Sobota 28. septembra, 2024
Na snímke vpredu minister školstva Tomáš Drucker. (Foto: FB / Tomáš Drucker)

E. Horníková: Školám chýbajú nepedagogickí zamestnanci, odmena ich pritom obíde

Školám chýbajú nepedagogickí zamestnanci ako upratovačky, kuchári či pomocné sily v jedálňach. Jednorazová odmena v sume 800 eur v roku 2025 ich pritom obíde. Dostanú ju iba učitelia a pedagogickí odborní zamestnanci. Ide však o nedostatočné riešenie a potrebné je zvýšenie tarifných platov. Inak hrozí aj zamestnávanie ľudí bez kvalifikačných predpokladov. Skonštatovala to prezidentka Združenia základných škôl Slovenska (ZZŠS) Eva Horníkova.

„Jednorázová obmena má byť iba pre zamestnancov školstva, ktorí sú platení z normatívu. Nevzťahuje sa na zamestnancov v školskom klube alebo školskej jedálni patriace pod obce. Čiže ak im starosta odmenu dá, budú mať. Ak to nebudú mať vyčlenené v rozpočte, tak vychovávateľky v školských kluboch ani zamestnanci v školských jedálňach 800 euro nedostanú,“ priblížila Horníkova.

V tejto súvislosti skritizovala vládu, že nedodržala vyhlásenie, ktoré urobila minulý rok v novembri. „V programovom vyhlásení vlády jasne deklarovali každý rok zvyšovať mzdy zamestnancom v školstve,“ pripomenula s tým, že má teda ísť aj o mzdy nepedagogických zamestnancov. Zástupcovia vlády sa podľa nej majú zamyslieť, či je pre nich zdravotníctvo a školstvo naozaj prioritou.

Prezidentka ZZŠS podotkla, že jednorazová finančná odmena v roku 2025 bude aj pre zamestnancov originálnych kompetencií, teda zamestnancov školských klubov a školských jedální po podpísaní kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa.

Poukázala aj na potrebu systémového riešenia zvyšovania miezd pedagógov. Nástupný plat učiteľa a vysokoškolsky vzdelaného človeka v inom odbore musí byť podľa Horníkovej porovnateľný. Problém s nedostatkom učiteľov sa totiž v inom prípade bude prehlbovať. „Nemôžeme sa tiež potom hnevať, keď budeme zamestnávať menej kvalifikovaných ľudí alebo takých, ktorí ani nemajú kvalifikačné predpoklady,“ dodala.

Prečítajte si aj