Sobota 21. septembra, 2024
Protestujúci proti migrácii sa pripravuje hodiť kus betónu počas nepokojov pred hotelom Holiday Inn Express v Manvers, ktorý sa využíva ako azylový hotel, 4. augusta 2024 v Rotherhame, Spojené kráľovstvo. (Foto: Christopher Furlong/Getty Images)

Čo stojí za nepokojmi v Spojenom kráľovstve? (Analýza)

Úrady a odborníci sa snažia pochopiť demonštrácie a násilné nepokoje, ktoré trvajú už siedmy deň vo viacerých mestách. Odborníci pripisujú bezprecedentné nepokoje v Spojenom kráľovstve kombinácii hlboko zakorenených problémov s prisťahovalectvom, online agitátorov, dezinformácií, extrémistov, zlého riadenia polície – a horúceho letného počasia.

Spojené kráľovstvo v súčasnosti zažíva už siedmy deň nepokojov, ktoré vyvolal útok v Southporte, kde boli v prázdninovom klube zabité nožom tri malé dievčatá. Podozrivý z útoku bol 17-ročný Axel Muganwa Rudakubana, ktorý sa narodil v Cardiffe rwandským rodičom.

Bezprostredne po útoku však falošná spravodajská stránka nesprávne uverejnila, že páchateľom bol moslimský nelegálny prisťahovalec zo zoznamu teroristov, ktorý prišiel do Spojeného kráľovstva na lodi.
Výtržníci mali odvtedy strety s políciou v mestách Rotherham, Tamworth, Manchester, Hull, Liverpool, Bristol, Blackpool, Plymouth, Birmingham a Belfast.

Keďže napätie naďalej eskaluje, odborníci a bývalí úradníci sa snažia vysvetliť korene nepokojov a širšie dôsledky pre sociálnu štruktúru krajiny.

Krajne pravicové násilie

Sir Keir Starmer po pondelňajšom mimoriadnom zasadnutí výboru COBRA prisľúbil, že „posilní trestné súdnictvo“ voči tomu, čo nazval „krajne pravicovou banditizáciou“, a zaviazal sa vytvoriť „stálu armádu“ poriadkovej polície na riešenie výtržností.

Od začiatku násilností minulý týždeň bolo zatknutých približne 400 osôb, pričom Národná rada policajných veliteľov (NPCC) varovala, že ich počet sa bude každým dňom zvyšovať.

Výtržníci a demonštranti proti imigrácii, prevažne belošské skupiny, zaútočili na dva hotely Holiday Inn Express, v ktorých sú ubytovaní žiadatelia o azyl, a zaútočili na mešity.

Centrum Asylum Link Merseyside v stredu uviedlo, že dočasne zatvorilo svoje kancelárie po „hrozbách krajne pravicového násilia“, ktoré boli voči nemu vyslovené.

V iných mestách boli zaznamenané „útoky veľkámi kameňmi“, smerom k policajtom boli vypálené tehly a zábavná pyrotechnika.

Skupiny sa teraz stretávajú s moslimskými skupinami, pričom gangy v Stoke a Birminghame reagovali na nepokoje vyzbrojením sa nožmi a mačetami a útočili na krčmy a autá.

Rozdielne názory

Názory na povahu, príčiny a riešenia nepokojov sa líšia. Bývalý šéf protiteroristickej polície Neil Basu v pondelok pre BBC povedal, že niektoré násilnosti počas nepokojov „prekročili hranicu terorizmu“.

„Myslím si, že sme boli svedkami závažných násilných činov, ktorých cieľom bolo vyvolať teror v časti našej komunity,“ povedal.

Donna Jonesová, politička Konzervatívnej strany a najvyššie postavená policajná komisárka v Spojenom kráľovstve, sa však dostala pod paľbu kritiky za výrok, že protestujúce skupiny mali „túžbu chrániť suverenitu Británie“ a „presadzovať britské hodnoty“.

Hoci vyzvala na pokoj, zároveň povedala, že „vláda musí uznať, čo je príčinou týchto občianskych nepokojov, aby im zabránila“.

„Zatýkanie ľudí… je liečením symptómu, a nie príčiny. Otázky, na ktoré chcú títo ľudia odpoveď; aké je riešenie vlády na masovú nekontrolovanú imigráciu?“ dodala.

„Neriešili jeden z hlavných problémov v Spojenom kráľovstve, ktorým je samozrejme nelegálne prisťahovalectvo. Jedným z najväčších problémov a obrovským prešľapom Keira Starmera je pošpinenie každého, kto protestuje, ako krajne pravicového,“ povedal bezpečnostný expert Will Geddes pre The Epoch Times.

„Podstata problému spočíva v tom, že v Spojenom kráľovstve máme širokú skupinu obyvateľov, ktorí sa cítia veľmi sklamaní… Jednou z najväčších chýb, ktorých sa polícia dopustila, bolo, že nezverejnila jasné informácie, ktoré by uspokojili širokú verejnosť, “ dodal.

„Problémom je, že vlak už odišiel zo stanice v čase, keď sa polícia začala obracať a hovoriť: ‚Vlastne nie, nie je to nelegálny prisťahovalec, je to občan Spojeného kráľovstva, nie je moslim, nie je to terorista,'“ dodal.

Geddes sa tiež domnieval, že niektoré účty na sociálnych sieťach, ktoré vyvolávajú toto napätie, môžu pochádzať zo zahraničných nepriateľských štátov, napríklad z Ruska a Číny. Orgány, ako napríklad Národná kriminálna agentúra, v súčasnosti vyšetrujú, či dezinformácie môžu byť šírené zahraničnými štátnymi aktérmi.

„Stalo sa to, čo sa využíva – že máte tých, ktorí majú legitímne protesty, ktoré chcú zjavne posunúť ďalej. Máte krajne pravicových agitátorov, ale tí sú v menšine, nie sú väčšinou, ako by si Keir Starmer myslel. A potom sú tu samozrejme zločinci, ktorí to všetko zneužívajú, spojení do veľmi vulkanického mixu,“ povedal Geddes a dodal, že premiér tým, že ich všetkých hodil do jedného vreca, krízu skôr vytvoril, než zažehnal.

Uviedol tiež, že teplé počasie v uplynulom týždni prispelo k zhoršeniu situácie. „A jedno vám môžem povedať, keďže som sa zaoberal skupinami priamych akcií, výtržnosťami a všetkým možným, keby vonku pršalo, nevideli by ste nič také, ako súčasný počet ľudí v uliciach,“ dodal.

Dlhodobá nespokojnosť

Profesor Matt Goodwin, prieskumník verejnej mienky špecializujúci sa na postoje verejnosti, pre denník The Epoch Times povedal, že tieto nepokoje a protesty proti prisťahovalectvu „sú oveľa viac ako len o dezinformáciách a sociálnych médiách“.

„To, čo tieto protesty podľa môjho názoru odrážajú, je oveľa hlbšia nespokojnosť s masovou nekontrolovanou imigráciou, kolapsom našich hraníc a nefunkčným modelom multikulturalizmu, ktorý ľudí nespája, ale skôr rozdeľuje,“ povedal.

Podľa neho ide o základnú nespokojnosť, ktorá sa hromadí už 20 až 30 rokov. „Veľké obavy vyvolávajú aj tieto nepokoje, ktoré sa zdajú byť odrazom etnického konfliktu, čo opäť odráža zlyhanie politiky multikulturalizmu, ktorá v podstate podporovala rôzne skupiny, aby žili oddelene, namiesto toho, aby ich spájala spoločným príbehom,“ dodal.

Podľa neho to čiastočne zhoršila ľavicová politika identity, ktorá povzbudzuje ľudí, aby sa mobilizovali podľa rasových, náboženských a etnických kritérií. „Takže by nás naozaj nemalo prekvapiť, že sme svedkami toho, čo dnes vidíme na uliciach, keď sa bieli Briti mobilizujú podľa línií, ktoré boli podporované touto posadnutosťou politikou identity,“ povedal Goodwin.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj