Nedeľa 8. septembra, 2024
Ilustračná fotografia Foto: freepik
»

Ako sa brániť proti blokovaniu a mazaniu obsahu sociálnymi sieťami? Radia českí odborníci

V nedávno zverejnenom rozhovore Jan Hořeňovský a Michal Tománek z Inštitútu H21 hovorili o podrobnostiach nariadenia EÚ o digitálnych službách (Digital Services Act, DSA) a regulácii platforiem sociálnych médií. Čo prináša bežným používateľom sociálnych sietí a ako tým utrpí alebo získa otvorená diskusia o pálčivých témach našej doby?

„Toto nariadenie má jeden ambiciózny cieľ, a to chrániť slobodu prejavu a posilnenie práv užívateľov sociálnych sietí a digitálnych platforiem, no zároveň sa na ňu zniesla pomerne výrazná kritika, že by mohla mať opačný efekt,“ hovorí Tománek a pýta sa Hořeňovského, ktorý pôsobí ako vedecký pracovník na Karlovej univerzite.

DSA by napríklad mala dať užívateľom možnosť výberu, aby im už nebol doručovaný obsah na základe personalizovaných algoritmov, čo má v praxi za následok uzatváranie ľudí do „názorových bublín“.

Problematika sociálnych sietí prevádzkovaných súkromnými spoločnosťami dlhodobo vyvoláva otázky, či platformy ako Facebook alebo YouTube majú právo určovať si vlastné pravidlá diskusie, alebo či ide o verejný priestor pre spoločenskú diskusiu, v ktorom by mali platiť pravidlá stanovené legislatívou.

Čo sa bude podľa DSA vymazávať

Hořeňovský upozorňuje, že podľa DSA majú platformy vymazávať „obsah škodlivý pre občiansku diskusiu“, čo je podľa neho veľmi „abstraktná a problematická“ definícia, ktorá mala nahradiť podobne ťažko definovateľný pojem „dezinformácie“.

To znamená, že podľa DSA by sociálne siete mali obmedzovať šírenie dezinformácií. Mala by sa mal tiež „nezákonný obsah podľa ktorejkoľvek krajiny EÚ“.

Čo robiť, ak vám zablokujú účet

Keď je užívateľov účet obmedzovaný, mazaný alebo tzv. zabanovaný (zablokovaný), má nejaký prístup k ochrane? Môže sa domáhať k obnovenie profilu?

„DSA počíta s tromi možnosťami ochrany používateľa,“ hovorí Hořeňovský a dodáva, že „nie všetky tieto možnosti v súčasnosti úplne platia“.

Prvou je možnosť odvolať sa v rámci interného mechanizmu sociálnej siete a sieť musí užívateľovi svoje rozhodnutie zdôvodniť.

Druhou možnosťou má byť využitie „subjektu pre mimosúdne vyriešenie sporu“, ktorý podľa Hořeňovského začne v Česku fungovať „najskôr začiatkom budúceho roka“, a to z dôvodu potreby zavedenia „vykonávacieho zákona o digitálnej ekonomike“. V tomto prípade by mal „nezávislý a nestranný subjekt“ posúdiť rozhodnutie platformy o zablokovaní alebo vymazaní.

Spoločnosť prevádzkujúca sociálnu sieť nebude rozhodnutím takéhoto subjektu právne viazaná. Bude ho však musieť vziať do úvahy kvôli možnosti uvalenie pokuty zo strany Európskej komisie, ak by dlhodobo a vo veľkom počte ignorovala rozhodnutia takýchto subjektov.

Nezávislí hodnotitelia by mali slúžiť aj ako niekto, na koho sa možno obrátiť v prípade nahlásenia nezákonného obsahu, deepfake, podvodnej reklamy atď. Hodnotitelia môžu dať platforme podnet na zablokovanie takého obsahu.

Podľa Hořeňovského budú hlavnými „mantinelmi“ pri rozhodovaní o príspevkoch zmluvné podmienky medzi užívateľmi a sieťami a platné zákony danej krajiny.

Treťou možnosťou bude obrátiť sa na súd. Tu je podľa Hořeňovského „obrovská slabina“ DSA, pretože napríklad jediné európske sídlo spoločnosti Meta (Facebook) je v Írsku a doteraz sa súdne spory museli riešiť v Írsku. Podľa neho by bolo dobré zmeniť českú legislatívu tak, aby sa všetky takéto spory medzi českými občanmi a spoločnosťami mohli riešiť prostredníctvom českého súdneho systému.

Ďalej DSA podľa Hořeňovského zaväzuje platformy rešpektovať „základné práva užívateľov“, medzi ktoré patrí napríklad sloboda prejavu, čo by sa malo prejaviť v spôsobe, akým platformy v rámci EÚ definujú svoje obchodné podmienky vo vzťahu s užívateľmi.

Nezávislí hodnotitelia

„Subjekt bude musieť získať certifikáciu od Českého telekomunikačného úradu,“ vysvetľuje Hořeňovský. „Certifikácia sa viaže s pomerne veľkým množstvom povinností, ktoré bude musieť subjekt spĺňať predtým, kým bude môcť začať rozhodovať.“

Podľa DSA by mal dosiahnuť profesionalitu, nezávislosť a finančnú nezávislosť na sociálnych sieťach. Ich činnosť bude kontrolovať Český telekomunikačný úrad.

Pokiaľ ide o financovanie týchto subjektov, Hořeňovský na otázku Epoch Times odpovedal, že je to zatiaľ „trochu hlavolam“ aj pre Inštitút H21, majú však „ambíciu jedného takéhoto arbitra zriadiť“.

Možnosťami podľa neho budú poplatky účtované platformám na základe DSA, súkromné dary a granty.

Zároveň zdôrazňuje základné pravidlo DSA, že „činnosť musí byť vykonávaná neziskovo, t. j. len na pokrytie vzniknutých nákladov“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj