Nedeľa 8. septembra, 2024
Návštevník fotografuje mobilným telefónom obraz, vytvorený berlínskym digitálnym umelcom Julian van Diekenom pomocou umelej inteligencie, ktorý bol inšpirovaný obrazom Johannesa Vermeera "Dievča s perlovou náušnicou" v múzeu Mauritshuis v Haagu 9. marca 2023 (Simon Wohlfahrt/ AFP via Getty Images)
,

Povinná digitálna identita – nový nástroj totálnej kontroly? (Komentár)

Možno ešte existuje nejaký kút Slovenska, kam pohľad Veľkého brata nedosiahne – zatiaľ.

Digitálny občiansky preukaz začne platiť v Austrálii od 1. decembra 2024. Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov medzitým investovala do digitálnej identifikácie neuveriteľných 768 miliónov eur.

Táto posledná finančná injekcia zahŕňa 124 miliónov eur určených na digitálnu verejnú infraštruktúru – myslí sa tým digitálny občiansky preukaz, databázy občianskych záznamov a mnohé ďalšie veci.

Oznámenie bolo pripojené k šiestej výročnej správe Goalkeepers Report, čo je veselá malá publikácia, ktorá tvrdí, že sme všetci odsúdení na zánik, ak sa nepokúsime splniť ciele udržateľného rozvoja OSN do roku 2030.

Univerzálna digitálna identita do roku 2030

Jeden z týchto cieľov, SDG 16.9, je mimoriadne odvážny: univerzálna povinná digitálna identita do roku 2030 vrátane digitálnej registrácie narodenia.

Hlavná myšlienka? Zbaviť sa starých zaprášených analógových systémov na registráciu miliárd ľudí bez občianskeho preukazu. Namiesto toho sa vrhneme na digitalizáciu, pretože staršie systémy sú zrejme rovnako užitočné ako popolník na motorke.

Gatesova nadácia nevyhadzuje peniaze len tak bezhlavo. Podporuje MOSIP, novú horúcu open-source platformu digitálnej identity. A ešte v roku 2019 sa vo svojej správe Goalkeepers Data Report venovala biometrii ako spásonosnému prostriedku na spravodlivé rozdeľovanie zdrojov v rozvojových krajinách.

Digitálna identifikácia na Islande

Preskočme na Island, kde austrálsky expat (prisťahovalec) Leon Hill tweetuje o zázračnej krajine digitálnych ID. Všetko je tam prepojené s vaším digitálnym ID – od bankových služieb až po zdravotné záznamy.

Nemáte svoj digitálny ID? Potom zabudnite na základné veci, ako je elektrina, telefóny alebo dokonca kúpa domu. A ak vám záleží na súkromí, máte smolu – všetko je verejné, od vašej adresy až po poznávaciu značku.

Zamrznutí kanadskí vodiči kamiónov

Teraz môže austrálska alebo akákoľvek iná vláda so svojimi chápadlami rozprestretými v rôznych medzinárodných daňových a investičných dohodách vypátrať informácie o vašich finančných účtoch aj na takých vzdialených miestach, ako je Estónsko alebo Palau, ak sa jej zachce.

Čo im bráni zmraziť váš majetok, ak si dovolíte nesúhlasiť? Spomínate si na chladnú reakciu Kanady na protest šoférov kamiónov? Ak sa vlády spriatelia, môže byť zmrazený i váš bankový účet.

Sťahovanie do slnečného Grécka?

Uvažujete o kúpe vily v Grécku, aby ste získali pobytové vízum? Je to výhodná ponuka na trvalý pobyt – aspoň do augusta tohto roka, keď sa cena zvýši z 250 000 eur na neuveriteľných 400 000 eur.

Ale aj v slnečnom Grécku budete musieť tancovať podľa ich digitálnej melódie, doplnenej o biometrický občiansky preukaz, len aby ste si mohli kúpiť kúsok ich raja.

Doma údajne digitálny preukaz totožnosti nebude povinný. Ale nepočuli sme už túto pesničku?

Ako povedal sudca Michael Kirby počas koketovania Hawkeovej vlády s austrálskym občianskym preukazom v 80. rokoch minulého storočia: „Akonáhle bude systém identifikačných kariet zavedený, existuje riziko, že sa databáza údajov rozšíri a že sa k nej bude v mene efektívnosti snažiť získať prístup čoraz viac úradníkov.“

Môžete sa teda odhlásiť a byť mimo?

Možno existuje nejaký kút Slovenska, kam pohľad Veľkého brata nedosiahne – zatiaľ.

O autorke: Nicole Jamesová je nezávislá novinárka pre The Epoch Times v Austrálii. Je ocenenou autorkou poviedok, novinárkou, publicistkou a redaktorkou. Jej práce sa objavili v novinách ako The Sydney Morning Herald, Sun-Herald, The Australian, Sunday Times a Sunday Telegraph. Je držiteľkou bakalárskeho titulu z komunikácie so zameraním na žurnalistiku a dvoch postgraduálnych titulov, z toho jedného v oblasti tvorivého písania.

Názory vyjadrené v tomto článku sú názormi autora a nemusia sa zhodovať s názormi The Epoch Times.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj