Nedeľa 8. septembra, 2024
Steven Mosher, predeseda Inštitútu pre výskum populácie, zakladajúci člen Výboru pre súčasné nebezpečenstvo Číny, vo Washingtone 17. júna 2019. (York Du/NTD Television)

Demograf: Čínsky režim môže začať nútiť ženy rodiť deti kvôli nízkej pôrodnosti (komentár)

„Mýlili sme sa, urobili sme chybu“ – to by samozrejme čínska komunistická strana nikdy nepovedala.

Steven Mosher, predseda Inštitútu pre výskum populácie tvrdí, že ak sa demografické problémy stanú vážnejšími, Čína by mohla začať kampaň nútených tehotenstiev a prikázať mladým párom, aby sa zosobášili a mali viac detí.

Z údajov čínskeho národného štatistického úradu, ktoré boli zverejnené 17. januára, vyplýva, že v minulom roku sa narodilo len 9,02 milióna detí – tento počet klesol už siedmy rok po sebe. V súčasnosti dosiahol najnižšiu úroveň od roku 1949, keď kontrolu nad Čínou prevzala Čínska komunistická strana (ČKS).

V 80. rokoch 20. storočia komunistická strana zaviedla tzv. politiku jedného dieťaťa, ktorá prísne obmedzovala počet narodených detí; každý pár mohol mať len jedno dieťa. Tí, ktorí sa tejto politike vzopreli, boli potrestaní, vrátane vysokých pokút, straty zamestnania a nútených potratov. Úradníci argumentovali, že toto pravidlo je nevyhnutné pre hospodársku prosperitu a dlhodobý rozvoj krajiny.

Podľa Stevena Moshera toto „ničenie ľudského kapitálu“ čínskym režimom v posledných desaťročiach nielen podkopalo ambície režimu na svetovej scéne, ale aj „zničilo budúcnosť“ komunistickej strany.

V reakcii na úbytok pracovnej sily a rýchle starnutie obyvateľstva začali čínske orgány prijímať opatrenia na zvýšenie pôrodnosti.

V roku 2021 komunistická strana prijala politiku, ktorá umožňuje rodinám mať tri deti. Miestne orgány v celej krajine zaviedli stimuly na podporu párov, aby mali deti. Medzi tieto stimuly patria daňové úľavy, dotácie na bývanie a bezplatné vzdelávanie v štátnych školách.

„Začínajú si uvedomovať, že čínsky sen o svetovej nadvláde v podstate zadusili, keď bol ešte v kolíske,“ povedal S. Mosher v rozhovore programu „American Thought Leaders“ kanálu EpochTV.

„Čínska ekonomika upadá a jej populácia starne a vymiera rýchlejšie ako akákoľvek iná ľudská populácia v histórii planéty. 21. storočie nebude storočím Číny, čiastočne aj kvôli pokračujúcemu zlému riadeniu Čínskej komunistickej strany. Ale z veľkej časti aj kvôli vyvraždeniu polovice posledných niekoľkých generácií,“ hovorí S. Mosher.

Podľa S. Moshera, jedného z prvých amerických sociálnych vedcov, ktorí koncom 70. rokov žili a pracovali medzi dedinčanmi v Číne, viedla „politika jedného dieťaťa“ k „najväčšiemu zničeniu ľudského kapitálu, aké kedy svet zažil“.

S. Mosher ďalej uvádza, že úradníci čínskej Komisie pre plánovanie rodiny sa chválili, že táto politika zabránila „400 miliónom“ pôrodov, a tvrdili, že toto nariadenie znížilo tlak na zdroje a životné prostredie.

Povolenie troch detí a stimuly vo forme daňových úľav, dotácií na bývanie a bezplatného vzdelávania v štátnych školách budú mať podľa S. Moshera obmedzené účinky.

Aby sa zastavil pokračujúci demografický pokles, každá žena by musela mať tri deti, keďže desaťročia politiky jedného dieťaťa a tradičné uprednostňovanie synov viedli k tomu, že v súčasnosti je menej žien v plodnom veku.

„Neviem si predstaviť žiadnu kombináciu úplatkov alebo stimulov, ktorá by mohla prinútiť mladé ženy, aby sa vydali a mali toľko detí,“ povedal S. Mosher počas nedávneho rozhovoru pre televíziu NTD, sesterské médium denníka Epoch Times.

Hoci Čína prešla od trestania párov za to, že majú príliš veľa detí, k povzbudzovaniu k tomu, aby ich mali viac, po desaťročiach indoktrinácie nemusí byť ľahké zmeniť názor verejnosti týkajúci sa mnohodetných rodín.

„Posledných 30 – 40 rokov im hovorili, že deti sú príťažou a nie požehnaním; hovorili im, že každý by mal mať v záujme krajiny menej detí. Jednoducho nemôžete len tak náhle zmeniť smer a vyhlásiť, začnite mať deti,“ domnieva sa demograf.

Komunistická strana sa snaží zvýšiť pôrodnosť v krajine v čase, keď sa podľa oficiálnych údajov zverejnených začiatkom tohto mesiaca tempo hospodárskeho rastu v roku 2023 spomalilo na jednu z najnižších úrovní za posledné desaťročia. Slabá ekonomika a vysoká miera nezamestnanosti odrádzajú mladých Číňanov od toho, aby mali deti, uviedol demograf.

„Mladí ľudia bez nádeje do budúcnosti, bez práce, bez možnosti začať podnikať, sa nebudú ženiť a mať deti,“ povedal S. Mosher.

Vzhľadom na pokles pôrodnosti v posledných desaťročiach starnú viacerí Číňania. Podľa oficiálnych údajov bol minulý rok každý piaty obyvateľ krajiny starší ako 60 rokov. Populácia v produktívnom veku – ľudia vo veku 16 až 59 rokov – bude tvoriť len 61 % celkovej populácie v roku 2023, čo je menej ako 70 % (pred takmer desiatimi rokmi).

Tvárou v tvár rýchlo starnúcej populácii, ktorá sa zároveň vyhýba zakladaniu rodín, sa S. Mosher obáva, že režim by mohol snahu o plánovanie rodín doviesť do nových a opačných extrémov.

„Veľmi sa však obávam, že Čínska komunistická strana sa nezastaví pri stimuloch; že v určitom okamihu, ak sa situácia stane čoraz vážnejšou, čo si myslím, že sa aj stane – povie mladým ženám: ‚Teraz vám prikazujeme, aby ste sa vydali a mali deti.Tu máte kvótu troch pôrodov a tieto deti musíte splodiť v priebehu nasledujúcich šiestich rokov,“ povedal.

„Teraz to znie poburujúco, samozrejme, je to poburujúce.“Nie je to však o nič poburujúcejšie ako politika jedného dieťaťa, ktorá platila od 80. rokov 20. storočia do roku 2016,” povedal S. Mosher a nazval toto pravidlo „najhorším zločinom proti ľudskosti v Číne“.

Povôdný článok

Prečítajte si aj