Pondelok 7. októbra, 2024
Mladá žena prestala používať make-up a podelila sa o to, ako to ovplyvnilo jej život: „Potrebovala som sa od toho oslobodiť“ (S láskavým dovolením Piper Kathryn Bond/@piperkathrynbond)

Dievča prestalo používať make-up a hovorí, ako to ovplyvnilo jej život: „Potrebovala som sa od toho oslobodiť.“

Príbeh mladej ženy, ktorá prešla od egocentrického myslenia k nesebeckosti. Ako s tým súvisí jej prístup k vonkajšiemu vzhľadu?

Rozhodnutie vzdať sa make-upu Kathryn Bondovej zmenilo celý život.

Dvadsaťtriročná Austrálčanka prezradila, že vyrastala s pocitom „určitej neistoty“, pretože si veľmi zakladala na vonkajšom vzhľade. To ju nútilo neustále si udržiavať a upravovať svoj vzhľad. Dnes si však myslí, že to nerobila zo správnych dôvodov.

Piper Kathryn Bondová denníku Epoch Times opísala, ako sa predtým každý deň kompletne líčila a česala, až jedného dňa pocítila, že si od toho potrebuje dať pauzu. Dnes predchádzajúci životný štýl vníma ako prekonanú závislosť.

„Potrebovala som sa od toho doslova postiť,“ hovorí Kathryn. „Nikdy by som nepoznala slobodu na druhej strane, keby som to neurobila. Ukázalo mi to, aká som na tom bola závislá.“

Kathryn hovorí, že dnes si už ani nevie predstaviť, že by sa vrátila k tomu, aká bývala.

„Je to také oslobodzujúce,“ skonštatovala. „Určite som nebola taká ako teraz – naozaj som si myslela, že jednou z najdôležitejších vecí v živote je môj vzhľad. Mala som pocit, že možno nevyzerám dostatočne profesionálne – nemohla som prísť do korporátnej práce bez plného make-upu.“

„Myslím, že to bolo vždy kvôli názorom iných ľudí. …Na mladú ženu je vyvíjaný veľký spoločenský tlak – a je to takmer ako choroba, však? Že sa nám tak trochu vnucuje extrémny štandard krásy alebo až márnomyseľnosti,“ hovorí dnes Kathryn.

„Je pre nás také jednoduché pozerať sa na krásne ženy, ktoré všetci považujú za nádherné, a potom sa pozrieť na seba a myslieť si, že sme v porovnaní s nimi niečo menej. Ale Boh to tak jednoducho nevidí; Boh to v žiadnom prípade nevidí tak, že by sme boli menej krásni ako ten druhý človek. On je náš stvoriteľ. Stvoril nás, aby sme boli sami sebou. Je to o tom nebeskom zmýšľaní – upriamiť svoju myseľ na veci hore, nie na pozemské veci.“

„Ľudia sa určite začínajú prebúdzať“

Keď sa spolu s manželom snažili osvojiť si holistickejší spôsob života v ich rodnom meste Adelaide, Kathryn začala skúmať, čo si dáva na pokožku a prečo.

Hoci verí, že prístup každého človeka k osobnej hygiéne a starostlivosti je úplne individuálny, nemohla ignorovať vnútorný hlas, ktorý jej hovoril, aby sa zbavila zvyku príliš sa spoliehať na make-up.

Pôst od make-upu jej ukázal, ako veľmi bola na ňom závislá. Bol to však postupný proces uvedomovania. Nebolo to tak, že sa jedného dňa zobudila s myšlienkou, že musí „prestať s kozmetikou“. Postupne jej používanie obmedzovala.

„Ani som si to neuvedomila,“ povedala. „Keď som už bola v určitom bode, kedy som si napríklad každý deň nanášala len maskaru, pomyslela som si: Bože, to by som pred 12 mesiacmi nikdy neurobila.“

To, čo jej pomohlo na začiatku a čo Kathryn odporúča tým, ktorí chcú obmedziť používanie make-upu, je začať prechodom zo syntetických na prírodnejšie produkty. Namiesto nakupovania v drahých kozmetických obchodoch sa najprv rozhodla pre prírodné značky, ktoré ponúkajú ľahšie krytie. Potom postupne odstraňovala jednotlivé prvky zo svojej rutiny: najprv lícenku, neskôr podkladový krém a korektor.

„Stačí odstrániť jednu maličkosť… Potom by som si na tvár naniesla len malú trošku bronzeru a možno riasenku a gél na obočie, alebo si trochu upravila obočie. A potom to už nebol žiadny bronzer a ostala len riasenka. Postupom času sa to zmenšovalo a zmenšovalo, krok za krokom, kúsok po kúsku, až som bola úplne bez make-upu,“ vysvetlila Kathryn.

Kathryn mala tiež obavy z možných zdravotných rizík, ktoré každodenné používanie syntetických výrobkov ako dezodoranty, parfumy, hydratačné krémy a iné prípravky na starostlivosť o pleť, mohlo priniesť.

„Ženy na seba každý deň nanášajú stovky chemických látok bez toho, aby o tom vedeli. Ovplyvňuje to našu plodnosť. Ovplyvňuje to všetko. Myslím si, že ľudia sa určite začínajú prebúdzať,“ domnieva sa Kathryn a dodáva, že zdravotné problémy sa v súčasnosti vyskytujú „oveľa častejšie ako pred 50 alebo 60 rokmi“.

Celostný prístup k životu a nesebecké srdce

Hlavnou motiváciou pre 23-ročnú Kathryn bola zmena toho, čo nazýva „postojom srdca“ – prechod od myslenia zameraného na seba k nesebeckému prístupu.

„Vždy som si robila vlasy sama. Dokonca som si nerada dávala vlasy do chvosta, pretože sa mi nepáčilo, ako vyzerala moja tvár,“ povedala. „Ale faktom je, že svoj čas môžem využiť lepšie, či už ide o pomoc mojej rodine, alebo že si ráno doprajem o polhodinu dlhší spánok.“

„Svoj čas určite vypĺňam prospešnejšími vecami, ktoré môžu byť prínosné aj pre iných ľudí okolo mňa… a nielen pre mňa samotnú,“ hovorí dnes Kathryn.

Kathryn je vydatá štyri a pol roka. Zdôrazňuje, ako veľmi miluje deti, a už sa nevie dočkať, kedy bude mať vlastnú rodinu.

Nadšená gazdiná, ktorá priznáva, že v detstve nemala príliš vysoké sebavedomie, sa dnes už nevie dočkať, ako bude svoje deti učiť zdravým postojom – najmä ak bude mať dcéru.

Hoci mladá influencerka už nepovažuje kozmetiku za nevyhnutnosť, stále verí, že make-up sa dá použiť krásnym spôsobom. Dnes sa cíti komfortne vo svojej koži a na svojich kanáloch na YouTube a Instagrame pokojne vystupuje „au naturel“.

Duchovná inšpirácia

Zmena postoja k líčeniu tváre a úprave vlasov sa podľa jej slov začala ruka v ruke s jej duchovným vývojom. V rámci svojho sebarozvoja sa stretla s myšlienkou, že pôst môže byť spôsobom, ako dosiahnuť pokoru. Vyskúšala teda „pôst od líčenia“, a ako hovorí, ten zmenil jej pohľad na život.

Počas pôstu si postupne uvedomila, že make-up používa viac kvôli sebe. Spolu s duchovným rozvojom zistila, že je pre ňu dôležitejšie myslieť na druhých. „Zmena postoja srdca prišla v tom, že som naozaj chcela slúžiť iným viac ako sebe,“ spomína Kathryn.

Dnes sa viac sústreďuje na svoje charakterové vlastnosti a holistický prístup k životu ako na svoj make-up. To podľa nej človeku prináša krásu, ktorá vychádza z vnútra. Ako veriaca kresťanka si myslí, že v súčasnosti je najdôležitejšie, aby ľudia boli sami sebou, čo je podľa nej najväčšia krása.

Pri pohľade späť na svoj postupný pôst a získané poznatky cíti, že ju na tejto ceste viedlo citlivé duchovné vedenie. Hovorí, že sa so svojím príbehom delí preto, aby mladým ženám pomohla.

Jej príbeh ich môže inšpirovať k tomu, aby sa zamerali na rozvíjanie nesebeckej vnútornej krásy a namiesto svojho vonkajšieho vzhľadu mysleli na druhých. Podľa Kathryn tvár osvetlená svetlom dobrej duše je v konečnom dôsledku krajšia ako ten najprepracovanejší make-up.

Na tejto správe sa podieľal Arsh Sarao.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj