Pondelok 16. septembra, 2024
Senátor Mark Warner (Demokrat-štát Virgínia) reční počas podujatia pri príležitosti začatia projektu Dulles Solar and Storage project na medzinárodnom letisku Dulles vo Virgínii, 22. augusta 2023. (Alex Wong/Getty Images)

Demokrati tlačia na americkú Snemovňu, aby schválila ďalších 61 miliárd pre Ukrajinu

Jeden z popredných demokratov v americkom Senáte vyjadril obavy, že americkí vojaci by sa mohli ocitnúť „v nebezpečenstve“, ak Kongres neschváli dodatočnú podporu vo výške 61 miliárd dolárov pre Ukrajinu počas prebiehajúcej vojny s Ruskom.

Senátor Mark Warner (Demokrat-Virgínia), predseda senátneho výboru pre spravodajské služby, počas štvrtkovej tlačovej besedy zopakoval výzvu, aby Snemovňa reprezentantov schválila novú čiastku financovania vojnových snáh Ukrajiny. Tentoraz demokrat z Virgínie varoval, že americkí muži a ženy v uniformách by sa mohli dostať do priameho konfliktu s Ruskom, ak Spojené štáty namiesto toho nevynaložia viac peňazí na podporu ukrajinského vojnového ťaženia.

„Neviem si predstaviť otázku, ktorá by mala historickejšie rozmery ako podpora Ukrajincov v tejto chvíli,“ povedal M. Warner vo štvrtok pre Bloomberg News.

Spojené štáty od začiatku konfliktu vo februári 2022 poskytli Ukrajine pomoc vo výške približne 113 miliárd dolárov. Tieto zdroje zo strany USA sa už medzičasom minuli.

Vo februári tohto roku Senát schválil dodatočný návrh zákona o výdavkoch vo výške 95 miliárd USD, ktorý zahŕňa približne 61 miliárd USD novej pomoci pre Ukrajinu, okrem niekoľkých ďalších miliárd USD na iné globálne bezpečnostné partnerstvá a projekty. Hoci návrh zákona prešiel Senátom, v Snemovni reprezentantov, ktorú kontrolujú republikáni, nezaznamenal žiadny pokrok. Prezident Joe Biden a demokrati z Kongresu, rovnako ako aj niektorí republikáni opakovane žiadali predsedu Snemovne reprezentantov Mikea Johnsona (Republikán-Louisiana), aby návrh zákona podporil.

M. Warner argumentoval tým, že ak Ukrajina nezíska dostatočnú podporu a nakoniec bude porazená, ruský prezident Vladimir Putin by sa potom mohol zamerať na dobytie Estónska, Lotyšska, Litvy a Poľska, ktoré sú formálnymi spojencami Spojených štátov v Severoatlantickej aliancii (NATO).

„Ak Putin zvíťazí na Ukrajine, ďalšie na rade budú Estónsko, Lotyšsko, Litva a Poľsko,“ uviedol pre Bloomberg News. „A pre amerických vojakov by to mohlo predstavovať nebezpečenstvo a konflikt v priebehu niekoľkých rokov. To by bola katastrofa. A bola by to katastrofa, ktorú by sme mohli pripísať tomuto predsedovi snemovne, ktorý tento návrh zákona nepodporil.“

V článku 5 Severoatlantickej zmluvy sa uvádza, že útok na jedného člena NATO by sa považoval za útok na všetkých členov NATO. Ostatní členovia aliancie by potom poskytli pomoc svojmu napadnutému spojencovi. Táto časť zmluvy nevyhnutne nevyžaduje, aby členovia aliancie vyslali svoje jednotky do boja.

Je NATO ďalšie na rade?

Putin nedávno poprel, že by mal v pláne vstúpiť okrem Ukrajiny aj do niektorej z členských krajín NATO. Vo februárovom rozhovore s moderátorom Tuckerom Carlsonom V. Putin povedal, že predstavitelia krajín NATO, ktorí tvrdia, že sa blíži väčšia vojna medzi Ruskom a NATO, sa „snažia zastrašiť vlastné obyvateľstvo v rámci imaginárnej ruskej hrozby“.

Na otázku T. Carlsona, či existuje nejaký scenár, v ktorom by napríklad poslal ruské sily do Poľska, V. Putin odpovedal, že k takémuto kroku by došlo len vtedy, ak by „Poľsko zaútočilo na Rusko“.

„Prečo by sme to robili? Jednoducho o to nemáme záujem. Je to len strašenie,“ dodal ruský prezident.

Podobne ako senátor M. Warner, aj prezident Biden opakovane upozorňoval v decembri minulého roka na možnosť väčšieho konfliktu medzi NATO a Ruskom, ak Kongres neschváli viac finančných prostriedkov pre Ukrajinu. V. Putin označil takéto tvrdenia za „úplný nezmysel“.

Prezident Biden minulý týždeň opäť zdôraznil, že V. Putin má územné ambície presahujúce hranice Ukrajiny.

„Ak si niekto v tejto miestnosti myslí, že Putin sa zastaví na Ukrajine, ubezpečujem vás, že to tak nebude. Ukrajina však môže Putina zastaviť, ak budeme stáť pri nej a poskytneme jej zbrane, ktoré potrebuje na svoju obranu,“ povedal prezident Biden vo svojom výročnom prezidentskom prejave.

„To je všetko, čo Ukrajina žiada. Nežiadajú amerických vojakov. V skutočnosti na Ukrajine žiadní americkí vojaci nie sú. A som pevne presvedčený, že to tak aj zostane. Teraz však pomoc pre Ukrajinu blokujú tí, ktorí chcú, aby sme ustúpili z pozície lídra vo svete.“

Alternatívne plány financovania Ukrajiny

Niektorí republikáni, ktorí sú naklonení ukrajinskému vojnovému ťaženiu, zvažujú alternatívne spôsoby, ako poslať nové dávky podpory bez toho, aby sa oslabila Johnsonova pozícia.

Republikán Brian Fitzpatrick (Pennsylvania) predložil zredukovaný návrh k dodatočným výdavkom vo výške 95 miliárd dolárov. Jeho návrh zákona, ktorého spoluautormi sú ôsmi republikáni a šiesti demokrati zo Snemovne reprezentantov, predstavuje približne 66,3 miliardy USD, vrátane 47,7 miliardy USD na pomoc Ukrajine, 10,4 miliardy USD na financovanie izraelských systémov protivzdušnej obrany, ako sú systémy na zachytávanie rakiet Iron Dome a laserové záchytné systémy Iron Beam, 4,9 miliardy USD na indo-pacifické aliancie a partnerstvá a 2,4 miliardy USD na pokrytie výdavkov v dôsledku prebiehajúcich vojenských operácií USA v Červenom mori.

Fitzpatrickova dohoda, ktorú nazval „Zákon o ochrane hraníc a demokracií“, obsahuje aj ustanovenia, ktorými sa na jeden rok opätovne zavádza politika „Zostaň v Mexiku“ a ministrovi vnútornej bezpečnosti sa ukladá povinnosť pozastaviť vstup nepovolaných cudzincov cez pozemné alebo námorné hranice USA, ak usúdi, že takéto opatrenie je potrebné na dosiahnutie operačnej kontroly hraníc.

Predseda zahraničného výboru Snemovne reprezentantov Michael McCaul (Texas) tiež pracuje na návrhu pomoci Ukrajine. Podrobnosti dohody zatiaľ nie sú jasné, ale M. McCaul uviedol, že plán bude hotový po tom, ako Kongres dosiahne dohodu o financovaní vlády. Zdá sa, že na pláne M. McCaula sa stále pracuje, ale podrobnosti, ktoré tento týždeň poskytol televízii CNN, zahŕňajú len ďalšie kolá podpory pre Ukrajinu zo strany amerických daňových poplatníkov vo forme pôžičiek. M. McCaul uviedol, že jeho plán zahŕňa aj ustanovenia o poskytnutí aktív Ukrajine, ktoré už raz americké ministerstvo financií zmrazilo.

M. Warner vyjadril určité pochybnosti týkajúce sa plánov na odovzdanie zmrazených ruských aktív Ukrajine.

„Aj keby sme prijali zákon – a drvivá väčšina týchto ruských aktív je v Európe – bude to trvať roky, roky súdnych sporov,“ povedal demokrat z Virgínie.

M. Warner na záver uviedol, že privlastnenie zmrazených ruských aktív „môže byť súčasťou procesu“ v určitom okamihu, ale „nezbaví to Ukrajinu potreby“, ktorú v súčasnosti pociťuje.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj