Štvrtok 19. septembra, 2024
Poslanci Európskeho parlamentu v Štrasburgu (Zdroj: Diliff / wikipedia)

EP v uznesení vyjadruje obavy o súdne procesy aj slobodu médií na Slovensku

Legislatívne návrhy predložené vládou Roberta Fica (Smer-SD) môžu ohroziť integritu súdnych procesov a oslabiť tiež občiansku spoločnosť, slobodu médií aj boj EÚ proti podvodom. Konštatuje sa to v stredajšom uznesení Európskeho parlamentu. Informuje o tom spravodajca TASR.

EP v uznesení tlmočí svoje znepokojenie z podľa neho neoprávneného využitia zrýchleného legislatívneho procesu v prípade novely Trestného zákona a zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry. Europoslanci tiež vyzvali slovenskú vládu, aby prehodnotila navrhované zmeny v legislatíve týkajúcej sa ochrany oznamovateľov, keďže by mohli byť retroaktívne zbavení ochrany. Zdôraznili, že akákoľvek reforma trestného práva musí zabezpečiť kontinuitu a účinnosť nových a prebiehajúcich trestných konaní.

Parlament ďalej apeluje na vládu SR, aby sa zaoberala dlhodobou výzvou na reformu paragrafu 363 slovenského Trestného poriadku, ktorý v súčasnosti umožňuje generálnemu prokurátorovi zastaviť trestné stíhanie, a aby zamedzila jeho zneužívaniu.

Ako nevhodné a neúctivé odsúdili europoslanci poznámky premiéra Fica na adresu študenta práva, ktorý bol súčasťou iniciatívy na podporu akademickej diskusie o stave právneho štátu na Slovensku. Uznesenie vyzýva všetkých politických predstaviteľov, aby s verejnosťou komunikovali konštruktívne a úctivo.

Europarlament je znepokojený aj plánmi prijať právne predpisy, ktoré by oslabili občiansky priestor obmedzením práce mimovládnych organizácií a stigmatizáciou organizácií financovaných zo zahraničia.

Poslanci vyjadrili aj znepokojenie z plánovanej reštrukturalizácie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a vyjadrujú poľutovanie nad rozhodnutím premiéra a ďalších vládnych predstaviteľov prerušiť komunikáciu s kľúčovými médiami. Vyzvali vládnych predstaviteľov, aby sa zdržali verbálnych útokov na jednotlivcov a zástupcov médií, ktoré podľa europoslancov v minulosti prispeli k vytvoreniu priaznivého prostredia pre násilné zločiny, ako bola vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Poslanci Európskeho parlamentu v stredajšom hlasovaní v Štrasburgu prijali uznesenie kritické voči slovenskej vláde. Za hlasovalo 496 zo 630 prítomných poslancov, 70 bolo proti a 64 sa zdržalo hlasovania.

Prečítajte si aj