Nedeľa 8. septembra, 2024
Na snímke v popredí minister životného prostredia Tomáš Taraba. (Zdroj: FB / Ministerstvo životného prostredia SR)

Envirorezort zverejnil príručku pre zber textilného odpadu, určuje povinnosti pre obce

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zverejnilo metodickú príručku pre zber textilného odpadu. Určuje v nej povinnosti pre obce. Príručku zverejnilo na svojom webe. Slovensko je povinné zaviesť triedený zber textilu od 1. januára 2025.

Obce musia podľa príručky uzavrieť zmluvy s osobou oprávnenou nakladať s textilným odpadom, napríklad zberovými spoločnosťami. Zmluva má podľa MŽP obsahovať jednotlivé spôsoby zberu a ich kombinácie, umiestnenie a hustotu nádob na zber, počet potrebných vývozov, obsah nádob a ich kvalitu, spôsob zabalenia a odovzdania do nádob či prípadnú kombináciu nádob a zberného dvora.

Envirorezort ďalej uvádza, že obec musí upraviť všeobecne záväzné nariadenie (VZN), v ktorom zahrnie podrobnosti o systéme triedeného zberu textilu. Zároveň musí na svojej webovej stránke zverejniť zrozumiteľný popis systému.

Údaje o množstvách textilného odpadu zahrnie obec vo svojej evidencii o odpade a následne v ročnom ohlásení a výkaze pre Štatistický úrad SR. „Zároveň si tieto množstvá môže započítať do miery vytriedenia,“ skonštatoval rezort.

Okrem toho má obec možnosť vytvoriť aj doplnkový spôsob zberu textilu vhodného na opätovné použitie. Musí pre to upraviť VZN, v ktorom zahrnie aj podrobnosti o systéme triedeného zberu textilného odpadu i o zbere textilu určeného na opätovné použitie a spôsob odlíšenia dvoch spôsobov zberu. Samospráva ich musí následne zreteľne oddeliť.

MŽP v príručke priblížilo, že obec má jasne a zreteľne vysvetliť rozdelenie dvoch spôsobov zberu. Ide napríklad o to, že textil na opätovné použitie musí byť opraný, čistý, nositeľný, bez poškodení a škvŕn.

Samospráva má podľa príručky zabezpečiť posúdenie, či je odovzdaný textil skutočne vhodný na opätovné použitie priamo na zbernom mieste. „Pokiaľ textil nespĺňa požiadavky na opätovné použitie, s daným textilom sa nakladá ako s odpadom z textilu,“ tvrdí ministerstvo.

O množstve textilu odovzdaného na opätovné použitie sa budú taktiež zbierať údaje, spôsob a formu MŽP ešte upresní. Množstvá vyzbieraného textilu vhodného na opätovné použitie nebude podľa rezortu možné započítať do miery vytriedenia.

Doplnkový spôsob zberu textilu možno zabezpečiť formou zbierok organizovaných obcou, charitatívnymi organizáciami alebo inými subjektmi po dohovore s obcou, odovzdaním v centrách opätovného použitia, tzv. reuse centrá, organizovaním výmeny oblečenia (swapy) alebo bazárov. Taktiež môže zorganizovať predaj a darovanie použitého textilu priamo do „second handov“, charitatívnych organizácií alebo spoločnostiam, zaoberajúcim sa triedením použitého textilu za účelom jeho ďalšieho využitia.

Zväz odpadového priemyslu: Pre zber textilu chýba systém financovania či recyklačná infraštruktúra

Prečítajte si aj