Domáce likéry bez alkoholu: 4 jednoduché recepty, ktorými spravíte radosť každému
Konzumácia alkoholu vplýva na celý organizmus a pôsobí na rôzne časti tela a mozgu. Má vplyv na krvný tlak a aj rytmus nášho srdca, ktorý sa užitím alkoholu zrýchľuje a môže stiahnuť cievy, čo môže následne spôsobiť zvýšenie krvného tlaku. Má vplyv aj na tráviaci systém. Pitím alkoholu sa môže žalúdok sťahovať, čo spôsobuje nevoľnosti a bolesti brucha, následkom čoho vznikajú ochorenia tráviaceho ústrojenstva.
Alkohol sa tiež skrýva za viacerými psychickými ochoreniami. Pri nepravidelnej konzumácii napomáha uvoľneniu sa a ľahšiemu zaspatiu, časom však spôsobuje problémy so spánkom. Je dokázané, že pri častom pití alkoholu sa prehlbujú depresie, stavy úzkosti a poruchy správania. Pitie alkoholu podporuje skrytú agresivitu a môže viesť aj k výpadkom pamäte.
Vyskúšajtie tieto jednoduché recepty na likéry bez alkoholu, vhodné aj pre vaše deti.
Karamelový likér bez alkoholu
Potrebujeme:
2 konzervy kondenzovaného salka (jedno sladké a jedno nesladené)
Puding vanilkový alebo karamelový
Mlieko
Postup:
Salká uvaríme v konzerve 45 minút, po vychladení rozmixujeme s uvareným pudingom a precedíme cez sitko do fliaš.
Pri podávaní môžeme pridať ľad alebo aj rozriediť s troškou kokosového mlieka
Vaječný likér nealko
Potrebujeme:
3 žĺtka
3 PL práškového cukru
1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
500 ml mlieka
Rumová aróma – 1 kávová lyžička
Postup:
Žĺtky rozšľaháme s cukrom do peny, potom pridáme konzervu sladeného mlieka, rozriedime s mliekom a nakoniec prevoňiame rumovou arómou. Skladujeme v chlade.
Zdravý kávový likér
Potrebujeme:
500 ml kokosového mlieka
100 ml ryžového mlieka
100 ml silného espressa
Vanilková aróma alebo vanilkový struk (stačí malý kúsok)
60 g medu
40 g horkej čokolády (70% a viac)
Postup:
Kokosové mlieko zmiešame s ryžovým a pridáme espresso a vanilkový struk (arómu), privedieme do varu, varíme 10-15 minút. Keď zmes trochu zhustne, pridáme med a rozpustenú čokoládu. Zmes odstavíme a necháme vychladnúť. Potom do zmesi pridávame postupne žĺtky, znova privedieme do varu a necháme 5 až 7 minút variť, pokým zmes nezačne hustnúť. Potom odstavíme a necháme chladiť v chladničke 5-6 hodín. Následne podávame s ľadom. V chladničke vydrží 3-4 dni.
Banánový likér bez alkoholu
Potrebujeme:
3 stredne veľké zrelé (prezreté) banány
300 ml kokosového mlieka
1 konzerva sladeného salka
Vanilkový struk alebo aróma
Postup:
Banány rozpučíme a zmiešame s 300 ml mlieka, pridáme vanilkový struk a privedieme do varu. Dáme schladiť. Pridáme salko a do hladka rozmixujeme (vanilkový struk pred mixovaním vyberieme). Ak je zmes hustá, zriedime ju s kokosovým mliekom. Podávame s kockou ľadu. Uskladňujeme v chladničke.
S čím kombinovať likéry?
Vybrané nealkoholické likéry sa skvele hodia k sladkým jedlám, čokoládovým či ovocným dezertom. Tiež sa používajú ako poleva na sorbety a zmrzliny. Môžu sa podávať aj do kávy či čaju. Pri kombinácii s dezertnými syrmi sa zvýrazní ich chuť. Tiež sa zvyknú používať pri varení ako príchuť do jedál.
Pri konzumácii týchto likérov si nemusíte dávať pozor, koľko ich vypijete.
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK