Nedeľa 8. septembra, 2024
Akné v dospelosti má rôzne formy a často nie je ľahké sa ho zbaviť. ©NTD

Deväť vecí, ktoré spôsobujú akné na rôznych častiach tela a ako im predchádzať

Akné, pupienky, vredy, uhry. Pre milióny ľudí na celom svete je to prekliatie, pričom počet dospelých trpiacich týmto kožným ochorením narastá. Na internete a inde nájdete množstvo „zázračných metód“, ako si s ním poradiť, avšak najlepším prístupom je dobre a racionálne pochopiť rôzne príčiny akné. 

Väčšinou si akné spájame s tvárou a chrbtom, ale môže sa objaviť kdekoľvek na tele. Dokonca aj na lakťoch! Akné je nielen nepríjemné, ale aj psychicky zaťažujúce, pretože mnohým ľuďom, ktorí trpia týmto ochorením, berie sebavedomie a následne sú frustrovaní, že sa ich stav nezlepšuje.

Existuje mnoho výrobkov zameraných na liečbu akné. Len si spomeňte na všetky tie vtieravé fotografie „pred a po“ a na reklamy s celebritami. Takzvaných „zázračných produktov“ je na internete veľa. Najlepším prístupom však nemusí byť okamžitá liečba, ale dlhodobý a špecializovaný prístup.

Pozrime sa na rôzne príčiny akné, na jeho rozmanité podoby, miesta, na ktorých sa najčastejšie prejavuje, a ako sa ho zbaviť alebo ho aspoň zmierniť.

Druhy akné

Existuje mnoho dôvodov, prečo sa akné vyskytuje na rôznych častiach nášho tela, ako aj rôzne metódy prevencie a liečby, ktoré sa líšia podľa toho, kde sa akné nachádza. Je to vlastne zápal mazových žliaz spôsobený baktériami.

Typy akné. (Epoch Times CZ)

Niektoré prípady akné môžu poukazovať na hlbšie problémy s črevnou flórou, akné je v tom prípade príznakom základných zdravotných problémov. V iných prípadoch môže byť riešenie veľmi jednoduché, napríklad častejšia výmena oblečenia.

Uvádzame niektoré miesta na tele, kde sa môže objaviť akné:

1. Akné na nohách a zadku

Akné na zadku a nohách. ©NTD

Väčšina ľudí dnes vlastní aspoň jeden pár úzkych nohavíc, či už sú to úzke džínsy do práce alebo legíny do posilňovne. Tieto materiály sú obľúbené a cítime sa v nich ako v druhej koži.

A v tom je práve problém, pretože môžu zabraňovať pokožke správne dýchať, prekrvovať sa a ochladzovať, čo spôsobuje upchávanie pórov – ideálne podmienky na vznik akné.

Takže pokiaľ máte akné na nohách alebo na zadku, zvážte zmenu svojho šatníka tak, aby oblečenie umožňovalo lepšiu cirkuláciu vzduchu, aby mohla pokožka dýchať a neupchávali sa na nej póry.

2. Akné na bruchu

Akné na bruchu. ©NTD

Pokiaľ sa vám na bruchu objaví akné, mohlo by to znamenať, že nemáte v tele správnu hladinu cukru.

Nerovnováha hladiny cukru v krvi môže byť predzvesťou vážnych zdravotných ťažkostí, ktoré môžu viesť k dlhodobejším problémom.

V takom prípade by ste mali navštíviť vášho lekára, aby ste sa uistili, či vaša hladina cukru, hormóny a ďalšie veci sú v poriadku.

3. Akné na pažiach a lakťoch

Akné na pažiach a lakťoch. ©NTD

Akné vyskytujúce sa často na lakťoch a nadlaktiach v podobe malých červených vyrážok je väčšinou folikulárna keratóza, čo je neškodný stav, ktorý spôsobuje, že pokožka je drsná ako brúsny papier.

Tento stav je dôsledkom nahromadenia odumretých buniek a slabého prekrvenia v postihnutej oblasti.

Ak chcete tento neduh liečiť, pokúste sa nájsť spôsoby, ako si natiahnuť ruky a zapojiť ich do fyzickej aktivity, pri ktorej sa bude stimulovať prietok krvi do rúk. Tiež nezabudnite každý deň dôkladne odstraňovať odumretú kožu na postihnutej oblasti.

4. Akné na prsiach

Akné na prsiach. ©NTD

Akné na prsiach rozhodne odrádza od nosenia plaviek a šiat s výstrihom. Dobrou správou však je, že riešenie je v skutočnosti jednoduchšie, ako by sa zdalo. 

Keď sa akné objaví v tejto oblasti, často to signalizuje problémy s trávením. Ak vyriešite problémy v tomto smere, akné by sa malo prirodzene samo zmenšiť alebo úplne zmiznúť. 

Ako zlepšiť trávenie? Zaraďte do jedálnička viac vlákniny, najmä veľa čerstvého ovocia a zeleniny, obmedzte príjem mäsa, pite viac vody a viac sa pohybujte. 

5. Cystické akné na chrbte

Akné na chrbte. ©NTD

Nepríjemné pre každého, kto často nosí kabelku, batoh alebo tašku, cystické akné na ramenách a chrbte svedčí o probléme s tráviacim alebo nervovým systémom.

Cystické akné sú červené, bolestivé a hnisavé pupienky, ktoré rozhodne nie sú príjemné rozhodne na žiadnej časti tela. Tento závažný typ akné vzniká vtedy, keď sa baktérie usadia v upchatom póre a vyvolajú infekciu.

Nejedná sa teda o jednoduchý problém a čo najskôr by ste sa mali obrátiť na kožného lekára. Pri správnej liečbe zdroja tohto kožného ochorenia sa príznaky prirodzene vytratia. 

Medzitým dodržiavajte pravidelnú hygienu a postihnutú oblasť po spotení vždy osprchujte alebo omývajte teplou mydlovou vodou. Vyhnite sa mastným krémom a prípravkom, ktoré môžu upchať póry. Rozhodne si cystu nestláčajte, aby sa ešte viac nezapálila a neskončili ste s jazvami.

6. Akné na ramenách a krku

Akné na ramenách. ©NTD

Nie je prekvapujúce, že zvyšujúci sa výskyt akné u dospelých sa bežne spája so stresom.

Hľadajte spôsoby, ako sa odreagovať a vyhraďte si čas na oddych. Pokiaľ dobre liečite svoju myseľ aj telo, akné by sa malo v tejto oblasti postupne zmenšovať.

7. Akné na brade a čeľustnej kosti

Akné na krku. ©NTD

Akné je v týchto oblastiach spojené s hormonálnou nerovnováhou. Obráťte sa na svojho lekára, aby vám zabezpečil hormonálne vyšetrenie. Môže ísť aj o reakciu na vysadenie antikoncepcie, hormonálne zmeny počas tehotenstva alebo menštruácie.

Naviac, ženy, ktoré používajú veľa make-upu, by sa mali pozrieť na zloženie svojich kozmetických výrobkov a uistiť sa, že neobsahujú mastné zložky. Taktiež si dôkladne umývajte tvár a každý deň sa opatrne zbavte odumretých buniek na pleti pomocou peelingu a pod.

Nákres akné na tele

Nižšie nájdete kompletný nákres popisujúci druhy akné podľa jeho lokácie a príčin:

1. Hladina hormónov a ich nerovnováha

2. Stres

3. Problémy s tráviacim ústrojenstvom 

4. Nedostatok vitamínov

5. Hladina cukru v krvi

6. Problémy s hygienou alebo pohlavné choroby

7. Citlivá koža a alergie

8. Nervový systém alebo problémy s trávením

9. Poruchy zažívacieho traktu

Aj keď ste tu nenašli okamžitý zázračný liek, v skutočnosti ste sa dozvedeli dosť veľa o tom, ako sa dá akné vyliečiť alebo aspoň zmierniť. 

V dnešnej dobe nie je jednoduché udržať si dlhodobo vyvážený jedálniček a mať zdravý životný štýl, najmä ak zvážime všetok stres moderného spôsobu života a priemyselné spracovanie potravín. Jedávate zdravé a čerstvé suroviny? Máte dostatok pohybu? Viete sa odreagovať a vypnúť? Máte okolo seba ľudí, ktorí vás podporujú? Pomáhate druhým? 

Ak chcete zmenu k lepšiemu, zamyslite sa nad svojimi návykmi a pokúste sa ich upraviť. Uvidíte, že sa zlepší nielen stav vašej pokožky, ale aj vaše zdravie, nálada a duševná pohoda.

Prečítajte si aj