Štvrtok 19. septembra, 2024
,

Dômyselnosť žiarovky Thomasa Edisona (infografika)

Dnes považujeme žiarovku za samozrejmosť, ale jej vývoj bol dlhý a náročný.

Žiarovka, ikonický symbol „jasnej myšlienky“, prispela oveľa viac než len tým, že sa spája s kreativitou.

V priebehu storočí vynález žiarovky nepochybne zachránil nespočetné množstvo životov. Sviečky a olejové lampy často podpálili domy a plynové lampy boli náchylné na výbuch. Vďaka tomuto vynálezu bolo bezpečnejšie cestovať po zotmení. 

Žiarovka priniesla do nášho života nespočetné zmeny: umožnila predĺžiť pracovný čas a nočný život a podnietila vlnu nových vynálezov a spotrebičov poháňaných elektrinou.

Z týchto dôvodov je žiarovka pravdepodobne najdôležitejším vynálezom modernej doby – alebo skôr najdôležitejšou sériou vynálezov. Jej dôkladný vývoj nebol jednorázovým krokom, ale procesom, ktorý viedol Thomasa Edisona k formulácii jeho slávneho citátu: „Ja som nezlyhal. Len som našiel 10 000 spôsobov, ktoré nebudú fungovať.“

Neúspešné pokusy

Edisonove prvé prototypy čerpali z existujúcich technológií. Jeho prvý návrh lampy využíval relé z telegrafu.

Pri žhaviacom prvku experimentoval s kovovými tyčami, gombíkmi a fóliou. Keď napokon prišiel so špirálovým drôtom, ako vlákno použil platinu. Medzi ďalšie prvé komponenty patrili indukčné cievky, akumulátory a „pneumatický regulátor“, ktorý rozťahoval a zmršťoval vzduch.

Jeho pôvodný nápad na komerčnú rozvodnú sieť počítal s rozvodom elektriny podzemným potrubím (podobne ako pri plynovom osvetlení), poháňaným dynamom pomocou zmagnetizovanej ladiacej vidlice, čo bol tiež nápad prevzatý z jeho výskumu telegrafu.

Patentované komponenty

Uhlíkové vlákno: Potom, čo objavil vhodný materiál na výrobu vlákien, povedal novinárovi: „Myslím, že Všemohúci stvoril uhlík špeciálne pre elektrické svetlo.“

Vákuové čerpadlo: Tento komponent pomáha zvyšovať teplotu, pri ktorej sa taví drôt vlákna. Zároveň ho chráni pred účinkami oxidácie.

Edisonova skrutka: Známa kovová pätica žiarovky so závitom a zodpovedajúcou objímkou. Hoci sa moderné žiarovky líšia veľkosťou, ich názvy sa stále začínajú písmenom E na počesť ich vynálezcu.

Distribučný systém: Drôty zavesené na stĺpoch napájané generátorom, ktorý využíva dlhý magnet ako batériu. Edisonov jednosmerný prúd s nízkym napätím bol bezpečnejší ako konkurenčné systémy striedavého prúdu.

Pôvodný článok.

Prečítajte si aj