Štvrtok 19. septembra, 2024
Podpredseda NRSR Andrej Danko (SNS) počas rokovania 12. schôdze parlamentu 30. apríla 2024 v Bratislave. (FOTO TASR - Jakub Kotian)

A. Danko plánuje rozšíriť rekreačné poukazy aj na rodičov zamestnancov, zamestnávatelia zmenu kritizujú

Predseda SNS Andrej Danko predkladá novelu, ktorou rozširuje okruh rodinných príslušníkov, ktorí by si mohli uplatniť rekreačný poukaz zamestnanca. Očakáva sa vyšší záujem o cestovný ruch na Slovensku. Zamestnávatelia rekreačné poukazy kritizujú, obávajú sa, že stratia pôvodný význam. Hotelieri zmenu vítajú.

Dankove rekreačné poukazy sa zaviedli v roku 2019. „Ja som rekreačné preukazy vymyslel, aj štruktúru, aj systém. … Viete, koľko pokory a ústupkov musím ja urobiť Robertovi Ficovi, aby som presadil rekreačné poukazy?“ pýtal sa šéf národniarov v čase ich zavádzania. Poukazy boli pre Danka veľkou prioritou. Podmieňoval nimi fungovanie vládnej koalície. Okrem vytvorenia benefitu pre stabilných lojálnych zamestnancov, mala byť cieľom zavedenia príspevkov aj podpora rozvoja cestovného ruchu na Slovensku.

Povinnosť poskytnúť príspevok má ten zamestnávateľ, ktorý zamestnáva viac ako 49 zamestnancov a to len tým zamestnancom, ktorí uňho pracujú najmenej dva roky. Poskytuje sa v sume 55% oprávnených výdavkov, najviac však v sume 275 eur za kalendárny rok. Dobrovoľne takýto príspevok môže poskytnúť aj zamestnávateľ, u ktorého pracuje menej ako 50 zamestnancov. Rekreačný poukaz môže zamestnanec využiť raz ročne a to len u jedného zamestnávateľa. Príspevok na rekreáciu je však možné rozdeliť na viacero pobytov. 

Po novom by poukazy mohli využiť aj rodičia

V súčasnosti sa rekreačný poukaz vzťahuje aj na oprávnené výdavky manžela, deti, či inú osobu žijúcu so zamestnancom v spoločnej domácnosti. Pokiaľ ide na dovolenku celá rodina, poukaz je možné využiť pre všetkých. Takisto je možné poukaz uplatniť na pobyt maloletého dieťaťa v detskom tábore. Predseda SNS chce výpočet osôb, na ktoré bude možné rekreačný poukaz využiť, rozšíriť o rodičov zamestnanca. 

„To, čo nás však čaká pri rokovaní v NR SR, a to, čo som presvedčený, že bude mať absolútnu podporu v pléne, je, že rekreačný poukaz, ak nebude mať záujem zamestnanec ho použiť, bude ho môcť preniesť na svojich rodičov,“ predstavil Danko svoj zámer. Prenosnosťou si podpredseda Národnej rady (NR) SR sľubuje zvýšiť efektívnosť využívania poukazov.

Podľa predsedu národniarov návrh zákona nebude problémový a v NR sa bude tešiť podpore –  povedal v stredu (24. 4.) na tlačovej konferencii. Ak zákon v parlamente prejde, bude platiť od budúceho roka (1. 1. 2025).

„Prenositeľnosť rekreačného poukazu na rodiča zamestnanca má plošne podporiť možnosť využívania rekreačného poukazu zamestnanca a maximalizovať efektivitu ich pozitívnych vplyvov. Vďaka možnosti prenosu rekreačného poukazu bude mať rodič zamestnanca s nižším disponibilným príjmom väčšiu možnosť zúčastniť sa na aspoň jednej rekreácii počas roka, ktorá je potrebná na regeneráciu fyzických a psychických síl a zvýšenie kvality ich života,“ uvádza sa v dôvodovej správe návrhu.

Zamestnanci a hotely si pochvaľujú, zamestnávatelia ťahajú za kratší koniec

Z firiem, ktorým vyplýva povinnosť poukaz vyplácať, je 86% takých, ktoré vyplácajú rekreačný poukaz aspoň jednému zamestnancovi. Z menších firiem sa dobrovoľne na benefite podieľajú 3% zamestnávateľov. Aj pred zavedením rekreačných poukazov niektoré firmy dobrovoľne poskytovali svojim zamestnancom rekreačný príspevok či poukaz.

Zavedenie povinnosti poskytovať rekreačné poukazy vo firmách nad 49 zamestnancov dlhodobo kritizuje Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) a upozorňuje na to, že zamestnávatelia „ťahajú za kratší koniec”. 

„Fakt, že ide o povinnosť, spôsobuje firmám komplikácie, pretože sa neberie ohľad na finančnú situáciu podniku či iné benefity, ktoré zamestnávateľ ponúka,“ uviedla hovorkyňa asociácie Miriam Fillová.

Zamestnávatelia sa domnievajú, že presunom rekreačného poukazu na rodiča sa stráca pôvodný význam poukazov. „Tým pádom zamestnanec zostane neoddýchnutý, ale rekreačný poukaz sa minie,“ povedal pre RTVS generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

Prezidentka Fóra pre pomoc starším Ľubica Galisová sa obáva, že poukazy pre nedostatok financií možno nebudú môcť využiť ani rodičia. „Ja si myslím, že postupne bude jeden problém, že to využívať nebudú, pretože na to nebudú mať. A čo je dôležité, budú to využívať skôr tí, ktorí majú vysoké dôchodky,“ zhodnotila.

Hotelieri očakávajú, že rozšírenie možnosti využívať rekreačné poukazy aj na rodičov zamestnancov im prospeje. „Vo všeobecnosti vnímame možný vplyv tejto novelizácie na rozvoj domáceho cestovného ruchu ako pozitívny,“ povedal prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Martin Novotný. Medzi mladšími zamestnancami, ktorým vzniká nárok na čerpanie rekreačného poukazu, je podľa Novotného aj skupina, ktorá preferuje dovolenku v zahraničí, a teda rekreačný poukaz by ostal nevyčerpaný. „Umožnením posunúť čerpanie rekreačného poukazu na rodičov, ktorí napríklad preferujú dovolenku na Slovensku, by sa rozvoju domáceho cestovného ruchu pomohlo,“ uviedol prezident AHRS.

Trend využívania poukazov

Od zavedenia tohto benefitu sa pomaly postupne zvyšuje počet zamestnancov, ktorí poukaz využívajú, a má to priaznivý vplyv aj na cestovný ruch.

Podľa Inštitútu finančnej politiky využilo rekreačné poukazy hneď po ich zavedení vyše 230-tisíc zamestnancov a ročný priemer je tiež cez 200 tisíc. „Naše odhady ukazujú, že tieto opatrenia priniesli nárast počtu registrovaných prenocovaní približne o 10% (1 milión dodatočných prenocovaní).“ Hneď po zavedení poukazov ich využilo vyše 230 tisíc zamestnancov. „Takto zvýšená turistická aktivita síce zvýšila tržby a rovnakým dielom aj náklady, no nezmenila však ziskovosť firiem ani vývoj zamestnanosti či miezd v sektore,“ píšu analytici inštitútu finančnej politiky.

Podľa údajov AHRS využíva poukaz približne jeden z troch zamestnancov, ktorí naň majú nárok. „Využitie rekreačných poukazov u zamestnancov, ktorým tento nárok vznikol, sa dá kvalifikovane odhadovať v rozmedzí 30 až 35%, čo potvrdzuje aj posledný prieskum,“ uviedol Martin Novotný.

Z dôvodovej správy návrhu vyplýva, že poukazy jednoznačne pomáhajú podnikateľom v cestovnom ruchu. „Porovnanie členských štátov EÚ s podobnou mierou prenocovaní domácich turistov na obyvateľa indikuje, že od roku 2019 sa tempo rastu prenocovaní slovenských domácich turistov napriek zavedeným obmedzeniam v súvislosti s ochorením Covid-19 výrazne zrýchlilo. Oproti januáru 2018 bol počet prenocovaní domácich turistov na Slovensku o 28% vyšší, zatiaľ čo priemer porovnateľných krajín bol vyšší iba o 9,5%.“

Prečítajte si aj