Štvrtok 19. septembra, 2024
Poslanec Eric Swalwell (demokrat - Kalifornia) počas tlačovej konferencie v Kapitole 6. apríla 2022 (Anna Moneymaker/Getty Images)
» ,

Etický výbor Snemovne reprezentantov ukončil vyšetrovanie stykov poslanca Erica Swalwella s údajnou čínskou špiónkou

Dva roky trvajúce vyšetrovanie poslanca Erica Swalwella kvôli jeho stykom s čínskou občiankou podozrivou zo špionáže bolo ukončené, uviedol obojstranný Etický výbor Snemovne reprezentantov.

Výbor to oznámil v súkromnom liste (pdf) Swalwellovi, v ktorom predseda Michael Guest (republikán – Mississippi) a členka výboru Susan Wildová (demokratka – Pennsylvania) vysvetlili, že proti kalifornskému demokratovi nebudú podniknuté žiadne ďalšie kroky.

Swalwell list zverejnil na svojej oficiálnej webovej stránke.

„Ako viete, Etický výbor vás 9. apríla 2021 informoval o rozhodnutí prešetriť obvinenia, podľa ktorých ste v súvislosti s Christine Fangovou mohli porušiť rokovací poriadok Snemovne reprezentantov, zákony a iné normy správania,“ uvádza sa v liste.

„Výbor v tejto veci nepodnikne žiadne ďalšie kroky.“

Guest a Wildová napriek tomu vyzvali Swalwella, aby zostal opatrný a uvedomoval si možnosť byť nevhodne ovplyvňovaný zo strany zahraničných agentov a vlád, ktorí sa podľa nich môžu pokúsiť zabezpečiť si vplyv prostredníctvom darov a iných interakcií.

„Vyzývame vás, aby ste sa obrátili na Úrad pre bezpečnosť snemovne a požiadali o  usmernenie týkajúce sa krokov, ktoré treba podniknúť na zabránenie alebo riešenie takýchto pokusov,“ píše sa v liste.

Christine Fangová s vtedajším členom mestskej rady v kalifornskom Dubline Ericom Swalwellom na študentskom podujatí v októbri 2012. (Screenshot/Sociálne médiá)

Politické spravodajstvo, ovplyvňovacie operácie 

Swalwell je zapletený do čínskej špionážnej ságy od roku 2020, keď sa objavili správy, že sa stal terčom podozrivej čínskej spravodajskej agentky známej ako Fang Fang alebo Christine Fangová.

Podľa správy agentúry Axios z decembra 2020 sa Fangová zapísala ako študentka na Kalifornskú štátnu univerzitu a v rokoch 2011 – 2015 sa zamerala na Swalwella a ďalšie politické osobnosti. Swalwell bol v tom čase členom mestskej rady  v kalifornskom Dubline.

Fangová sa údajne zúčastnila aj na činnosti zameranej na získavanie finančných prostriedkov pre Swalwellovu predvolebnú kampaň v roku 2014.

O rok neskôr bol Swalwell vymenovaný za člena výboru Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby a vtedy ho federálni vyšetrovatelia upozornili, že sú znepokojení Fangovej podozrivou činnosťou a správaním a majú podozrenie, že zhromažďuje politické informácie a vykonáva operácie na ovplyvňovanie v Bay Area.

Demokrat podľa správy okamžite prerušil styky s Fangovou a tá okamžite opustila krajinu. Swalwell tvrdil, že neurobil nič zlé a plne spolupracoval s FBI.

Swalwell obviňuje radikálnych republikánov

Predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy (republikán – Kalifornia) však v januári Swalwella odvolal z výboru Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby, pričom sa odvolával na obavy o bezpečnosť.

Swalwell vtedy toto rozhodnutie označil za akt „politickej pomsty“.

Vo vyhlásení z 23. mája privítal ukončenie vyšetrovania a vyhlásil, že je „čas pohnúť sa ďalej“ od tohto prípadu.

„Pred takmer 10 rokmi som pomáhal FBI pri vyšetrovaní dobrovoľníčky v rámci mojej kampane. O prípade a mojej pomoci bol informovaný republikánsky predseda Snemovne reprezentantov John Boehner a o dva roky neskôr ma republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan opätovne vymenoval do výboru Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby,“ uviedol Swalwell.

„Ani jeden zo zástupcov nespochybňoval moje konanie, ani nepolitizoval moju spoluprácu. Napriek tomu, že FBI opakovane tvrdila, že som bol iba nápomocný a nikdy som nebol obvinený z protiprávneho konania, túto sťažnosť podal republikán zo Snemovne reprezentantov.“

„Je čas pohnúť sa ďalej. Etický výbor Snemovne reprezentantov zložený z oboch politických strán mal tento prípad na starosti viac ako dva roky. Mali právomoc predvolania a dostali moje odpovede na ich žiadosti o poskytnutie informácií. Dnes túto záležitosť uzatvárajú a nezistili žiadne pochybenie. Ak bolo zámerom podania tejto sťažnosti a rozširovania nepravdivých ohováraní umlčať ma, tak sa to nestane. Budem naďalej vystupovať v mene svojich voličov a vášnivo brániť demokraciu.“

V samostatnom vyhlásení na Twitteri tiež obvinil „radikálnych republikánov“ z toho, že ho „falošne pošpinili“, aby ho umlčali.

McCarthyho kancelária na žiadosť denníka The Epoch Times o komentár nereagovala.


Z pôvodného článku preložil pp.

Prečítajte si aj