Nedeľa 7. júla, 2024
Syry môžu obsahovať stovky rôznych druhov mikroorganizmov, ktoré prispievajú k dobrému zdraviu. Ilustračné foto (Pixabay/ royalty-free)

Pravý syr poteší chuťové bunky a prospeje vášmu telu

Pravý syr, ktorý sa vyrába z mlieka kráv pasúcich sa na zelených pastvinách, je plný živín a je jedným z najlepších prírodných zdrojov látok prospešných pre telo.

Často hovorievam, že ak by som stroskotala na opustenom ostrove a mala povolené len jedno jedlo, vybrala by som si pravý syr – mám na mysli syr vyrobený z plnotučného mlieka kráv pasúcich sa na zelených pastvinách. (Popravde, som syrárka.)

Pravý syr je komplexná potravina. Je zdrojom plnohodnotných bielkovín a sacharidov, celého radu prospešných mastných kyselín, všetkých potrebných makro a mikrominerálov, najmä vápnika, fosforu a zinku, a všetkých potrebných vitamínov – tých, ktoré sú  rozpustné v tukoch, A, D, K2 a E, všetkých vitamínov skupiny B a dokonca aj vitamínu C. Ak máte možnosť zaobstarať si tzv. raw syr, všetky tieto vitamíny a minerály sa ľahko vstrebávajú vďaka enzýmom, ktoré sú v konečnom výrobku neporušené.

Syr je navyše aj probiotickou potravinou. Syry, najmä raw syry, môžu obsahovať stovky rôznych druhov mikroorganizmov, ktoré nielenže vytvárajú lahodnú chuť, ale zabezpečujú aj správne fungovanie čriev a prispievajú tak k dobrému zdraviu.

Mnohé bežné popisy syrov varujú pred ich konzumáciou kvôli obsahu cholesterolu a nasýtených tukov. Takéto varovania však nezodpovedajú skutočnosti. Napríklad, podľa prieskumu z roku 2020 väčšina súčasných poznatkov naznačuje, že mliečne výrobky majú „neutrálny alebo pozitívny vplyv na kardiovaskulárne ochorenia človeka”.

Syr je pre telo prospešný

Metaanalýza z roku 2023 preukázala, že konzumácia syrov prispieva k nižšej úmrtnosti na rôzne príčiny, ako je kardiovaskulárna úmrtnosť, mŕtvica, rakovina prsníka s negatívnymi estrogénovými receptormi, cukrovka 2. typu a demencia. Aj skoršia metaanalýza z roku 2016 potvrdila, že konzumácia mliečnych výrobkov, ako sú syry, prispieva k neutrálnemu alebo zníženému riziku diabetu 2. typu, ako aj k zníženému riziku kardiovaskulárnych ochorení, najmä mŕtvice.

Spomedzi nádorových ochorení bola konzumácia mliečnych výrobkov spojená s nižším výskytom rakoviny hrubého čreva a konečníka, rakoviny močového mechúra, rakoviny žalúdka a rakoviny prsníka. Príjem mliečnych výrobkov mal priaznivý vplyv na hustotu kostných minerálov. Táto analýza tiež preukázala, že konzumácia mliečnych výrobkov nebola spojená s vyššou úmrtnosťou, a to napriek obsahu nasýtených tukov a cholesterolu.

Pokiaľ ide o obezitu, konzumácia mliečnych výrobkov, ako sú syry, je spojená so zníženým rizikom obezity v detstve a u dospelých uľahčuje chudnutie pri diétach. Štúdia, ktorej sa zúčastnilo takmer 20 000 žien zo Švédska  v období perimenopauzy zistila, že konzumácia syra neprispieva priamo k nárastu hmotnosti.

Nepravý syr

Všetky tieto výhody syra však nezabránili potravinárskemu priemyslu, aby začal presadzovať nemliečne, vegánske syry, ktoré sú teraz dostupné vo väčšine supermarketov. Ich hlavnými zložkami sú tapioková múka, múka z maranty, zemiakový škrob, mandle, kešu oriešky alebo droždie. Prvé verzie vegánskych syrov na báze sójových bielkovín sa neosvedčili kvôli obavám spotrebiteľov z obsahu estrogénu. Väčšina z nich obsahuje priemyselne vyrábané oleje zo semien, ako je repkový, svetlicový alebo slnečnicový olej.

Najväčšie obavy vzbudzuje zaradenie „prírodných aróm” do zoznamu zložiek väčšiny nemliečnych syrov a ďalších problematických zložiek, ako sú xantánová guma, kyselina citrónová, oxid titaničitý, maltodextrín, karagenan a „kvasnicový extrakt”.

„Prírodné arómy” sa vyrábajú v laboratóriu rovnako ako „umelé arómy”. Jediný rozdiel je v tom, že umelé arómy sa vyrábajú z ropy a iných nepotravinárskych látok, ktoré nemôžete alebo, ktoré by ste nemali jesť, zatiaľ čo tie prírodné sa získavajú z potravinových zdrojov, ako je ovocie, mäso alebo syr.

Výroba umelých syrov môže byť veľmi technologicky náročná a môžu obsahovať až 100 chemických látok vrátane konzervačných látok, rozpúšťadiel a škodlivých látok nazývaných aldehydy (chemicky podobné formaldehydu). Väčšina z nich obsahuje spracovanú voľnú kyselinu glutámovú (glutaman sodný), ktorá síce dodáva jedlu dobrú chuť, no môže spôsobiť aj bolesti hlavy a artritídu. Zdrojom glutamanu sodného môže byť aj kyselina citrónová, maltodextrín, karagenan a kvasnicový extrakt.

Podstatnejšie je však to, čo umelé syry neobsahujú. Vápnik (ak nie je pridaný), zinok, vitamíny rozpustné v tukoch, B12, vitamín C a prospešné probiotiká. Syntetické syry nie sú dobrým zdrojom bielkovín ani mnohých vzácnych mastných kyselín, ktoré poskytujú pravé syry, ako napríklad konjugovanú kyselinu linolovú, arachidónovú a maslovú. Hoci syr spôsobuje u niektorých ľudí tráviace problémy, to isté však spôsobujú aj zložky umelých syrov, ako napríklad modifikovaný škrob, tapioková múka, mandle a priemyselne vyrábané oleje zo semien.

To najlepšie z prírody

Najväčším prínosom pravého syra je to, že je najlepším priateľom mamičiek – deti ho milujú a skvele sa hodí na desiatu. Syr, ktorý je bohatý na tuky a bielkoviny pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a zaháňa mrzutosť. Je to jeden z najlepších prírodných zdrojov vápnika, ktorý u detí udržuje silné kosti a zuby, a poskytuje ich telu mnoho ďalších prospešných látok.

Názory vyjadrené v tomto článku sú názormi autora a nemusia sa zhodovať s názormi Epoch Times.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj