Pondelok 16. septembra, 2024
Rastúci podiel fotovoltaických inštalácií zvyšuje nároky a náklady na elektrickú sieť. Distribučné spoločnosti by preto radi preniesli tieto náklady na koncových spotrebiteľov pomocou paušálneho poplatku. Ilustračné foto. (Pixabay/ ecosolarceo)
»

Českí distribútori elektriny chcú kvôli fotovoltaike zvýšiť poplatky pre všetkých zákazníkov

So zvyšujúcim sa počtom fotovoltaických zariadení sa zvyšujú náklady na modernizáciu a obsluhu elektrickej siete. Českí distribútori elektriny preto teraz žiadajú zavedenie jednotného poplatku pre všetky odberné miesta, ktorý by im čiastočne kompenzoval náklady. Poplatok by mal podľa nich platiť každý bez ohľadu na to, koľko elektriny spotrebuje.

Distribútori by radi videli, aby sa na rozvoji sietí podieľali všetci bez ohľadu na to, aké nároky na sieť vytvárajú. Energetický regulačný úrad (ERÚ) a ďalší odborníci však považujú tento model za nespravodlivý.

Investície do rozširovania a modernizácie sietí majú od tohto roku vzrásť v porovnaní s minulosťou o 38 % na približne 40 miliárd českých korún (1,62 mil. eur) ročne. Majú zaistiť väčšiu kapacitu sietí aj bezpečnosť pri pripájaní čoraz väčšieho počtu „zelených“ zdrojov – v českom prostredí predovšetkým fotovoltaiky.

Tých pribúda najviac na strechách súkromných domov, kde ľudia využívajú dotácie na nákup týchto zariadení. Český rozhlas uvádza, že vlani bolo pripojených približne 170-tisíc týchto zariadení s celkovým výkonom 4-tisíc megawattov, čo „zodpovedá zhruba štyrom blokom jadrovej elektrárne Temelín“.

Ďalších 50-tisíc fotovoltaík už má zmluvu s distribučnými spoločnosťami a žiadosti na ďalších 7-tisíc megawattov sa spracovávajú, uviedol v relácii Českého rozhlasu Plus Peniaze a vplyv Marian Rusko, predseda Českého zväzu regulovaných elektroenergetických spoločností (ČSRES) a predseda predstavenstva spoločnosti EG.D (predtým E.ON), druhého najväčšieho českého distribútora elektriny.

Elektrická energia, ktorú majitelia solárnych zariadení nespotrebujú, sa môže uskladniť doma v batériách alebo poslať späť do siete. Lenže nárazové dodávky elektriny z obnoviteľných zdrojov je potrebné v sieti vyrovnávať a ich prevádzkovatelia budú musieť podľa nových odhadov do roku 2035 investovať takmer pol bilióna českých korún.

To sa v najbližších rokoch prirodzene premietne do distribučných poplatkov a tiež ďalších služieb v prenosovej sústave. M. Rusko odhaduje, že by mohlo ísť celkovo o stovky korún ročných platieb za regulovanú zložku elektriny, ktoré spotrebitelia uvidia na svojich faktúrach.

Nespravodlivý systém

Kvôli rýchlemu rozvoju zelených zdrojov energie sa preto chystá zmena taríf, o ktorých v súčasnosti rokuje Energetický regulačný úrad s distribučnými spoločnosťami. Zatiaľ čo tie by uprednostnili model, v ktorom každé odberné miesto platí jednotný poplatok, ERÚ považuje takýto systém za nespravodlivý.

Tým, že si majitelia fotovoltaických elektrární čiastočne vyrábajú vlastnú elektrinu, majú nižšiu spotrebu a poplatky, ale svojím konaním spôsobujú výkyvy v sieti a vytvárajú väčšie nároky na riadenie sústavy. Hovorca ERÚ Michal Kebort preto tvrdí, že nový tarifný systém, o ktorý sa jedná, by mal motivovať odberateľov, aby minimalizovali náklady, ktoré v sieti vyvolajú.

„Z toho v konečnom dôsledku môžu profitovať všetci zákazníci, pretože sa znížia potrebné investície do rozvoja sústav. Z uvedených dôvodov si nemyslíme, že „jednotný poplatok“ za odberné miesto je spravodlivý alebo motivujúci,“ povedal Kebort v spomínanej relácii Českého rozhlasu.

Podľa Milana Smutného, hovorcu think tanku Realistická energetika a ekológia, je myšlienka paušálneho poplatku za každé odberné miesto dokonalým príkladom toho, ako devastujeme spoločnosť podľa hesla „individualizácia výnosov a socializácia nákladov“.

Podľa neho by takýto poplatok dopadal aj na chudobnejších občanov v nájomných bytoch, „ktorí nebudú mať z úspory elektrickej energie z fotovoltaiky žiadny prospech“, napísal denník Epoch Times.

Za neférovú požiadavku ju považuje aj Michal Macenauer, riaditeľ pre stratégiu poradenskej spoločnosti EGÚ Brno. Tí, ktorí si nemôžu inštalovať fotovoltaické zdroje, by boli totiž navrhovaným systémom jednotných poplatkov znevýhodnení.

„S rozvojom zdrojov na odberných miestach maloodberu už teraz vzniká veľmi nespravodlivý systém, kedy sa znížený výber poplatkov u niektorých kompenzuje navýšením pre všetkých. Len malá časť odberných miest bude pritom v dohľadnej dobe vybavená mikrozdrojom a len malá časť môže byť vybavená vôbec,“ povedal Macenauer pre Český rozhlas.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj