Štvrtok 19. septembra, 2024
(Vľavo) Americký investor a filantrop George Soros vo švajčiarskom Davose 24. mája 2022. (Fabrice Coffrini / AFP via Getty Images), (vpravo) Výkonný riaditeľ spoločnosti Tesla Elon Musk v San Francisku 24. januára 2023. (Justin Sullivan / Getty Images)
»

Elon Musk chce žalovať mimovládnu organizáciu financovanú Georgom Sorosom kvôli obmezovaniu slobody prejavu

Elon Musk vyhlásil, že X (predtým známy ako Twitter) bude žalovať organizácie financované Georgom Sorosom, ktoré podľa neho na platforme presadzovali potláčanie slobody prejavu.

Musk kúpil Twitter minulý rok a zaviazal sa, že z tejto platformy urobí baštu slobody prejavu. V príspevku na X 23. augusta uviedol, že súhlasí s názorom investigatívneho novinára Michaela Shellenbergera. Ten tvrdí, že mimovládne organizácie financované Georgom Sorosom nepravdivo prehlasujú, že pribúda čoraz viac „prípadov nenávisti“, aby presadili obmedzenie slobody prejavu.

„Politici a mimovládne organizácie financované Georgom Sorosom hovoria o pribúdaní ‚nenávistných incidentov‘, ale nie je tomu tak,“ napísal Shellenberger vo svojom príspevku. „Údaje ukazujú pravý opak: tolerancia voči menšinám je vyššia ako inokedy a má rastúcu mieru.“

Musk príspevku vyjadril svoj súhlas, a prisľúbil, že podá žalobu.

„Presne tak,“ napísal Musk. „X podá žalobu, aby to zastavil.“

Shellenberger popri svojom príspevku zdieľal článok írskeho novinára Bena Scallana, ktorý napísal, že mimovládne organizácie podporované nadáciou Open Society Foundations (založenú Sorosom), presadzujú v Írsku a Škótsku „cenzúrnu agendu“. Chcú zaviesť policajné prehliadky domácností a osobných zariadení.

Epoch Times sa obrátil na Open Society Foundations so žiadosťou o komentár k týmto tvrdeniam a právnej hrozbe Muska.

Viac informácií

V Scallanovom článku sa uvádza, že írski predstavitelia, vrátane ministerky spravodlivosti Helen McEnteeovej, tvrdia, že v Írsku narastá počet trestných činov z nenávisti. Poukazujú na správu o 29 % náraste trestných činov z nenávisti v roku 2022 v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Scallan napísal, že polícia a vláda v Írsku už niekoľko rokov vyzývajú ľudí, aby hlásili nenávistné incidenty. Polícia si stanovila cieľ zvýšiť počet nahlásení takýchto trestných činov, čo mohlo prispieť k zvýšenému počtu.

Novinár tiež upozornil na výskum, ktorý naznačuje, že ľudia dnes častejšie ako v minulosti označujú veci za „škodlivé“ a „nenávistné“. Naznačuje to posun vo vnímaní toho, čo je takým trestným činom. Škála je dnes širšia ako v minulosti a spadá tam viac vecí.

Tvrdí, že zvýšená pozornosť venovaná nenávistným prejavom by mohla slúžiť ako zámienka pre snahy írskej vlády prijať prísne zákony o nenávistných prejavoch. Tie by kriminalizovali uchovávanie tzv. „nenávistných materiálov“ a ukladali tresty za odmietnutie poskytnúť úradom heslá k zariadeniam.

V tejto súvislosti bol kritizovaný navrhovaný zákon (pdf) z roku 2022 za potenciálne obmedzovanie slobody prejavu a obrátenie dôkazného bremena, ktoré kladie dôkazné bremeno na obvineného.

„Je ťažko uveriteľné, že napriek rastúcemu počtu prípadov trestných činov z nenávisti a všeobecnej podpore verejnosti kriminalizovať takéto činy Írsko doteraz nemá zákony o trestných činoch z nenávisti a bude jednou z posledných krajín v Európe, ktorá takúto legislatívu prijme,“ povedala McEnteeová vo svojom prejave v polovici júna.

