Pondelok 16. septembra, 2024
Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla Elon Musk reaguje počas britského summitu o bezpečnosti umelej inteligencie v Bletchley Parku v strednom Anglicku 1. novembra 2023. (Leon Neal/AFP via Getty Images)
,

Elon Musk varuje, že umelá inteligencia sa používa na maximalizáciu produkcie dopamínu, čo škodí deťom

Podnikateľ Elon Musk varoval rodičov pred rizikami, ktoré predstavuje pre ich deti príliš časté trávenie času na sociálnych sieťach, a uviedol, že umelá inteligencia (AI) sa účinne využíva na zabezpečenie maximalizácie dopamínu.

Musk, ktorý vlastní platformu sociálnych médií X, vydal toto varovanie počas štvrtkového vystúpenia na technologickej konferencii VivaTech 2024 v Paríži, kde vystúpil na diaľku cez webovú kameru.

Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla vyzval rodičov, aby obmedzili množstvo času stráveného na internete, pričom upozornil na rastúce riziká spojené s pokročilou technológiou, najmä pokiaľ ide o návykové algoritmy, ktoré deti udržiavajú pri online scrollovaní.

„Obávam sa, že deti sú v dnešnej dobe trénované sociálnymi médiami,“ povedal Musk a dodal, že algoritmy umelej inteligencie sú „v podstate maximalizátormi dopamínu“.

„Takže sa snažia maximalizovať množstvo dopamínu, ktoré získate sledovaním obrazovky,“ pokračoval. Vyzval by som rodičov, aby obmedzili prístup detí k sociálnym médiá, pretože tie boli naprogramované umelou inteligenciou maximalizujúcou dopamín.

Musk neskôr zdieľal video zo svojho vystúpenia na technologickej konferencii na svojom účte X a napísal k nemu: „Veľa sociálnych médií je pre deti zlých, pretože medzi umelými inteligenciami sociálnych médií prebieha extrémna súťaž o maximalizáciu dopamínu!“

Jeho pripomienky prichádzajú v čase, keď sa naďalej hromadia žaloby proti materskej spoločnosti Meta, ktorá vlastní aj Instagram.

Jedna zo žalôb, ktorú podali generálni prokurátori 33 štátov, tvrdí, že gigant sociálnych médií navrhol a nasadil škodlivé funkcie – vrátane umelej inteligencie – s cieľom využiť mladých používateľov a ich náchylnosť k závislosti, čím pomohol podnietiť krízu duševného zdravia mladých ľudí.

Meta zmenenej „sociálnej reality“ mladých Američanov

„Spoločnosť Meta využila silné a bezprecedentné technológie, aby nalákala, zapojila a nakoniec zotročila mládež a dospievajúcich,“ uvádza sa v sťažnosti. „Jej motívom je zisk.“

V žalobe sa dodáva, že algoritmy platformy Meta vedú k tomu, že používatelia zostupujú do „králičích dier“, kde majú tendenciu zostať dlhý čas, pričom spoločnosť „hlboko zmenila psychologickú a sociálnu realitu generácie mladých Američanov“.

V žalobe sa tiež uvádza, že gigant sociálnych médií aktívne pracoval na utajení akýchkoľvek dôkazov o psychickej ujme, ktorú spoločnosť spôsobuje.

Spoločnosť Meta tvrdenia uvedené v žalobe dôrazne poprela.

Spoločnosť však čelí aj ďalším žalobám, v ktorých sa uvádzajú podobné tvrdenia vrátane toho, že jej aplikácie šíria telesnú dysmorfiu a vystavujú neplnoletých používateľov potenciálne škodlivému obsahu.

Európska komisia tiež vyšetruje mediálneho giganta pre obavy, že nechráni deti v online prostredí a pravdepodobne porušuje zákony EÚ.

Umelá inteligencia je mimoriadne znalý učiteľ

Počas svojho vystúpenia na diaľku na konferencii VivaTech 2024 Musk hovoril aj o tom, ako podľa neho AI v budúcnosti „dramaticky ovplyvní“ oblasť vzdelávania, preklenie rozdiely v oblastiach s obmedzeným prístupom k vzdelaniu a poskytne deťom ich vlastných osobných učiteľov šitých na mieru.

„AI je mimoriadne znalý učiteľ, veľmi trpezlivý, takmer vždy bude mať pravdu a dokáže prispôsobiť lekcie konkrétne dieťaťu,“ povedal. „Bolo by to, ako keby každé dieťa malo za učiteľa Einsteina, takže by to bolo dosť obsiahle.“

Podnikateľ tiež upozornil publikum, že umelá inteligencia pravdepodobne v budúcnosti prevezme väčšinu pracovných miest.

„Pravdepodobne nikto z nás nebude mať prácu,“ povedal Musk.

V takomto scenári by podľa Muska existoval univerzálny vysoký príjem, teda koncept, v rámci ktorého každý člen spoločnosti dostáva vysoký príjem a „neexistuje nedostatok tovaru ani služieb“.

Takýto scenár by však pravdepodobne viedol aj k tomu, že by si ľudia kládli otázky o zmysle svojho života, povedal podnikateľ.

„Každá práca, ktorú niekto vykonáva, bude voliteľná, ako napríklad ak chcete robiť prácu, ktorá je niečo ako hobby, môžete to robiť,“ povedal. „Ale inak vám umelá inteligencia a roboty poskytnú akýkoľvek tovar a služby, ktoré budete chcieť.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj