Pondelok 16. septembra, 2024
Ilustračná fotografia Foto: gpointstudio on Freepik

Diskutovať o politike sa dá aj bez kriku a urážok (Komentár)

„Nikdy sa pri večeri nebavte o politike alebo náboženstve,“ hovorí stará poučka. Žiaľ, iné staré príslovie nám pripomína, že to, čo bolo povedané, sa už nedá vrátiť späť.

V poslednom desaťročí sa politická diskusia vo verejnej aj súkromnej sfére stala toxickou. Politici a iné verejné osobnosti urážajú svojich nepriateľov, celebrity nadávajú na politikov, ktorí sa im nepáčia, a sociálne médiá sú bažinou komentárov. Mnohí ľudia zažili rozpad vzťahov s priateľmi alebo rodinou, ktorí sa stali obeťami politického rozkolu. Škaredé slovné vojny, ku ktorým niekedy dochádza pri stole, sa stali zlým vtipom.

Medzitým sa racionálna diskusia a skutočná debata stali asi takými bežnými ako júnové sneženie v Gruzínsku.

Angel Eduardo vo svojom článku z roku 2021 správne poznamenáva: „Náš diskurz je plný bojovnosti a žlče a naše platformy sú navrhnuté tak, aby podnecovali polarizáciu.“ Potom pokračuje, že hoci by sme sa mohli hádať a nesúhlasiť jeden s druhým, až príliš často „robíme z obyčajných mužov a žien s odlišným zmýšľaním netvorov“.

Aby sme sa vyhli tejto základnej chybe v argumentácii, Eduardo píše: „Začína to tým, že sa každý z nás rozhodne vnímať toho druhého ako človeka – omylného, možno nevedomého, možno dokonca nebezpečného, ale stále človeka – bez ohľadu na to, čo si myslí.“ Môže byť nesmierne ťažké a možno sa nám na oplátku za to nedostane žiadneho rešpektu, ale práve tu je treba začať, tvrdí Eduardo.

A keď začneme, môžeme uviesť do praxe niektoré ďalšie nástroje, ktoré nám pomôžu zabrániť tomu, aby sa diskusia zvrhla na hádku. Tu je niekoľko z nich.

Definujte svoje pojmy

Nemá zmysel viesť serióznu diskusiu bez vzájomného porozumenia základných pojmov, o ktoré ide. Predpokladajme, že dvaja ľudia sa nezhodnú na inflácii a na tom, ktorý politický kandidát ju dokáže najlepšie dostať pod kontrolu. Bez spoločnej definície toho, čo vôbec predstavuje infláciu, sa akýkoľvek racionálny argument rýchlo stane zbytočným. Čo presne máme na mysli pod pojmami sociálna spravodlivosť, mier na Blízkom východe alebo rovnosť verzus rovnoprávnosť?

Na slovách záleží. Ujasnite si, čo pre vás znamenajú, a vyhnete sa tak frustrácii z premárneného času.

Načúvajte

Pre mnohých ľudí je to ťažké. Kým druhá osoba hovorí, naša myseľ beží dopredu a vymýšľa, čo chceme povedať ďalej. V dôsledku toho prichádzate o možnosť dozvedieť sa, čo si druhá osoba myslí. Takisto prichádzate o možnosť rozpoznať chybné myslenie v argumentácii druhej osoby.

Všetci si uvedomujeme, aké dôležité je počúvať partnera, dieťa alebo zamestnávateľa. To isté platí, keď diskutujeme o politike.

Kladenie otázok

Pred rokmi som na univerzite Wake Forest počul prednášku spisovateľa a sociálneho kritika Os Guinnessa. Počas časti venovanej otázkam a odpovediam sa jeden študent postavil a krátko vysvetlil, že profesor na jednej z jeho hodín interpretuje historické udalosti marxistickou optikou. „Nesúhlasím s ním,“ povedal študent, „ale neviem, čo mám robiť.“

Guinness ponúkol mladíkovi radu, ktorú som si vzal k srdcu a ktorá mi je odvtedy užitočná. „Klaď otázky,“ povedal mu Guinness. „A nebuď konfrontačný. Pýtaj sa svojho učiteľa úprimne.“

V priebehu rokov sa mi niekoľkokrát stalo, že som sa úprimné pýtal, namiesto toho, aby som sa ohradil, a to mi pomohlo pri argumentácii. Druhá osoba je potom nútená skúmať a obhajovať svoj postoj, čo pre ňu môže byť úplne nová skúsenosť.

Staňte sa pánom Spokom

Kedysi dávno, keď som chodil do strednej školy, sme boli s kamarátmi fascinovaní pánom Spokom (Leonard Nimoy) zo seriálu Star Trek pre jeho logický prístup k problémom. Rovnaké spoliehanie sa na rozum a racionalitu je absolútne nevyhnutné aj v diskusii.

Odložte emócie, držte sa čo najviac faktov a údajov a zachovajte si chladnú hlavu.

Ustúpte

Povedzme, že diskutujete o migrácii so svojou neterou z vysokej školy. Postupovali ste podľa niektorých z vyššie uvedených stratégií. Ona zatiaľ odsudzuje politikov, ktorí chcú obmedziť prisťahovalectvo. Vy uvádzate údaje – obrovské ekonomické náklady, rastúcu kriminalitu, prílev smrteľne nebezpečných drog spolu s tými, ktorí prekračujú hranice – a ona reaguje paušálnymi nálepkami ako rasista a nativista.

Potom je čas ukončiť diskusiu. Zachovajte si svoj vzťah a odíďte. Dali ste úprimnej debate šancu a je čas elegantne odstúpiť. A ktovie? Mladá žena sa možno neskôr zamyslí nad vašimi argumentmi a trochu upraví svoje myslenie.

Nezabudnite: Cieľom tohto druhu debaty nie je zatĺcť oponenta do zeme. Tým nič nedosiahnete. Ak si myslíte, že ste v práve, vaším cieľom by malo byť získať si srdcia a mysle pre vašu vec.

Názory vyjadrené v tomto článku sú názormi autora a nemusia sa zhodovať s názormi denníka The Epoch Times.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj