Nedeľa 8. septembra, 2024
Európskej únii hrozí, že by sa mohla do roku 2030 stať v oblasti lítium-iónových batérií a palivových článkov závislou od Číny (Foto: JENS SCHLUETER/AFP via Getty Images)
»

EÚ hrozí, že do 2030 bude závislá od čínskych batérií

Ak Európska únia (EÚ) neprijme rázne opatrenia, mohla by sa do roku 2030 stať v oblasti lítium-iónových batérií a palivových článkov rovnako závislou od Číny, ako bola v oblasti energetiky závislá od Ruska pred vojnou na Ukrajine, uvádza sa v dokumente pripravenom pre lídrov EÚ.

Dokument, ktorý získala agentúra Reuters, bude základom diskusií o hospodárskej bezpečnosti Európy počas stretnutia lídrov EÚ 5. októbra v španielskej Granade.

Lídri, ktorých znepokojuje rastúca globálna asertivita a ekonomická váha Číny, budú diskutovať o návrhoch Európskej komisie na zníženie rizika prílišnej závislosti Európy od najľudnatejšej krajine sveta a o potrebe diverzifikácie smerom k Afrike a Latinskej Amerike.

V dokumente sa uvádza, že vzhľadom na nestály charakter obnoviteľných zdrojov energie, akými sú slnečná alebo veterná energia, bude Európa potrebovať spôsoby uskladňovania energie, aby dosiahla svoj cieľ nulových čistých emisií oxidu uhličitého do roku 2050.

„To prudko zvýši náš dopyt po lítium-iónových batériách, palivových článkoch a elektrolyzéroch, ktorý by sa mal v nasledujúcich rokoch znásobiť 10 až 30-krát,“ uvádza sa v dokumente, ktorý vypracovalo španielske predsedníctvo EÚ.

Zatiaľ čo EÚ má silnú pozíciu v medziproduktových a montážnych fázach výroby elektrolyzérov s viac ako 50 % podielom na celosvetovom trhu, pri palivových článkoch a lítium-iónových batériách, ktoré sú kľúčové pre elektrické vozidlá, sa vo veľkej miere spolieha na Čínu.

„Bez zavedenia ráznych opatrení by európsky energetický ekosystém mohol byť do roku 2030 závislý od Číny iným spôsobom, ale s podobnou závažnosťou ako bol od Ruska pred inváziou na Ukrajinu,“ uviedol.

Rok pred ruskou inváziou na Ukrajinu odoberala EÚ z Ruska viac ako 40 % svojej celkovej spotreby plynu, 27 % dovozu ropy a 46 % dovozu uhlia.

Lítium-iónové batérie a palivové články neboli jedinou zraniteľnou oblasťou EÚ, uvádza sa v dokumente španielskeho predsedníctva.

„Podobný scenár by sa mohol odohrať v oblasti digitálnych technológií,“ stojí v dokumente. „Prognózy naznačujú, že dopyt po digitálnych zariadeniach, ako sú senzory, drony, dátové servery, zariadenia na ukladanie údajov a siete na prenos údajov, v tomto desaťročí prudko vzrastie.“

„EÚ má relatívne silnú pozíciu v poslednej menovanej oblasti, ale v ostatných oblastiach vykazuje značné nedostatky,“ uvádza sa v dokumente.

Táto zahraničná závislosť by mohla do roku 2030 vážne brániť zvyšovaniu produktivity a mohla by brániť modernizácii poľnohospodárskych systémov, ktorá je nevyhnutná na riešenie zmeny klímy, uvádza sa v správe.

Prečítajte si aj