Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke vľavo bývalý štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča sa zúčastnil akcie na hasení najväčšieho lesného požiaru v Strednej Európe - v Národnom parku České Švýcarsko. (Zdroj: Michal Kiča / FB)

Demokrati podali podnet na Generálnu prokuratúru, namietajú neriešenie reformy národných parkov

Mimoparlamentná strana Demokrati podala na Generálnu prokuratúru (GP) SR podnet pre porušenie zákona o reforme národných parkov zo strany rezortov pôdohospodárstva a životného prostredia. Ministrom vyčítajú, že v zákonnej lehote nezabezpečili podpis tzv. delimitačných protokolov. Informovala o tom hovorkyňa strany Martina Kakaščíková.

„Podpísaním delimitačných protokolov sa má upraviť prechod správy štátnych pozemkov v národných parkoch Veľká Fatra a Slovenský kras z Lesov SR, š. p., na správy národných parkov. Týka sa to skoro 22.000 hektárov pozemkov,“ vysvetlil bývalý štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča.

Následkom nečinnosti šéfov rezortov je podľa M. Kiču aj neistota v pracovnoprávnych vzťahoch zamestnancov, užívaní poľovných revírov, platení daní, dodávateľských vzťahoch či nájmoch dotknutých nehnuteľností.

Odmietajú aj postoj rezortu pôdohospodárstva, podľa ktorého má protokol len inventarizačný charakter a dané dokumenty nepodpisuje. Hovoria o nepochopení zákona alebo hrubej ignorácii.

Rezort pôdohospodárstva tvrdí, že nebrzdí podpísanie delimitačných protokolov v národných parkoch

Na snímke zľava minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD) a podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS). (FOTO TASR – Jaroslav Novák)

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR nepodpisuje tzv. delimitačné protokoly a nebrzdí ich podpísanie. Správy národných parkov si podľa informácií rezortu tesne pred podpisom protokolov uplatnili pripomienky a požiadavky, ktoré neboli v súlade s príslušnými zákonmi. Uviedla hovorkyňa MPRV Veronika Daničová.

„Podstatné je, že samotné delimitačné protokoly majú len inventarizačný charakter, k prechodu správy majetku došlo priamo zo zákona v určený deň,“ uviedla V. Daničová. Doplnila, že delimitačné protokoly slúžia len na inventarizáciu prechádzaného majetku a súvisiacich práv. Taktiež aj ako podklad k zápisu tohto prechodu v príslušných účtovných a iných evidenciách, napríklad v katastri nehnuteľností.

Ministerstvo životného prostredia odmietlo, že by nekonalo v súvislosti s delimitáciou pozemkov v národných parkoch Veľká Fatra a Slovenský kras. Podľa ministra Tomáša Tarabu (nominant SNS) si vedenie envirorezortu splnilo zákonnú povinnosť vyzvať agrorezort na prevod majetkových práv a momentálne čaká na jeho uskutočnenie.

Prečítajte si aj