Pondelok 16. septembra, 2024
Delegáti 77. Svetového zdravotníckeho zhromaždenia členských zemí WHO, Ženeva, 27.5. 2024 (FABRICE COFFRINI/AFP via Getty Images)

Definitívne sa o Pandemickej dohode WHO rozhodne až tento týždeň v Ženeve

V pondelok 27. mája 2024 bolo v Ženeve zahájené 77. Svetové zdravotnícke zhromaždenie členských štátov WHO. Hlavným bodom je schválenie návrhu Pandemického dohovoru (PD) a zmien v Medzinárodných zdravotných predpisoch (MZP).

Zdá sa však, že ani jeden z týchto dokumentov nenadobudol finálnu podobu.

Nezhody medzi štátmi ohľadom Pandemického dohovoru

V správe WHO z 27. mája 2024, ktorá obsahuje návrh PD s vyznačením zhôd, „konvergencií“ a nezhôd, sa v článku 4 prílohy uvádza, že Medzivládny rokovací orgán WHO takmer po dvoch rokoch prejadnávaní rôznych aspektov „nedospel k dosiahnutiu konsenzu“. 

Podľa niektorých odborníkov existuje nezhoda, najmä medzi rozvinutými a rozvojovými krajinami, v otázke rozdelenia prínosov a nákladov pri vývoji liekov a vakcín.

Ďalším dôvodom rozdielnych názorov sú obavy niektorých krajín, ako Veľká Británia, Holandsko a Slovensko z možnej straty národnej suverenity.

„Nie je možné súhlasiť s tým, aby generálny riaditeľ (WHO) rozhodoval o zásadných otázkach týkajúcich sa pandemických opatrení vrátane vyhlásenia a ukončenia pandémie. Zverenie rozhodnutí s dosahom na obyvateľov a ekonomiku celej planéty jednej osobe vytvára riziko zneužitia moci, ktoré nemožno vylúčiť ani pri najlepšej dôvere,“ napísal pre server Echo24.cz slovenský vládny splnomocnenec Peter Kotlár.

Spomínaný dokument potom odhaľuje ďalšie oblasti.

Medzinárodné zdravotnícke predpisy

Plný konsenzus sa nedosiahol ani pri pozmeňujúcich návrhoch k MZP. Toto stanovisko je uvedené v bode 4 prílohy k dokumentu IHR z 27. mája 2024.

WHO mala na stole viac ako 300 návrhov zmien. Niektoré členské krajiny požadovali vo svojich návrhoch napríklad implementovať globálny digitálny zdravotný certifikát pre cestovanie do zahraničia.

Tento týždeň sa preto v Ženeve očakávajú veľmi intenzívne rokovania. K hlasovaniu o finálnom znení PD a MZP by malo dôjsť koncom tohto týždňa.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj