Sobota 5. októbra, 2024
Pravicový aktivista Michael Stuerzenberger vedie kampaň proti novej mešite Ditib v deň jej otvorenia 13. júna 2015 v Pfaffenhofene an der Ilm v Nemecku. (Foto: Johannes Simon/Getty Images)
»

Ďalší atentát v EÚ: nemecký protiislamský politik bodnutý nožom

V piatok (31. mája) ráno sa v centre Mannheimu uskutočnila rozsiahla policajná operácia. Neznámy muž dobodal 59-ročného nemeckého politika a aktivistu a zranil aj policajta. Ponáhľajúci sa policajti podozrivého páchateľa zastrelili.

V centre Mannheimu sa istý muž pokúsil o atentát na nemeckého kritika islamu Michaela Stürzenbergera. Na 32-sekundovom videu je vidieť, ako údajný páchateľ útočí na 59-ročného aktivistu a politika (bývalého predsedu už rozpustenej menšej strany „Die Freiheit“ a bývalého tlačového hovorcu mníchovskej CSU) a bodá ho.

Celý incident sa odohral pri informačnom stánku Stürzenbergera a jeho priaznivcov. Kým sa jeden muž snažil ozbrojeného muža zadržať, pribehli k nemu policajti. Jeden z policajtov sotil na zem ďalšieho muža, ktorého úloha na videu nie je jasná; scénu je vidieť len veľmi krátko v hornej časti obrazovky. Je možné, že ide o jedného z útočníkov, ktorému sa medzitým podarilo oslobodiť a bodol policajta, ktorý sa snažil držať druhého muža na zemi. Muž dvakrát udrel policajta do oblasti pravého ramena, potom zaznel výstrel. Podozrivý útočník padol na zem, pribehli ďalší policajti a situáciu dostali pod kontrolu.

Počas rozruchu je v pozadí počuť hlasy, ktoré okrem iného kričia: „Zahoď nôž“. V dolnej časti záberu je vidieť Stürzenbergera ležiaceho na zemi s bodnou ranou na zadnej strane ľavého stehna.

Tlačová kancelária mannheimskej polície v prvom vyhlásení píše, že na mestskom trhovisku prebieha „rozsiahla policajná operácia“. Nasadený bol aj záchranársky vrtuľník, oblasť bola uzavretá a železničná doprava bola pozastavená. „Zatiaľ nie je možné poskytnúť žiadne informácie o rozsahu a závažnosti zranení,“ citovali agentúry stanovisko polície.

„Bohužiaľ, policajt bol vážne zranený, spolu s niekoľkými ďalšími osobami,“ povedal minister vnútra Thomas Strobl. 

Stürzenbergera a jeho okolie v rámci hnutia Pax Europa úrady v Bavorsku klasifikujú napríklad ako zodpovedných za islamofóbiu. Vystupoval aj ako autor na pravicovej webovej stránke „Political Incorrect“. Podľa internetovej stránky Bavorského informačného centra proti extrémizmu šíri „protiislamské vyhlásenia“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj