Nedeľa 8. septembra, 2024
(Ilustrácia: The Epoch Times, Shutterstock)

Ako slúchadlá poškodzujú náš sluch (Špeciálny report)

Slúchadlá môžu byť pohodlné, ale pohodlie má svoju cenu.

Dňa 24. novembra 2019 sa na stránke komunitného fóra spoločnosti Apple objavilo nové vlákno s názvom „Spôsobujú AirPody tinitus?“

Užívateľ Apple uviedol, že po nejakej dobe používania slúchadiel AirPods zaznamenal zvonenie v ušiach, ktoré nemizlo.

Podľa jeho slov si vždy veľmi chránil sluch; nepočúva nič hlasné a vždy so sebou nosí štuple do uší pre prípad, že by sa stretol s niečím, čo by mohlo poškodiť jeho sluch. Situácia sa však len zhoršila.

„Po tom všetkom som si teraz všimol, ak si dám AirPody do uší a nemám nič zapnuté, vydávajú vysoký tón, ktorý by som povedal, presne kopíruje tón môjho tinitu, takže sa domnievam, že AirPody skutočne spôsobili môj tinitus,“ napísal užívateľ.

Od zverejnenia tohto vlákna v roku 2019 odpovedalo viac ako 3 200 užívateľov Apple slovami „Mne tiež“.

Uvedenie bezdrôtových slúchadiel od spoločnosti Apple malo citeľný vplyv na používanie sluchádiel, pričom mladšia generácia ich používa viac ako staršia generácia, uviedla Julie Prutsmanová, audiologička a zakladateľka centra Sound Relief Hearing Center. Za posledných niekoľko rokov zaznamenala, že do jej ordinácie prichádza čoraz viac mladších ľudí so stratou sluchu a hučaním v ušiach (tinitom).

AirPody a iné slúchadlá od spoločnosti Apple tvoria väčšinu slúchadiel používaných tínedžermi. V roku 2021 sa slúchadlá Apple umiestnili na prvom mieste na americkom trhu so slúchadlami a náhlavnými súpravami. V roku 2022 spoločnosť Piper Sandler uskutočnila prieskum medzi viac ako 7 000 tínedžermi a zistila, že 72 % z nich vlastní slúchadlá AirPods.

Audiologička povedala denníku Epoch Times, že hlavný problém nespočíva v tom, aké slúchadlá ľudia používajú, ale v bežnom jave: nezodpovednom používaní slúchadiel. Pohodlné bezdrôtové funkcie a funkcie na potlačenie šumu spolu s lepšou kvalitou zvuku ešte zhoršili nadmerné používanie slúchadiel.

„Stáva sa to skutočným problémom,“ povedala Prutsmanová, „a bohužiaľ nie sú poučení o tom, čo sa môže stať.“

Vysoké „dávkovanie“ a dlhodobé používanie

Americká osteopatická asociácia odhaduje, že 20 % dnešných tínedžerov bude mať problémy so sluchom, čiastočne v dôsledku používania slúchadiel a headsetov. V prehľade uverejnenom v časopise International Journal of Audiology sa zistilo, že približne 6 až 60 % užívateľov slúchadiel vykazuje príznaky straty sluchu vrátane sluchových ťažkostí a hučania v ušiach.

Zároveň čoraz viac mladých ľudí pravidelne používa slúchadlá. Michiganská univerzita vo februári uskutočnila prieskum medzi rodičmi detí vo veku 5 až 12 rokov. Dve tretiny z nich uviedli, že ich deti používajú slúchadlá a náhlavné súpravy (headsety).

Väčšina ľudí vie, že hlasné zvuky môžu poškodiť uši. Dr. Clarice Sabaová, brazílska otolaryngologička však uviedla, že poškodenie môže spôsobiť aj dlhodobé počúvanie pri nízkej hlasitosti. 

Ľudia si nasadzujú slúchadlá v práci, doma a dokonca aj počas spánku. Hoci zvuky nemusia byť vždy hlasné, slúchadlá nasadené celé hodiny môžu preťažovať uši, povedala doktorka Sabaová.

Kochlea (slimák) sa nachádza vo vnútri našich uší. Nachádza sa za ušným bubienkom a je zodpovedný za premenu zvukových vĺn na elektrické signály, ktoré sú následne prenášané do mozgu. Dlhodobé používanie slúchadiel namáha a poškodzuje bunky slimáka. Ak niektoré z týchto buniek odumrú, môže dôjsť k strate sluchu.

Slimák sa nachádza za ušným bubienkom a premieňa zvukové vlny na elektrické signály, ktoré sú následne prenášané do mozgu (Ilustrácia: Epoch Times, Shutterstock)

Prutsmanová dodala, že poškodenie spôsobené hlukom „závisí od dávkovania“ a kumuluje sa. V štúdii z roku 2021 uverejnenej v časopise Medicine sa zistilo, že medzi tínedžermi, ktorí používajú slúchadlá v hlučnom prostredí viac ako 80 minút denne, trpí stratou sluchu každý piaty. Riziko je 4,7-krát vyššie ako u tých, ktorí používajú slúchadlá kratšiu dobu.

V závislosti od závažnosti poškodenia môže dochádzať k zníženej citlivosti na zvuk, problémom s rozlišovaním zvuku, hučaniu v ušiach a dokonca k strate sluchu.

Neustále držanie slúchadiel v zvukovodoch môže tiež spôsobiť preplnené a vlhké prostredie, ktoré môže prispieť k vzniku ušných infekcií. V porovnaní s vonkajšími slúchadlami sa vytvára aj väčší tlak v ušiach.

Najmä slúchadlá sa trú o jemnú pokožku vo vnútri uší. „Ak si pri nasadzovaní slúchadiel AirPods nechtiac poškriabete ucho, môže to spôsobiť mikrotrhliny v koži, ktoré môžu viesť k infekcii,“ uviedol pre Epoch Times otolaryngológ Dr. Michael Seidman.

Okrem toho niektorí ľudia nemusia svoje slúchadlá bežne čistiť a nečistoty na nich môžu zvýšiť riziko. Slúchadlá tiež blokujú väčšinu zvukovodu pred vonkajším kyslíkom, čím narúšajú zdravie ušného mikrobiómu.

„Pokožka na ušiach potrebuje dýchať,“ povedala doktorka Sabaová a potom ich prirovnal k rukám. „Ak neustále používate rukavice, môžete mať problémy.“

Potlačenie hluku

V posledných rokoch sa na trhu objavilo viac slúchadiel a náhlavných súprav s potlačením hluku, ktoré ľuďom poskytujú toľko potrebné súkromie a chránia okolie pred hlukom z vašich suchlátok.

Potláčanie hluku má však svoje úskalia.

Vzhľadom na to, že tieto slúchadlá tlmia zvuky z okolia, ich dlhodobé používanie môže viesť k hyperakúzii, stavu, pri ktorom sa znižuje tolerancia mozgu voči zvuku, takže aj okolité zvuky z prostredia, ako je kašeľ alebo písanie na klávesnici, môžu vyvolať stresovú reakciu.

Cestujúci v aute, počúva hudbu zo slúchadiel (Pexels/ Ron Lach)

Podľa pani Prutsmanovej tinitus a hyperakúzia obvykle spolu súvisia. Jedna štúdia odhaduje, že približne 20 % ľudí s tinitom má tiež hyperakúziu.

„Ľudia si myslia: Budem si viac chrániť sluch. Nakoniec to však spôsobí, že celý ich nervový systém začne prehnane reagovať na normálnu úroveň zvuku,“ povedala audiologička.

Štúdie preukázali, že chronický tinitus je úzko spojený so stratou sluchu a hyperaktivitou mozgu. Väčšina pacientov s tinitom má poškodený sluch a mozog stráca zvukový vstup pri určitých výškach tónu. Výskum naznačil, že tinitus je spôsobený tým, že mozog sa snaží túto stratu kompenzovať znovuvytváraním chýbajúceho zvuku.

Na trhu sa objavilo viac slúchadiel a náhlavných súprav s potlačením hluku. Tieto slúchadlá však majú svoje úskalia (Pexels/ Andrea Piacquadio)

45-ročný Londýnčan Ryan Edwards povedal denníku Epoch Times, že jeho tinitus sa zhoršil po tom, ako prešiel zo slúchadiel AirPods na AirPods Pro, aktualizovanú verziu s funkciou potlačenia hluku.

Predtým sa Edwardsov tinitus podobal tichému zvuku „šššš“. Po výmene si začal všímať iný zvuk – hlasnejší a podobný budíku. Narúšal jeho spánok a dokonca aj sústredenie počas dňa.

Edwardsovi potvrdili pochybnosti o nových slúchadlách s potlačením hluku. „Okamžite som ich prestal používať,“ povedal. Hoci ich používal len dva týždne, trvalo takmer mesiac, kým sa jeho tinitus „vrátil do východzieho stavu“. O svoju skúsenosť sa podelil na internetovom fóre Tinnitus Talk, ktoré je určené pre pacientov s tinitom.

„Čokoľvek, čo blokuje posluch prirodzených zvukov zvonku, môže vyvolať tento hlasnejší tinitus,“ povedala Prutsmanová.

Niektorým ľudia s tinitom však slúchadlá tinitus nespôsobili. Týmto ľuďom môžu slúchadlá s potlačením šumu pomôcť znížiť obťažujúce zvuky a poskytnúť sluchový komfort, dodal audiologička.

Hazel Goedhartová, riaditeľka neziskovej organizácie Tinnitus Hub, ktorú vedú ľudia s tinitom, pre Epoch Times uviedla, že ona sama používa v každodennom živote slúchadlá s potláčaním hluku, aby blokovala okolité zvuky, ktoré môžu ďalej poškodzovať jej sluch.

Bezdrôtové vyžarovanie

Bezdrôtové slúchadlá vrátane slúchadiel AirPods vyžarujú oveľa nižšiu úroveň žiarenia, ako je limit Federálnej komisie pre komunikácie (FCC) 1,6 wattu na kilogram.

Súčasné smernice o bezdrôtovom žiarení boli stanovené v roku 1996 a boli vytvorené s cieľom obmedziť žiarenie z telefónov tak, aby nezahrievalo našu pokožku.

O tri desaťročia neskôr sa však bezdrôtové výrobky vydávajúce žiarenie stávajú čoraz rozšírenejšími a niektorí vedci začínajú vyjadrovať obavy, že žiarenie vyžarované smartfónmi, výrobkami Bluetooth a modemami Wi-Fi môže byť škodlivejšie, ako sa predpokladalo.

Predpokladá sa, že mobilné telefóny neškodia, pretože vyžarujú neionizujúce žiarenie, ktoré nemôže poškodiť DNA a destabilizovať bunky ako ionizujúce žiarenie (napr. röntgenové lúče). To je síce pravda, ale neionizujúce žiarenie môže spôsobiť oxidáciu vo vnútri buniek, čo môže viesť k zápalom a poškodeniu buniek.

Výskumy na bunkových kultúrach zistili, že neionizujúce žiarenie s intenzitou oveľa nižšou, ako je intenzita stanovená FCC, postačuje na ovplyvnenie DNA a funkcie buniek. Turecká štúdia, ktorá vystavila novorodené potkany signálom Wi-Fi, zistila, že elektromagnetické polia (EMP) svojou frekvenciou spôsobujú odumieranie buniek v ušných bunkách. Signály Bluetooth sú slabšie ako signály Wi-Fi, aj keď využívajú podobné frekvencie.

V súčasnosti však neexistujú priame dôkazy o tom, že by Bluetooth mohol poškodiť uši alebo bunky.

Jediná štúdia, ktorá skúmala potenciálne účinky Bluetooth na uši, bola randomizovaná kontrolovaná štúdia s 12 pacientmi. Výskumníci zistili, že vystavenie Bluetooth nemalo vplyv na ušné nervy účastníkov, hoci vystavenie mobilným telefónom malo.

Niektorí ľudia sú na žiarenie vyžarované bezdrôtovými výrobkami citlivejší ako iní. Ide o tzv. elektromagnetickú precitlivenosť. Ľudia s touto citlivosťou môžu pri vystavení tejto forme žiarenia pociťovať únavu, nespavosť, hučanie v ušiach a bolesti hlavy.

Od zavedenia súčasných smerníc FCC uplynuli tri desaťročia a bezdrôtové produkty, ktoré vyžarujú žiarenie, sú čoraz rozšírenejšie (Image by freepik)

Prutsmanová uviedla, že slúchadlá bluetooth u niektorých pacientov vyvolávajú tinitus. Niektorí uvádzajú, že keď prejdú na káblové slúchadlá, tinitus sa zmierni.

Vysvetlila, že tinitus zvyšuje citlivosť centrálneho nervového systému. „Nehlási to 100 % ľudí, takže si myslíme, že nervový systém každého človeka je jedinečne zapojený a jedinečne citlivý na rôzne podnety,“ povedala.

Liečba a prevencia

Audiologička odporúča, aby ľudia používali slúchadlá s maximálnou hlasitosťou 85 decibelov, čo je približne hlasitosť mixéra na potraviny alebo rušnej mestskej dopravy, aby tak predišli poškodeniu sluchu.

Na druhej strane doktorka Sabaová odporúča, aby si ľudia odkladali slúchadlá v približne dvojhodinových intervaloch, a to aj v prípade, že ich používajú pri nízkej hlasitosti. Ľudia s poruchou sluchu a tinitom môžu slúchadlá používať aj naďalej, pokiaľ obmedzia ich „dávkovanie“.

Tým, ktorí sa obávajú infekcií uší, odporúča dr. Seidman nosiť vonkajšie slúchadlá. V porovnaní s týmito slúchadlami sú slúchadlá do uši umiestnené blízko ušných bubienkov, takže môžu vytvárať väčší tlak aj vo vnútri zvukovodu, čo môže viesť k strate sluchu a bolesti hlavy.

Prípadne používajte reproduktory, ak môžete. V indickej štúdii sa uskutočnil prieskum medzi 1 000 študentmi a zistilo sa, že v porovnaní s tými, ktorí pravidelne používajú slúchadlá, používatelia reproduktorov netrpia stratou sluchu.

Hoci je tinitus nevyliečiteľný, mnohé liečebné postupy môžu pomôcť mať pod kontrolou jeho príznaky.

Klinika Prutsmanovej ponúka liečebnú terapiu tinitu, pri ktorej pacienti nosia slúchadlá na zvukovú terapiu, ktoré prehrávajú zvuk stratený v dôsledku poškodenia sluchu, čo pomáha upokojiť hyperaktívny mozog.

„ Akonáhle identifikujeme a nahradíme chýbajúce vstupy do mozgu, môžeme hneď utlmiť časť hyperaktivity,“ povedala. Výška tónu sa pacientovi prehráva cez relaxačné, jemné zvuky, ako je oceán alebo inštrumentálne skladby. Terapia trvá šesť až 12 mesiacov.

Nakoniec môžu byť pacienti od terapie odpojení. „Tinitus však nikdy úplne nezmizne. Môžeme len zablokovať jeho vnímanie,“ povedala.

Pre pacientov s tinitom je tiež dôležité identifikovať spúšťače. Tinitus môžu spúšťať vplyvy narúšajúce nervový systém vrátane kofeínu, zlého spánku, stresu, infekcií a hlasných zvukov, ktoré sú značne subjektívne. Audiologička sa zverila, že mala dokonca prípad, keď u pacienta vyvolala tinitus vôňa cibule.

Vo všeobecnosti pomáha dodržiavanie zdravého životného štýlu a stravy. Doktor Seidman vo svojej praxi sleduje, či vylúčenie kofeínu, cukru a alkoholu pomáha zmierniť tinitus u pacientov.

Zdôveril sa mu pacient, ktorý denne vypil len pol šálky kávy: „Nebudete tomu veriť, ale obmedzil som kávu o pol šálky a zvonenie sa mi znížilo zo siedmich na tri (z desiatich).“

Načúvacie prístroje môžu liečiť stratu sluchu, no injekčné steroidy a vazodilatanciá môžu pomôcť obnoviť sluch v prípadoch náhleho tinitu a straty sluchu.

Tak, ako možu slúchadlá podporovať poškodenie sluchu, majú aj svoju pozitívnu stránku: Môžu tiež pomôcť pri načúvaní. Vďaka prispôsobiteľným možnostiam prémiových slúchadiel AirPod Pro niektorí užívatelia zistili, že ich možno premeniť na cenovo výhodné načúvacie prístroje.

Ginkgo biloba, ktoré zlepšuje krvný obeh, môže tiež pomôcť pacientom s tinitom, ak je podávaná správna dávka, povedal doktor Seidman.

V 90. rokoch minulého storočia sa v správe nemeckej komisie pre bylinnú liečbu zistilo, že purifikovaný prípravok z ginka pomáha zmierniť príznaky tinitu. Vedci určili účinnú dávku 240 miligramov denne. Následné štúdie iných vedcov testovali účinky 50 miligramov trikrát denne alebo 120 miligramov raz denne a nezistili žiadne podstatné zlepšenie. Mnohí lekári preto dospeli k záveru, že ginkgo biloba nefunguje.

Edwards stále používa najmenej módnu verziu slúchadiel AirPod bez potlačenia šumu a jeho starý problém sa neobjavil. Svoj tinitus zvláda tak, že si v noci púšťa statické zvuky striedané s pípaním.

S tinitom bojuje už 14 rokov. Podobne ako mnohí iní vyskúšal rôzne terapie a všetky možné zákroky, kým konečne našiel niečo, čo mu vyhovuje.

„Mám tieto barličky, ktoré môžem používať na jeho zmiernenie. Zvuková terapia v noci je absolútnou záchranou,“ povedal.

Spoločnosť Apple na žiadosť Epoch Times o komentár nereagovala.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj