Utorok 3. decembra, 2024
(Ilustračná fotografia (Racool_studio / Freepik)

Domáce likéry bez alkoholu: 4 jednoduché recepty, ktorými spravíte radosť každému

Konzumácia alkoholu vplýva na celý organizmus a pôsobí na rôzne časti tela a mozgu. Má vplyv na krvný tlak a aj rytmus nášho srdca, ktorý sa užitím alkoholu zrýchľuje a môže stiahnuť cievy, čo môže následne spôsobiť zvýšenie krvného tlaku. Má vplyv aj na tráviaci systém. Pitím alkoholu sa môže žalúdok sťahovať, čo spôsobuje nevoľnosti a bolesti brucha, následkom čoho vznikajú ochorenia tráviaceho ústrojenstva.

Alkohol sa tiež skrýva  za viacerými psychickými ochoreniami. Pri nepravidelnej konzumácii napomáha uvoľneniu sa a ľahšiemu zaspatiu, časom však spôsobuje problémy so spánkom. Je dokázané, že pri častom pití alkoholu sa prehlbujú depresie, stavy úzkosti a poruchy správania. Pitie alkoholu podporuje skrytú agresivitu a môže viesť aj k výpadkom pamäte. 

Vyskúšajtie tieto jednoduché recepty na likéry bez alkoholu, vhodné aj pre vaše deti.

Karamelový likér bez alkoholu

Ilustračná fotografia (Ric Rodrigues / Pexels)

Potrebujeme:

2 konzervy kondenzovaného salka (jedno sladké a jedno nesladené)

Puding vanilkový alebo karamelový

Mlieko

Postup:

Salká uvaríme v konzerve 45 minút, po vychladení rozmixujeme s uvareným pudingom a precedíme cez sitko do fliaš.

Pri podávaní môžeme pridať ľad alebo aj rozriediť s troškou kokosového mlieka

Vaječný likér nealko

Ilustračná fotografia (Kaboompics .com / Pexels)

Potrebujeme:

3 žĺtka

3 PL práškového cukru

1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka

500 ml mlieka

Rumová aróma – 1 kávová lyžička

Postup:

Žĺtky rozšľaháme  s cukrom do peny, potom pridáme konzervu sladeného mlieka, rozriedime s mliekom a nakoniec prevoňiame rumovou arómou. Skladujeme v chlade.

Zdravý kávový likér       

Ilustračná fotografia (Pexels)

Potrebujeme:

500 ml kokosového mlieka

100 ml ryžového mlieka

100 ml silného espressa

Vanilková aróma alebo vanilkový struk (stačí malý kúsok)

60 g medu

40 g horkej čokolády (70% a viac)

Postup:

Kokosové mlieko zmiešame s ryžovým a pridáme espresso a vanilkový struk (arómu), privedieme do varu, varíme 10-15 minút. Keď zmes trochu zhustne, pridáme med a rozpustenú čokoládu. Zmes odstavíme a necháme vychladnúť. Potom do zmesi pridávame postupne žĺtky, znova privedieme do varu a necháme 5 až 7 minút variť, pokým zmes nezačne hustnúť. Potom odstavíme a necháme chladiť v chladničke 5-6 hodín. Následne podávame s ľadom. V chladničke vydrží 3-4 dni.

Banánový likér bez alkoholu

Ilustračná fotografia (Racool_studio / Freepik)

Potrebujeme:

3 stredne veľké zrelé (prezreté) banány

300 ml kokosového mlieka

1 konzerva sladeného salka

Vanilkový struk alebo aróma

Postup:

Banány rozpučíme a zmiešame s 300 ml mlieka, pridáme vanilkový struk a privedieme do varu. Dáme schladiť. Pridáme salko a do hladka rozmixujeme (vanilkový struk pred mixovaním vyberieme). Ak je zmes hustá, zriedime ju s kokosovým mliekom. Podávame s kockou ľadu. Uskladňujeme v chladničke.

S čím kombinovať likéry?

Vybrané nealkoholické likéry sa skvele hodia k sladkým jedlám, čokoládovým či ovocným dezertom. Tiež sa používajú ako poleva na sorbety a zmrzliny. Môžu sa podávať aj do kávy či čaju. Pri kombinácii s dezertnými syrmi sa zvýrazní ich chuť. Tiež sa zvyknú používať pri varení ako príchuť do jedál.

Pri konzumácii týchto likérov si nemusíte dávať pozor, koľko ich vypijete.

Prečítajte si aj