Štvrtok 19. septembra, 2024
Eduard Heger (Photo by TOMAS BENEDIKOVIC/AFP via Getty Images)

Dočasný predseda vlády SR Eduard Heger požiadal prezidentku Zuzana Čaputovú o uvoľnenie z funkcie

Heger to oznámil počas vyhlásenia pre médiá s tým, že prezidentka neakceptovala žiadny z jeho návrhov na riešenie politickej krízy. Jeho návrhy smerovali k vytvoreniu stabilnej vlády, ale keďže neboli akceptované, je presvedčený, že pre Slovensko, ktoré je už aj tak traumatizované konfliktami, je najlepšie vyhnúť sa ďalšej politickej kríze. Heger chce dať prezidentke možnosť zostaviť úradnícku vládu a doviesť Slovensko k predčasným voľbám.

Heger predložil prezidentke dve alternatívy. Prvou bolo, aby prezidentka vymenovala vlastných nominantov na neobsadené ministerské posty. V druhom návrhu Heger ponúkol, že on sám už vládu nepovedie, ale umožní, aby na kľúčových ministerstvách, ktoré sú rizikom výmeny najohrozenejšie, zostali zodpovední ľudia. „Najmä rezorty, ktoré distribuujú ekonomickú a sociálnu pomoc, ktoré implementujú zákony miliardového plánu obnovy či zabezpečujú pomoc brániacim sa susedom. Pani prezidentka ani jeden z mojich návrhov neprijala,“ povedal Heger.

Heger sa tak rozhodol po zvážení politickej reality a toho, čo je najlepšie pre občanov. „Konfliktmi traumatizované Slovensko si nezaslúži, aby politická kríza pokračovala čo i len ďalší deň,“ povedal.

Svoje alternatívy predstavil prezidentke v sobotu večer. Heger chce zabezpečiť hladké odovzdanie ministerstiev a uviedol, že kroky súvisiace s odovzdaním vlády bude koordinovať s prezidentkou, pričom verejnosť bude promptne informovať, aby sa predišlo akýmkoľvek nejasnostiam. Jeho cieľom bolo zabrániť scenáru rizikovejšej úradníckej vlády a zabezpečiť hladké fungovanie vlády.

Premiérom úradníckej vlády bude ekonóm Ľudovít Ódor.

Prečítajte si aj