Utorok 22. októbra, 2024
Slovenskí spracovatelia dobytka dostanú od EÚ finančnú pomoc (Foto: ilustračné, Feyza Yıldırım / Pexels)

EÚ schválila štátnu pomoc pre spracovateľov dobytka 

V kontexte rusko-ukrajinskej vojny dnes Európska komisia (EK) oznámila schválenie slovenskej schémy štátnej pomoci vo výške 70 miliónov eur na podporu spracovateľov dobytka, potravín a nápojov. Iniciatíva bola schválená na základe dočasného krízového a prechodného rámca štátnej pomoci prijatého v marci 2023 s cieľom podporiť opatrenia v odvetviach, ktoré sú kľúčové na urýchlenie zelenej transformácie a znižovanie energetickej závislosti od Ruska.

Schválená schéma slovenskej pomoci bude mať formu zníženia príspevkov na sociálne zabezpečenie, ktoré by inak zamestnávatelia museli platiť za obdobie od augusta 2023 do januára 2024. Oprávnení príjemcovia budú mať nárok na pomoc vo výške 700 eur na zamestnanca mesačne.

Cieľom tejto schémy je podporiť spoločnosti pôsobiace v odvetví spracovania hovädzieho dobytka, potravín a nápojov, ktoré momentálne čelia vážnemu nedostatku likvidity v dôsledku rastúcich nákladov na elektrickú energiu, krmivo pre zvieratá, hnojivá či zúrodňujúce látky. 

Komisia zdôraznila, že slovenská schéma je v súlade s podmienkami stanovenými v dočasnom krízovom a prechodnom rámci. Finančná pomoc nepresiahne 250 000 eur pre podnik pôsobiaci v odvetví spracovania dobytka, 300 000 eur pre podnik v oblasti rybolovu a akvakultúry, a 2 milióny eur pre spoločnosť v iných oprávnených odvetviach. Táto podpora bude poskytnutá najneskôr do 31. decembra 2023.

Prečítajte si aj