov a partnerov pri dopĺňaní amerických sankcií v snahe narušiť tieto nezákonné toky technológií a iných zdrojov potrebných na udržanie ruského vojnového úsilia a zvýšiť náklady Ruska vyplývajúce z jeho pokračujúceho vedenia tejto nezákonnej agresívnej vojny.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj