Streda 18. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: Pixabay/ Parentingupstream)

Dokáže precízna medicína odstrániť strach z rakoviny?

„Drvivá väčšina pacientov s nádorovým ochorením, čo je ten správny termín, ktorý by sme tu mali používať, sa dnes vylieči,“ hovorí profesor Ondřej Slabý, prednosta biologického ústavu lekárskej fakulty Masarykovej univerzity v rozhovore s Luciou Výbornou.

Fakultná nemocnica v Brne otvorila v máji tohto roku Centrum precíznej medicíny, kde sa snažia nájsť konkrétne lieky na daný typ ochorenia.

„Precízna medicína predstavuje najvyššiu úroveň individualizácie liečby, ktorá vychádza z molekulárno-genetickej charakteristiky ochorenia. V súčasnosti sa najviac uplatňuje v oblasti onkológie, kde umožňuje vytvárať individuálne liečebné plány na základe biologických charakteristík nádoru,“ uvádza sa v texte tlačovej správy Fakultnej nemocnice.

Ako prebiehala diagnostika nádorov v minulosti

„Takže keby vám pred 30 rokmi diagnostikovali nádor hrubého čreva, bol by diagnostikovaný na základe toho, ako vyzerá v mikroskope. Robila sa biopsia, odber tohto tkaniva pri kolonoskopickom vyšetrení, ktorú väčšina ľudí pozná, pretože to je skríningové vyšetrenie, čo podstúpia. Patológ sa pozrel do mikroskopu, uvidel tam rakovinovú bunku a povedal, že toto je nádor hrubého čreva. A potom boli všetci pacienti liečení rovnakým spôsobom,“ popisuje profesor.

Vývoj postupne ukázal, že to, čo pod mikroskopom vyzerá ako jedno ochorenie, môže byť v skutočnosti viacero ochorení s rôznymi vlastnosťami. Aj keď nádory vyzerajú v mikroskope úplne rovnako, správajú sa úplne inak, majú odlišné vlastnosti.

„A preto aj v tom čase pred tridsiatimi rokmi mali niektorí pacienti na rovnakú liečbu dobrú liečebnú odpoveď a dlho prežívali. Časť z nich zomrela veľmi rýchlo a mali zlú prognózu a časť mala napríklad vysokú toxicitu a táto liečba im výrazne škodila.“

Cielená liečba

Pri cielenej liečbe sa využíva precízna diagnostika (skúma nádorové tkanivá a popisuje ich z hľadiska mikrobiológie) a na jej základe potom vyberie cielenú liečbu, ktorá smeruje priamo na určité poškodenie v danej nádorovej bunke.

Nie každý je prípad pre precíznu medicínu

„V súčasnosti máme rádovo 100 až 200 tých cielených liekov, ktoré sú na konkrétne poškodenie v tom nádorovom genóme, ktoré máme k dispozícii. A niektoré diagnózy majú tých poškodení viac v tých genómoch a niektoré menej. Takže pri niektorých diagnózach máme väčšiu pravdepodobnosť, že nájdeme niečo, na čo by sme mohli zacieliť liečbu, ako pri iných,“ hovorí profesor Slabý.

Medzi ochorenia, pri ktorých je väčšia pravdepodobnosť cielenej liečby, patria podľa profesora nádory pľúc, hrubého čreva, prsníka a nádory žlčových ciest.

Precízna medicína verzus klasická chemoterapia

Podľa profesora malo pred 30 rokmi pozitívnu odpoveď na chemoterapiu len 30 % pacientov a pritom mala vysokú toxicitu pre ľudský organizmus. Naproti tomu pri cielenej liečbe v rámci precíznej onkológie je počet ľudí, ktorých organizmus pozitívne reaguje na liečbu, až 80 %.

Ďalším rozdielom je, že klasická chemoterapia toxicky zasiahne všetky bunky vo vašom tele, nielen tie nádorové. Precízna onkológia naopak priamo mieri na dané poškodenie v danej bunke. To je jeden z hlavných dôvodov, prečo pacienti liečbu precíznou onkológiou zvyčajne znášajú oveľa lepšie ako klasickú chemoterapiu.

Ako dlho musím na cielenú liečbu čakať

Dostupnosť a rýchlosť zahájenia liečby priamo závisí od typu konkrétneho nádorového ochorenia a od toho, či je liek pre daný typ rakoviny hradený. Ak nie je, váš lekár musí požiadať o schválenie. Čakacia doba je zvyčajne do jedného mesiaca, vysvetľuje profesor.

Presná onkológia pre detských pacientov

Fakultná nemocnica v Brne je jedným z dvoch komplexných centier detskej onkológie v Českej republike, kde sa môžu deti liečiť cielenou liečbou. Ročne tu diagnostikujú okolo 150 nových detských pacientov. České centrá pomáhajú aj deťom z okolitých krajín, ako sú Slovensko, Maďarsko, Rakúsko a Slovinsko.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj