Štvrtok 19. septembra, 2024
Jevgenij Prigožin (Foto: Prachatai, CC BY-NC-ND2.0)

Desať mŕtvych po páde lietadla v Rusku. Na zozname cestujúcich mal byť aj Jevgenij Prigožin (+ Video)

Súkromné lietadlo Embraer sa dnes okolo 18:40 miestneho času zrútilo v Tverskej oblasti blízko obce Kuženkino, pričom všetkých desať osôb na palube zahynulo. Medzi obeťami bol podľa úradov aj majiteľ ruskej žoldnierskej skupiny Wagner – Jevgenij Prigožin.

Ruský štátny úrad pre civilné letectvo Rosaviacija zahájil vyšetrovanie katastrofy lietadla. Tlačová hovorkyňa Rosaviacija potvrdila, že Jevgenij Prigožin bol medzi osobami uvedenými na zozname pasažierov. „Začali sme vyšetrovanie havárie lietadla Embraer, ktorá sa stala dnes večer v Tverskej oblasti. Na zozname cestujúcich bolo aj meno Jevgenij Prigožin,“ uviedla Rosavicija.

Táto informácia vyvoláva špekulácie a otázky ohľadom možných príčin havárie lietadla s majiteľom skupiny Wagner na palube.

Video podajúceho lietadla:

Ministerstvo pre mimoriadne situácie oznámilo, že žiaden z pasažierov nehodu neprežil. Lietadlo smerovalo z Moskvy do Petrohradu. Záchranári našli na mieste telá štyroch obetí. Lietadlo spadlo iba pol hodiny po vzlietnutí a po náraze do zeme zhorelo.

Podľa informácií získaných od agentúry RBK, lietadlo nieslo označenie RA-02795 a bolo v majetku Jevgenija Prigožina. Flightradar24 potvrdil, že tento stroj bol dnes zachytený na trase medzi Moskvou a Petrohradom a po tretej hodine poobede miestneho času sa stratilo z radaru. Lietadlo Embraer bolo v prevádzke už 16 rokov. Wagnerovci ho zakúpili v roku 2020.

Vedenie Tverskej oblasti reagovalo na túto udalosť okamžite a vyšetrovanie si vzal na osobnú starosť gubernátor Igor Rudenja. 

Sociálne siete už zaplnili zábery, ktoré vraj zachytávajú posledné okamihy lietadla pred jeho pádom.

Prečítajte si aj