Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). (Zdroj: FB / Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS)

Envirorezort otvára druhú výzvu na dekarbonizáciu priemyslu za 340 miliónov eur

Envirorezort otvára druhú výzvu zameranú na dekarbonizáciu priemyslu z plánu obnovy za 340 miliónov eur. O získanie nenávratných finančných prostriedkov sa môžu uchádzať priemyselné podniky spadajúce pod Európsky systém obchodovania s emisiami (EU ETS), do ktorého spadá 90 percent všetkých emisií z priemyslu. Minimálna ani maximálna výška poskytnutých financií v rámci jednej žiadosti nie sú stanovené. Informovalo o tom Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Cieľom celej dekarbonizačnej schémy z plánu obnovy je podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) znížiť emisie skleníkových plynov o viac ako 1,23 milióna ton ekvivalentu oxidu uhličitého. Projekty zahŕňajúce využívanie tuhých fosílnych palív alebo zemného plynu ako hlavnú surovinu preto nebudú podporené.

„Tieto podmienky vyrokovala s Európskou komisiou bývalá vláda. Mojou úlohou je urobiť všetko preto, aby tieto peniaze neprepadli, ale aby pomohli slovenskému priemyslu zlepšiť svoju konkurencieschopnosť. V prípade projektov využívajúcich malé množstvo zemného plynu môže byť podiel zemného plynu na konečnej spotrebe podporenej technológie najviac 20 percent,“ vysvetlil T. Taraba. Doplnil, že podporené projekty navyše musia splniť súlad s požiadavkami pre najlepšie dostupné techniky BAT a normami Európskej únie.

Financie majú podniky investovať do ochrany životného prostredia v podobe znižovania emisií skleníkových plynov. Hlavnou podmienkou je zníženie emisií z prevádzky podniku registrovaného v systéme EU ETS aspoň o 30 percent v porovnaní s referenčným obdobím. „Za oprávnené náklady však bude možno považovať iba investičné náklady priamo spojené s realizáciou projektu a vynaložené po podaní žiadosti o poskytnutie prostriedkov,“ uviedlo MŽP. Hlavným kritériom pri posudzovaní žiadostí bude podľa rezortu najnižšia suma žiadaného príspevku za ušetrenú tonu emisií (70 percentná váha) a absolútne zníženie emisií (30 percentná váha).

Envirorezort pripomenul, že žiadosti bude po novom potrebné podávať prostredníctvom Informačného a monitorovacieho systému plánu obnovy na webovom odkaze https://ispo.planobnovy.sk/app/vyzvy.

Prečítajte si aj