„Budú tolerované uštipačné mémy?“

Počas nedávnej júnovej debaty o návrhu zákona v írskom Senáte nezávislý senátor Ronan Mullen nastolil otázku, či by zákon nezachádzal príliš ďaleko, napríklad tým, že by trestal ľudí za diskusie o rodovej identite.

„Budú tolerované uštipačné mémy?“ citoval senátora britský denník The Telegraph.

„Bude nosenie plagátu s nápisom „Muži nemôžu dojčiť“ dôvodom na vyšetrovanie nenávistných prejavov alebo na päťročné odňatie slobody, doživotnej nálepke nenávistného zločinca a všetky stigmy a životné obmedzenia, ktoré s tým súvisia?“ pýtal sa ďalej. „To vlastne nikto nevie,“ povedal.

Írske ministerstvo spravodlivosti oznámilo denníku The Telegraph, že latka pre stíhanie podľa navrhovaného zákona bude „veľmi vysoká“ a že „trestné podnecovanie k nenávisti nebude oblasťou, do ktorej by niekto iba náhodou spadol“.

Hrozba súdneho konania z Muskovej strany prichádza potom, čo spoločnosť X podala žalobu na Centrum pre boj proti digitálnej nenávisti (Center for Countering Digital Hate – CCDH). Tvrdí v nej, že táto nezisková organizácia viedla „zastrašovaciu kampaň s cieľom odlákať inzerentov“ od platformy uvádzaním nepravdivých alebo zavádzajúcich tvrdení o množstve obsahu na X, ktorý údajne „propaguje nenávisť“.

Soros ako „Magneto“

V nedávnom rozhovore s Muskom sa reportér CNBC David Faber pýtal šéfa spoločnosti Tesla na kontroverzný tweet, v ktorom prirovnal Sorosa ku komiksovému zloduchovi Magnetovi.

„Chce podkopať samotnú štruktúru civilizácie. Soros nenávidí ľudstvo,“ uviedol Musk vo svojom tweete.

Na otázku, či neuvažoval o dopade svojich kontroverzných tweetov na hospodárske výsledky spoločností, ktoré riadi, Musk uviedol, že sa odmieta nechať umlčať hrozbou klesajúcich ziskov.

„Budem si hovoriť, čo chcem, a ak to bude mať za následok stratu peňazí, prosím,“ povedal v rozhovore s Faberom.

„To je sloboda prejavu,“ odpovedal Musk. „Mám právo hovoriť, čo chcem.“

Počas rozhovoru sa Faber pýtal, či má zmysel pokračovať v Muskovej záľube zverejňovať kontroverzné názory.

„Píšete nejaké tweety, ktoré sa zdajú byť… konšpiračné teórie,“ povedal Faber v rozhovore.

„No, áno, ale myslím to úprimne… niektoré z týchto konšpiračných teórií sa ukázali ako pravdivé,“ odpovedal Musk. „Ako napríklad laptop Huntera Bidena.“

Potom, čo Faber pripustil, že je to „pravda“, Musk rozviedol škandalózne potlačenie aféry notebooku Huntera Bidena Twitterom a inými platformami a sociálnymi médiami.

„Bola to dosť veľká vec… Twitter a ďalší sa zapojili do činov potláčania informácií, ktoré boli relevantné pre verejnosť. Stala sa hrozná vec. To je zasahovanie do volieb,“ povedal.

Prieskum ukázal, že až 79 % voličov uviedlo, že podľa nich by prezident Donald Trump v roku 2020 vyhral, ak by voliči vedeli, že laptop Huntera Bidena je skutočný. Ako „ruskú dezinformáciu“ vysvetľovala kauzu skupina bývalých spravodajských agentov vo svojom otvorenom liste, ktorý bol rozširovaný ľavicovo orientovanými médiami, čím sa presadilo, že verejnosť akceptovala názor, že laptop Huntera Bidena nie je skutočný.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj