Nedeľa 8. septembra, 2024
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa prihovára novinárom počas tlačovej konferencie v Štrasburgu 18. júla 2024. (Johannes Simon/Getty Images)

EÚ poslala Ukrajine prvých 1,5 miliardy eur zo zmrazených ruských aktív, Kremeľ prisľúbil odvetu

Predstavitelia Európskej únie 26. júla uviedli, že prvá tranža peňazí zo zmrazených ruských aktív bola odoslaná na podporu Ukrajiny, ktorá sa bráni invázii Moskvy, zatiaľ čo Kremeľ pohrozil odvetou za to, čo nazýva krádežou svojho zvrchovaného majetku.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová 26. júla oznámila, že približne 1,5 miliardy eur z úrokov, ktoré Európska únia získala z držby približne 200 miliárd eur v zmrazených aktívach ruskej centrálnej banky, bolo poskytnutých Ukrajine, keďže Kyjev prosí o ďalšiu západnú pomoc.

„EÚ stojí na strane Ukrajiny,“ napísala pani von der Leyenová na sociálnej sieti X. „Dnes prevádzame [1,5 miliardy eur] z výnosov z imobilizovaných ruských aktív na obranu a obnovu Ukrajiny. Neexistuje lepší symbol alebo využitie peňazí Kremľa, ako urobiť z Ukrajiny a celej Európy bezpečnejšie miesto pre život.“

V máji sa 27 členských štátov EÚ dohodlo, že úroky získané zo stoviek miliárd dolárov zmrazených ruských aktív použijú na vojenskú podporu Ukrajiny a na rekonštrukciu vojnou zničenej krajiny. Peniaze boli zhabané v rámci niekoľkých balíkov sankcií voči Moskve v reakcii na jej inváziu.
Predstavitelia EÚ odhadli, že úroky zo zmrazených aktív, z ktorých väčšina sa nachádza v Belgicku, by mohli predstavovať približne 3 miliardy eur ročne.

Podľa plánu prijatého v máji by sa 90 % výnosov zo zmrazených ruských aktív použilo na vojenskú pomoc Ukrajine prostredníctvom Európskeho mierového nástroja, zatiaľ čo 10 % by išlo na obnovu a iné podporné úsilie prostredníctvom rozpočtu EÚ, uvádza sa vo vyhlásení Európskej komisie z 22. mája.

Hoci zo strany Kyjeva nedošlo k oficiálnemu potvrdeniu prvej tranže sľúbených príjmov zo zmrazených ruských aktív, Mychajlo Podoljak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, zverejnil na sociálnych sieťach vyhlásenie, v ktorom sa spomína potreba využiť „finančné nástroje“ na potrestanie Ruska a získanie zbraní, ktoré by „zbavili agresora viacerých schopností“.

„Na to, aby sme zničili infraštruktúru vojny, musíme zvýšiť množstvo zdrojov, ktoré [Rusko] stráca v dôsledku jej pokračovania,“ napísal Podoljak na X a zároveň vyzval na zlepšenie ukrajinského systému protivzdušnej obrany s cieľom spôsobiť Rusku taktické porážky na frontovej línii a prinútiť Moskvu sadnúť si za rokovací stôl.

Kremeľ vyjadril nesúhlas s oznámením EÚ, že výnosy zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky sa použijú na pomoc Ukrajine vo vojne. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov 26. júla novinárom povedal, že krok EÚ je „nezákonný“ a že Rusko v reakcii podnikne „dobre premyslené kroky“.

„Takéto kroky Európskej komisie nezostanú bez odozvy,“ povedal.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj