Sobota 5. októbra, 2024
Lúpanie fazule je úžasná meditačná činnosť. Ilustračné foto (Pixabay/ bstad)
»

Ako pestovať, zbierať a sušiť fazuľu (+ recept)

Fazuľa sa ľahko pestuje a po usušení poskytuje chutnú stravu počas celého roka. V domácej záhradke sa jej dá vypestovať a použiť veľmi veľa a ešte donedávna bola sušená fazuľa dôležitou súčasťou života.

Každý rok pestujem štyri druhy fazule. Zbieram ju, zaváram, skladujem v sklenených pohároch v špajzi a potom ju celú zimu varím. Výsledkom je polievka z bielej (námorníckej) fazule, červená fazuľa s ryžou, kovbojská fazuľa (rancho) a ďalej prepracovanejší pokrm, čo je akýsi francúzsky provinčný cassoulet, ktorý môže byť tým najprepychovejším jedlom na svete.

Dôvody sú rôzne, ale jednoduché. Fazuľa ako strukovina patrí podľa odborníkov na výživu medzi potraviny, ktoré sú zázračné pre zdravie a dlhovekosť. Ľahko sa pestuje, je veľmi výnosná a jednoducho sa zbiera, suší a skladuje.

Sušená fazuľa z autorovej úrody v roku 2023 (Eric Lucas)

Kroky k úspechu

Vysádzajte do stredne ťažkej záhradnej pôdy: fazuľa je jedinou plodinou, pre ktorú táto rada platí najviac. Fazuľa nemá rada zamokrenú pôdu. Trochu hnojiva / kompostu, ale nie príliš – chceme zbierať fazuľu, nie bujné lístie. Piesočnatá pôda je vhodná. Ílovitá až tak nie.

Výsadba uprostred jari: najvhodnejšie je vysádzať od polovice apríla do polovice mája, v teplých južných oblastiach s horúcim letom o niečo skôr, na chladnejšom severe o niečo neskôr.

Zalievajte dôkladne, ale nie tak často ako inú zeleninu: fazuľa (hlavne tá na sušenie) je dobre prispôsobená suchému podnebiu a väčšina odrôd si zachováva svoj púštny pôvod. Odrody vyšľachtené v Európe, ako sú flageolets, môžu byť teoreticky o niečo menej odolné voči suchu. Fazuli sa darí, ak sa  zalieva každý druhý týždeň za normálneho počasia. Ak je to možné, odporúča sa zavlažovanie zdola; na mokrých listoch fazule sa môže objaviť hrdza. Ak zalievate postrekom, nezabudnite nechať rastliny vyschnúť pred manipuláciou so záhonmi alebo pred ich odplevelením.

Až k nebu: fazuľa sa delí na kríčkovú a tyčkovú (kolíkovú). Ak jej zaobstaráte oporu, môžete zdvojnásobiť produkciu na polovičnom priestore, uľahčiť jesenné sušenie a zjednodušiť zber. Niektoré tradičné odrody navyše rastú len ako dlhé liany. Budete možno potrebovať technické zručnosti; ja pestujem niektoré odrody dosahujúce vyše 4,5 metra, takže na vysoké rámy zavesím plotové pletivo a nechám ich rásť na nich.

Nechajte ich rásť tak dlho, ako je to len pôjde: ak je to možné, nechajte celú rastlinu pred zberom vyschnúť v zemi. Záhradníci s chladným podnebím budú musieť na jeseň sledovať predpoveď počasia: jedinou skutočnou hrozbou pre vašu úrodu je vlhké počasie, ktoré podporuje vznik plesní.

Využitím vertikálneho priestoru možno na rovnakej ploche  vypestovať dvakrát viac fazule na tyči ako na kríku (Par Spedona — Travail personnel, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3775264)

Zber a skladovanie

Sušte ich v strukoch. Ak sa zdá, že počasie bude vlhké, rastliny odrežte pri zemi, naskladajte ich do veľkej debny alebo do náhradného záhonu a vysušte ich v interiéri. Ak počasie praje, pozbierajte suché struky z rastlín, naskladajte ich do škatule a uskladnite v suchej a teplej miestnosti – moje fazule sú umiestnené spolu so sušenými kukuričnými klasmi v miestnosti s pecou.

Nezabudnite priebežne kontrolovať, či v miestnosti nie je zvyšková vlhkosť a pleseň. Ak ju nájdete, struk alebo rastlinu zlikvidujte.

Lúpanie fazule je úžasná meditačná činnosť. Pustím si hodinovú meditačnú hudbu, vezmem misku na fazuľu a vedro na vyhodené struky, zapálim oheň v krbe a počas jesenných popoludní sa do toho pustím. Suché struky otvárajte prstami nad miskou. Často sa zastavujte a obdivujte trblietavú sýtu farbu fazule, ktorá je naozaj úžasná (a nie je taká nápadná u fazule kúpenej v obchode, no nepýtajte sa ma prečo).

Táto úloha je zdĺhavá, ale nie je náročná. Skladujte ich v sklenených nádobách. My používame veľké staré poháre na arašidové maslo alebo na uhorky. Prosím, nepoužívajte plastové!

Pred zberom nechajte fazuľu v struku vyschnúť (By H. Zell – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11562189)

Výber vašej fazule

Existujú doslova desiatky druhov fazule na sušenie. Ja sa zameriavam na tri hlavné.

Červená fazuľa

Táto fazuľa, často nazývaná fazuľa obličková, je základom obľúbenej louisianskej červenej fazule s ryžou či rancho fazule. Tieto fazule sa často vyskytujú aj v reštauráciách, kde sa podávajú mexické jedlá, zmiešané s fazuľami pinto.

Najlepšie odrody: červená mexická, červená indiánska Hidatsa. Pestujem úžasne odolnú tisícročnú odrodu z Taos Pueblo, ktorú mi pred rokmi daroval jeden taoský pesničkár a farmár.

Biela fazuľa

Fazuľa Flageolets a cannellini sa často používajú v cassoulet, ale to je jedlo omnoho. zložitejšie a časovo náročnejšie ako jednoduchá polievka z bielej fazule.

Najlepšie odrody: flageolet vert, námornícky hrach, cannellini, lima a maslová fazuľa (tyčková).

Čierna fazuľa

Čierna fazuľová polievka zažila 15 minút slávy v 90. rokoch, ale napriek tomu, že ustúpila z módy, je stále rovnako skvelá a výdatná.

Najlepšie odrody: čierna korytnačková, tyčková, Tolosa (tyčková).

Zelená fazuľa

Väčšina ľudí prehliada ešte jeden druh strukovín: zelené fazuľky. Bez ohľadu na to, ako starostlivo zbierate zelené fazuľky, stane sa vám, že sa v septembri poobzeráte a objavíte niekoľko starých strukov, ktoré ste prehliadli. Zozbierajte ich a preneste dovnútra ako vyššie uvedené druhy a vyhraďte si nádobu na náhodné fazuľky, z ktorých sa stane „viacodrodová fazuľová polievka“. Bude dobrá, sľubujem. Mimochodom, to isté platí aj pre hrach.

Recept: Fazuľová polievka z bielej fazule 

Biela fazuľová polievka. Ilustračné foto (Image by chandlervid85 on Freepik)

Jednou z jej slávnych verzií je polievka z bielych fazúľ, ktorá sa údajne podávala v jedálni amerického Senátu každý deň viac ako sto rokov – s výnimkou jedného prípadu počas druhej svetovej vojny, keď sa kvôli prídelovému systému oneskorila zásielka.

Podľa senátneho receptu sa používa námornícka fazuľa, ale ja používam menšiu francúzsku fazuľu flageolet. Tieto malé, lesklé biele fazuľky majú krásny dúhový odtieň a vytvárajú skvelú krémovú polievku už len s malým množstvom ingrediencií.

Porcie pre 4 osoby

  • 2 šálky fazule flageolet alebo haricot vert (vhodná je aj fazuľa cannellini, corona alebo navy)
  • 3 až 4 šálky horúcej vody v závislosti od požadovanej konzistencie
  • 1 čajová lyžička soli
  • malé stehno šunky (senátna verzia) alebo 6 prúžkov dobre prepečenej slaniny (moja verzia) alebo 2 kusy jahňacej klobásy (francúzsky štýl)

Fazuľu a vodu vložte do polievkového hrnca (ja uprednostňujem smaltovaný hrniec, ale hodí sa akýkoľvek liatinový alebo oceľový) a priveďte do varu. Pridajte soľ a šunku, ak ju používate. Znížte teplotu a varte 3 až 4 hodiny, podľa potreby pridávajte vodu. Ak používate slaninu alebo klobásu, uvarte si ich zvlášť, nakrájajte ich na malé kúsky a pridajte ich do polievky v poslednej polhodine varenia.

Ďalšie varianty môžu obsahovať 1/4 šálky smotany alebo kokosového mlieka, 1 polievkovú lyžicu limetkovej šťavy, niekoľko na panvici opečených pálivých chilli papričiek a dokonca aj trochu medu.

Podávajte s dobrým francúzskym chlebom a ľahkým šalátom.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj