Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke šéf rezortu spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). (Foto: FB / Ministerstvo spravodlivosti SR)

Členovia rady vlády pre ľudské práva žiadajú Ministerstvo spravodlivosti o zasadnutie pre audit dotácií

Členovia Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť požiadali Ministerstvo spravodlivosti SR (MS) o zvolanie mimoriadneho zasadnutia rady. Dôvodom sú výsledky auditu dotácií v oblasti ľudských práv. Tvrdia, že rezort spravodlivosti bezodkladne neinformoval mimovládne organizácie (MO) o výsledkoch auditu a nereaguje na ich žiadosti o zverejnenie správy z auditu. Informovala o tom členka rady Adriana Mesochoritisová.

Rezort spravodlivosti nekomunikuje podľa Mesochoritisovej ani o krokoch smerujúcich k vyvodeniu zodpovednosti v prípade, že audit naozaj preukázal reálne pochybenia. „Členovia a členky sa ministerstva tiež pýtajú, prečo boli predbežné výsledky auditu použité na politický boj medzi politickými stranami, na ďalšie znevažovanie a mediálny lynč mimovládnych a neziskových organizácií a porušovanie ľudských práv terajších a bývalých zamestnancov a zamestnankýň,“ prízvukuje.

Mesochoritisová tiež tvrdí, že zástupcovia MO a ďalších inštitúcií v rade sú znepokojení tým, že MS sa snaží zmeniť štatút rady vlády pre ľudské práva. „Hoci ide o poradný orgán MS SR, zmenu štatútu ministerstvo zaradilo do medzirezortného pripomienkového konania bez konzultácie s mimovládnymi organizáciami ako členmi a členkami rady,“ vysvetľuje.

Šéf rezortu spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) avizoval po stredajšom (4. 9.) rokovaní vlády, že chce pre výsledky auditu pri dotáciách v oblasti ľudských práv zvolať radu vlády pre ľudské práva. Urobiť tak plánuje až po ukončení celého procesu. Poukázal na to, že audit odhalil manipulácie a porušenie zákona pri prideľovaní dotácií.

Ministerstvo spravodlivosti: Audit potvrdil porušenie zákona pri dotáciách v oblasti ľudských práv

Prečítajte si aj