Štvrtok 19. septembra, 2024
Letný arcibiskupský palác, úrad vlády Slovenskej republiky (LMih – Vlastné dielo, CC BY-SA 3.0)

Dnes bude vláda rokovať o zrušení mimoriadnej situácie, o energiách i zonácii

Vláda by mala dnes rokovať o odvolaní mimoriadnej situácie v súvislosti s ochorením Covid-19, tá by sa mala skončiť v piatok 15. septembra o 6.00 h. Mimoriadna situácia platí pre obavy z hromadného prílevu cudzincov z vojnou zmietanej Ukrajiny a v súvislosti s pandémiou ochorenia Covid-19, v rámci ktorej vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu ešte 12. marca 2020.

V otázke energií ide o zmenu spôsobu výpočtu ceny regulovaných maximálnych cien s ohľadom na aktuálne nižšie ceny energií na trhoch. Pripravená novela nariadenia o stanovení maximálnej ceny pre časť regulovanej dodávky elektriny a plynu pre vybraných koncových odberateľov má znížiť kompenzácie štátu dodávateľom energií.

Ceny za dodávky elektriny pre domácnosti by sa podľa nových návrhov opatrení Ministerstva hospodárstva (MH) SR v budúcom roku nemali výraznejšie meniť.

Ekologické témy predstavuje zonácia Slovenského krasu, vyhlásenie prírodnej rezervácie Devínska Kobyla, vyhlásenie chráneného areálu Stolica a rokovania o návrhu na vydanie osvedčenia o významnej investícii na investičný projekt Revitalizácia vodného toku Morava.

Ďalšou z tém na rokovanie bude odpustenie pôžičiek samosprávam získaných v období pandémie koronavírusu v celkovej výške takmer 152 miliónov eur. Zámerom je zníženie štátnych finančných aktív v tejto sume, aby príslušná pohľadávka voči mestám a obciam zanikla.

Po ukončení krízovej situácie by ešte mesiac mali nocľahárne poskytovať sociálnu službu počas celého dňa všetkým prijímateľom tejto sociálnej služby. Hovorí sa o tom v návrhu nariadenia vlády SR o niektorých opatreniach v oblasti sociálnych služieb v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu vyhláseného v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie SR.

Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny predloží návrh, v ktorom za príjem na účely poskytovania pomoci v hmotnej núdzi v tomto roku nebudú považované valorizácia dôchodkových dávok, sociálneho dôchodku z dôvodu invalidity, rodičovského príspevku, úrazovej a pozostalostnej úrazovej renty. Pre posudzovanie príjmu bude rozhodujúca výška vlaňajšej dávky.

Prečítajte si aj