Nedeľa 8. septembra, 2024
Spln “Jahodového mesiaca”, Ilustračný obrázok (foto: freepik.com / kjpargeter)

Dnešná noc nám prinesie nádherný úkaz. Budeme môcť pozorovať Jahodový mesiac

Leto prichádza nielen so slnečnými dňami, ale aj s úchvatnými astronomickými úkazmi. Jedným z najzaujímavejších je júnový spln, ktorý nesie poetický názov „Jahodový mesiac” a zaujme nielen odborníkov, ale aj amatérskych nadšencov pozorovania nočnej oblohy.

Spln mesiaca dosiahne svoj vrchol 22. júna o 03:08 stredoeurópskeho letného času. Tento fenomén nastane len dva dni po letnom slnovrate, ktorý tento rok pripadol na 20. júna. Letný slnovrat znamená začiatok astronomického leta na severnej pologuli a zimy na južnej.

V tomto období je mesiac na oblohe nižšie, čo spôsobuje, že jeho svetlo prechádza väčším množstvom atmosféry a nadobúda červenkastý odtieň. Tento jav je podobný ako pri západoch a východoch slnka. Podľa NASA bude mesiac vyzerať plný tri po sebe nasledujúce dni, čo ponúka dlhšiu možnosť na jeho pozorovanie. Záujemcovia o tento úkaz by si mali pripraviť miesto s nízkym horizontom, aby mali nerušený výhľad na východný obzor. 

Odkiaľ dostal júnový spln svoje „jahodové” pomenovanie

Júnový spln mesiaca dostal svoj názov od domorodých Američanov, pretože v tomto období dozrievajú jahody v severovýchodných častiach Spojených štátov. Tento názov sa prvýkrát objavil v 30. rokoch 20. storočia v Almanachu farmárov štátu Maine, kde sa používali názvy splnov podľa tradičných pomenovaní pôvodných obyvateľov.

Okrem tohto názvu má júnový spln aj ďalšie pomenovania. Medzi ne patria „Kvetinový mesiac”, „Horúci mesiac”, „Motykový mesiac” a „Sadeničkový mesiac”, ktoré súvisia s poľnohospodárskymi aktivitami v rôznych častiach sveta. 

V Európe je júnový spln známy ako „Medový mesiac” alebo „Medovinový mesiac”, čo odkazuje na tradičný nápoj z medu, ktorý sa v tomto období vyrábal. Práve z tohto názvu pravdepodobne pochádza aj termín „honeymoon”, teda medové týždne, keďže svadby sa často konali v júni. Ďalšie európske pomenovanie je „Ružový mesiac”, ktorý súvisí s kvitnúcimi ružami. 

Prečítajte si aj