Štvrtok 19. septembra, 2024
Húfnica Zuzana 2 vystrelila projektil počas americko-slovenského cvičenia ostrej streľby vo výcvikovom priestore Bemowo Piskie, Poľsko, 30. novembra 2021. (Von - Pfc. Jacob Bradford, Gemeinfrei)

Dve samohybné húfnice Zuzana 2 vyrobené na Slovensku poputujú na Ukrajinu

Myroslav Kastran, veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku, dnes prijal dve pokročilé delostrelecké zbrane typu Zuzana 2. Udialo sa to v Dubnici nad Váhom za prítomnosti premiéra. 

Delostrelecké zbrane sú výrobkom slovenskej firmy Konštrukta-Defence. Financovanie tohto projektu vo výške vyše 90 miliónov eur poskytli Nórsko, Dánsko a Nemecko.

„Obrana Ukrajiny a schopnosť čeliť ruskej agresii je záujmom nás všetkých. Svet, v ktorom neplatia pravidlá a nerešpektujú sa medzinárodné pravidlá, je pre nás neprijateľný. Je našou povinnosťou pomôcť tam, kde vieme a ako vieme,“ povedal predseda vlády Ódor.

Konštrukta-Defence diskutuje s ukrajinskou zbrojárskou firmou o možnej budúcej spolupráci. Výsledkom tejto spolupráce by mal byť prototyp novej delostreleckej zbrane.

Čo je ZUZANA 2?

Zuzana 2 je moderný delostrelecký systém so samostatným pohonom a automatickým nabíjaním streliva.

Tento systém má veľký dolet, silný účinok na ciele, vysokú presnosť a rýchlosť streľby, schopnosť rýchlo zaujať streleckú pozíciu a ľahkú ovládateľnosť. Jeho výhodou je aj ochrana posádky pred účinkami hromadného ničenia a schopnosť prenášať veľké množstvo munície priamo vo vozidle.

Vďaka svojej elektronickej výbave, diagnostike a automatizácii nabíjania a streľby patrí tento systém medzi najmodernejšie delostrelecké zbrane na svete

Prečítajte si aj