Pondelok 16. septembra, 2024
Príbuzní a zdravotnícky personál sa starajú o pacientov na lôžkach v átriu rušnej nemocnice v čínskom Šanghaji 13. januára 2023. (Kevin Frayer/Getty Images)
»

ČKS zatajila informácie pred WHO o aktuálnej epidémii v Číne

Nové vyhlásenia čínskych zdravotníckych úradov o COVID-19 prezrádzajú, že Čínska komunistická strana pokračuje v klamstvách o SARS-CoV-2. 

Čínske úrady verejného zdravia priznali, že nový variant COVID-19 v Číne spôsobuje infekcie a že súčasná epidémia zápalu pľúc sa rýchlo šíri. 

Národný úrad pre kontrolu a prevenciu chorôb čínskeho komunistického režimu zverejnil 15. decembra správu ohľadom variantu JN.1 COVID-19. V správe sa uvádza, že od novembra do 10. decembra úrady zistili v Číne sedem prípadov variantu JN.1.

Podľa skorších správ čínskych médií, ako sú Economic Observer a The Paper, však údaje z Národného centra biologických informácií ukázali, že prípady nákazy variantom JN.1 boli v Šanghaji hlásené už 11. októbra. Čínske úrady však koncom novembra Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) oznámili, že v krajine sa nešíri žiadny nový patogén.

Najnovšie oznámenie ČKS je v rozpore s tým, čo bolo povedané WHO 23. novembra. WHO si totiž oficiálne vyžiadala údaje o vypuknutí „neznámeho zápalu pľúc“ v Číne v súvislosti so správami o syndróme „bielych pľúc“, ktorý sa často vyskytuje pri ťažkých prípadoch COVID-19. 

Predstavitelia ČKS na žiadosť WHO odpovedali, že v rôznych čínskych regiónoch vrátane Pekingu a provincie Liaoning sa nezistili žiadne „neobvyklé alebo nové patogény“ a nezistili sa ani žiadne neobvyklé klinické prejavy.

Vlna zápalu pľúc sa v Číne začala šíriť v septembri, v polovici októbra sa prudko zvýšila a v novembri sa ďalej zhoršovala. ČKS pripisuje vypuknutie epidémie skríženým chrípkovým vírusom, mykoplazmovému zápalu pľúc, respiračnému syncyciálnemu vírusu, rinovírusu a iným respiračným infekciám, pričom sa vyhýba a bagatelizuje COVID-19.

V novembri niekoľko krajín v Ázii, Európe a Spojených štátoch oznámilo, že počet prípadov zápalu pľúc u detí v porovnaní s októbrom prudko stúpol.

Variant JN.1

JN.1 je druhou generáciou variantu COVID-19 Omicron BA.2.86 a predpokladá sa, že je nákazlivejší.

V období od 1. do 3. decembra ČKS schválila päť nových vakcín COVID-19 čínskej výroby pre „núdzové použitie“, pričom jedna z nich je okrem variantov XBB zameraná na kmeň BA vírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje COVID-19.

Dr. Dong Yuhong, európska odborníčka na virológiu a infekčné choroby 18. decembra pre Epoch Times povedala, že podľa čínskych pevninských médií bol variant JN.1 zaznamenaný v Číne už v októbri. ČKS však neskôr uviedla, že bol prvýkrát objavený v novembri. Podľa oficiálnych údajov čínskych úradov bolo za dva mesiace zaznamenaných len sedem prípadov.

Medzitým sa v Číne už niekoľko mesiacov šíri neznámy zápal pľúc a na sociálnych sieťach sa objavuje množstvo príspevkov o veľkom počte nakazených ľudí. Ich príznaky, preplnené čínske nemocnice a rady čakajúcich pred pohrebnými ústavmi sú opakovaním scén, ktoré sme videli počas masívneho šírenia epidémie COVID-19 v januári 2023 po tom, ako ČKS v decembri minulého roka zrušila prísne opatrenia v obavách z masových protestov a občianskych nepokojov.

Medzinárodné spoločenstvo obviňuje ČKS z toho, že od prvého prepuknutia nákazy vo Wu-chane koncom roka 2019 vážne podhodnocuje údaje týkajúce sa COVID-19 a zatajuje rozsah epidémie COVID-19 v Číne. COVID-19 sa pôvodne nazýval „wuchanský zápal pľúc“ kvôli pôvodu a príznakom ochorenia.

Dr. Dong sa domnieva, že COVID vo veľkej miere prispieva k vlne zápalu pľúc, ktorá postihla obyvateľov Číny. Poukázala však na to, že v mnohých nemocniciach, „keď vidia ťažké prípady so syndrómom ,bielych pľúc‘, lekári priamo tvrdia, že ide o ,mykoplazmový zápal pľúc‘, a na COVID-19 ani netestujú. To je z hľadiska štatistickej epidemiológie nerozumné.“ 

Dr. Dong uviedla, že JN.1 má viacero vlastností. Okrem vysokej rýchlosti prenosu, ktorá je sedem až osemkrát vyššia ako u pôvodného XBB, má aj zvýšenú schopnosť odolávať imunite kvôli dvom novým mutáciám.

Wang Pcheng-fej, výskumník z Fakulty biologických vied na Fudanskej univerzite v Šanghaji, 12. decembra pre The Paper uviedol, že vzhľadom na pokles hladín protilátok po predchádzajúcej vlne infekcie COVID-19 a silnej imunitnej odolnosti JN.1 je možné, že v roku 2024 bude v Číne od januára do marca zaznamenaný vrchol ochorenia. Vzhľadom na zložité infekčné pozadie dnešnej populácie je však ťažké odhadnúť, aká intenzívna bude nová vlna ochorenia.

Subvariant JN.1 bol prvýkrát zistený vo vzorkách odobratých 25. augusta v Luxembursku. Odvtedy bol výskyt hlásený vo viac ako desiatich krajinách vrátane Spojeného kráľovstva, Francúzska, Portugalska, Španielska, Holandska, Islandu a ďalších krajín.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) 8. decembra po prvýkrát zaradilo JN.1 do svojej aktuálnej správy o víruse COVID (SARS-CoV-2 Nowcast) a uviedlo, že JN.1 je v súčasnosti najrýchlejšie šíriacim sa variantom vírusu COVID v Spojených štátoch. V ten deň CDC odhadlo, že JN.1 tvorí 15 – 29 % prevládajúcich zmutovaných kmeňov v Spojených štátoch. Koncom októbra predstavoval len menej ako 0,1 %.

Dr. Dong povedala: „Pri takom rýchlom raste infekcií v zahraničí je veľmi zvláštne, že rast v Číne je taký pomalý a počet prípadov je stále na jednocifernej úrovni. Počas pandémie v posledných rokoch sme totiž videli, že epidémia v Číne je v podstate synchronizovaná s epidémiami v zahraničí.“

Komentátor aktuálnych udalostí Zhong Yuan 18. decembra pre denník The Epoch Times uviedol, že ČKS predtým odmietla pripustiť, že by varianty COVID-19 mohli byť príčinou epidémie, pretože dúfala, že sa jej podarí preniesť vinu na iné krajiny.

„ČKS nepriznáva, že ide o ďalšiu vlnu COVIDu v krajine, a hovorí len, že ide o chrípku alebo zápal pľúc. Znovu však zaviedla preventívne opatrenia presne podľa požiadaviek na prevenciu epidémie COVID a v tichosti obnovila testovanie COVID-19 metódou PCR,“ povedal.

Epidémia sa rýchlo zhoršuje

Epidémia zápalu pľúc v pevninskej Číne sa rýchlo zhoršuje a v celej krajine sa nakazilo veľké množstvo ľudí. Občania uviedli pre médiá a zverejnili na sociálnych sieťach, že závažnosť epidémie presahuje všetku predstavivosť.

Ošetrujúca lekárka z oddelenia tradičnej čínskej medicíny zverejnila 15. decembra na svojom overenom účte video s názvom „Tradičná čínska medicína, dedičstvo zdravia“, ktoré získalo 1,31 milióna sledovateľov. Lekárka vo videu uviedla, že „prišiel nový zmutovaný kmeň COVID-19 a infekcia sa explozívne širi.“

Dodala, že nedávne vypuknutie „mykoplazmového zápalu pľúc“ v meste Si-an, hlavnom meste provincie Šaan-si, pokračuje. Keď sa dieťa nakazí, bude to mať veľmi bolestivý priebeh, a ak správne nezareagujete, spôsobí to vznik „bielych pľúc“.

Tao Juan, zástupca hlavného lekára oftalmologického oddelenia druhej ľudovej nemocnice v Ťin-ane, 13. decembra vo videu uviedol, že epidémia „mykoplazmovej pneumónie“ v provincii An-chuej na východe Číny je v poslednom čase čoraz závažnejšia. „Mykoplazmový zápal pľúc“ sa začal vo veľkom rozsahu šíriť aj v provincii Šaan-si na severozápade Číny, kde sú mnohé nemocnice plné detí, ktoré kašlú a majú horúčky.

Zástupca hlavného lekára oddelenia tradičnej čínskej medicíny 15. decembra v príspevku na sociálnej sieti uviedol, že v provincii Šaan-si vypukla veľká epidémia „mykoplazmovej pneumónie“.

Pani Hong, ktorá žije v okrese Wej-čcheng v meste Si-čchüan v centrálnej časti provincie Šaan-si, 13. decembra pre denník Epoch Times uviedla: „Aj ja mám príznaky podobné prechladnutiu a cítim sa veľmi nepríjemne. Mnoho susedov je nakazených. Moji príbuzní, ktorí sa nakazili, išli do nemocnice, ale v nemocnici nebol dostatok nemocničných lôžok. Nečakala som, že epidémia bude teraz taká vážna. Som z toho v šoku, je to ďalšia veľká vlna.“

Úrady v meste Si-an-jang nedávno vydali oznámenie, v ktorom požadujú, aby sa všetci obyvatelia dali zaočkovať proti novému vírusu COVID-19.

Pani Wang z mesta Si-an-jang povedala pre Epoch Times: „12. decembra popoludní naše susedstvo vydalo oznámenie. Zdá sa však, že nikto nie je ochotný dať sa zaočkovať. Opätovné spustenie očkovania ukazuje, že epidémia COVID-19 sa opäť šíri a už je to  teraz veľmi vážne.“

Istá obyvateľka provincie Kuej-čou v juhozápadnej Číne, ktorej účet sa volá „Ženšenový strom vás vezme na cesty“, vo svojom príspevku na sociálnej sieti 15. decembra uviedla, že jej obe dcéry – dvojičky – boli nakazené „mykoplazmovým zápalom pľúc“. Stav mladšej dcéry je vážnejší. Röntgenové vyšetrenie hrudníka ukázalo, že jej „mykoplazmový zápal pľúc“ pokročil na pľúcny emfyzém (rozdutie pľúc). Lekárska univerzitná nemocnica Žunaj mala veľmi málo lôžok, a tak mohli zostať len na ambulancii na pozorovanie. Až na druhý deň boli dvojičky prijaté na oddelenie.

Infekcie mykoplazmovou pneumóniou zvyčajne nevedú k závažným ochoreniam dýchacích ciest, ako je pľúcny emfyzém alebo syndróm „bielych pľúc“.

Žena ďalej prezradila, že cesty do nemocnice boli veľmi preplnené, ľudia prichádzali z okolitých okresov a miest, aby vyhľadali liečbu v najlepšej nemocnici v provincii.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj