Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný obrázok (foto: Marcelo Verfe / Pexels)
,

Deväť prírodných spôsobov, ako sa vysporiadať s komármi a ovocnými muškami

Nedávny nepríjemný výskyt komárov a ovocných mušiek v mojej kuchyni a priľahlej obývačke ma takmer priviedol do zúfalstva. Zdalo sa, že tie potvory sú všade – vznášajú sa nad miskou s ovocím, sedia na okraji kuchynského drezu, lietajú okolo mňa, keď varím pri sporáku.

Rozháňať ich plácačkou na muchy bolo zbytočné. Sú tak rýchle a maličké – hneď sa mi poľahky vyhli, ani som sa nestihla priblížiť. Nedávalo zmysel ani ich postriekať insekticídom. Toxické chemikálie v mojej kuchyni? Ďakujem, neprosím.

Napriek tomu som musela niečo spraviť – skôr, ako sa malé ohnisko premení na celý roj. Tu je 9 prírodných spôsobov, akými som sa zbavila každého hmyzu. Možno pomôžu aj vám.

  1. Schovajte všetky potraviny. Komáre milujú akékoľvek jedlo, ktoré je pre ne dostupné, či už je surové, varené alebo aj odpadky. Všetko ovocie a zeleninu som okamžite uložila do chladničky a pevne uzavrela vrecká s chlebom a škatule s pečivom. Sušienky tiež putovali do uzavretej nádoby. Vyčistila som fľaše od oleja a poháre od medu, aby tam neboli žiadne stopy, ktoré by hladný hmyz lákali.

  2. Rozmrazte potraviny v chladničke. Namiesto rozmrazovania potravín na kuchynskej linke som ich rozmrazovala v chladničke. Zmrazený chlieb a sušienky som nechala rozmraziť v mikrovlnnej rúre alebo v chlebníku, v oboch prípadoch tesne uzavretých.

  3. Umývajte, umývajte a umývajte. Som rovnako vinná ako všetci ostatní, že nechávam špinavý riad v dreze – pokiaľ nemám doma komáre. Nemôže byť väčšia pozvánka na párty pre komáre ako neumytý pohár od mlieka alebo tanier so zasychajúcou cestovinovou omáčkou. Prinajmenšom aspoň opláchnite jedlo zo všetkých riadov predtým, ako ich na seba naskladáte. Ešte lepšie je ich opláchnuť a dať do umývačky riadu, ak ju máte. Taktiež utrite rozliate tekutiny a omrvinky na pracovnej doske a na sporáku. Komárom je jedno, kde je ich jedlo, hlavne, že je k dispozícii.

  4. Vyhoďte staré kvety, presaďte rastliny a vylejte zatuchnutú vodu. Komáre sa často usídlia práve v horných pár centimetroch pôdy v kvetináči. Ak máte rastliny v kvetináčoch, vyberte ich von, odstraňte vrchné dva centimetre zeminy a nahraďte ich „čistou“ zeminou (možno radšej zo záhradného centra ako z vlastnej záhrady).

  5. Vyčistite kanalizáciu. Odtok v kuchynskom dreze je obľúbeným miestom komárov: je tmavý, vlhký a často plný kúskov potravy. Vložte dnu kúsok citróna a prečistite ho ním. Potom pridajte niekoľko kvapiek rastlinného oleja. Olej obalí a zabije všetky zvyšné komáre.

  6. Utesnite siete proti hmyzu a trhliny v dverách a na oknách. Zdá sa, že komáre sa objavujú z ničoho nič, ale môžu sa dostať dovnútra cez malé trhliny v tesnení alebo cez praskliny vo dverách či oknách. Súpravu na opravu siete alebo tmel na utesnenie trhlín si môžete zaobstarať v železiarstve. Niekedy môže pomôcť lepiaca páska.

  7. Zakryte odpadkové koše. Budete potrebovať odpadkový kôš s vekom a plastové vrecko, ktoré sa pevne zaviaže. Ak kompostujete, nenechávajte kompostovaciu nádobu v kuchyni. Ja v skutočnosti skladujem svoj kompost v zakrytej nádobe v chladničke, pokiaľ ho nevysypem na kompostovisko.

  8. Nastavte niekoľko octových pascí. Vezmite si niekoľko malých prázdnych pohárov, napríklad na džem alebo detskú výživu, alebo niekoľko plytkých misiek. Na dno dajte 4 polievkové lyžice jablčného octu. Primiešajte niekoľko kvapiek tekutého mydla. Viečka na pohároch nechajte odklopené (niekto dá viečko naspäť a urobia do neho diery, aby sa chrobáky mohli dostať dovnútra, ale von už nie). Poháre alebo misky položte na kuchynskú linku alebo na miesto, kde vidíte najviac komárov. Hmyz bude priťahovaný vôňou jablčného octu, ale keď raz vojdu dnu, mydlo im znemožní únik. Verte mi, tieto netoxické pasce fungujú ako sen. Raz večer som ich rozmiestnila po dome a na druhý deň ráno už boli všetci škodcovia v miske s jablčným octom!

  9. Nastavte niekoľko lepkavých pascí. Natrite niekoľko žltých kartónových lístkov trochou medu a prilepte ich na okenný rám alebo iné ľahko viditeľné miesto.  Keď sa komáre prichytia, bude pre nich ťažké odísť.


    Hmyz a komáre sú nepríjemné, ale nemusí to byť žiaden veľký problém. Tieto tipy sa mi osvedčili. Ak máte ďalšie, podeľte sa o ne!

Prečítajte si aj