Pondelok 16. septembra, 2024
Delostrelci zo 43. samostatnej mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny ostreľujú ruské pozície 155 mm samohybnou húfnicou 2C22 „Bohdana“ v Charkovskej oblasti počas ruskej invázie na Ukrajine 21. apríla 2024 (Anatolii Stepanov/ AFP via Getty Images)
»

Čína sa učí vojenskú taktiku a stratégiu z vojny na Ukrajine

Výbor austrálskeho Senátu sa dozvedel, že Čínska komunistická strana (ČKS) si berie lekcie z vojenskej agresie a jednania so zahraničnými lídrami z vojny na Ukrajine.

„Číňania sa veľmi dobre učia z cudzích vojen,“ povedal 5. augusta Mick Ryan, generálmajor austrálskej armády vo výslužbe.

„Začali sa učiť počas vojny o Falklandy. Veľa sa naučili počas vojny v Perzskom zálive v roku 1991. V skutočnosti je celý ich program reforiem [a otvárania sa], ktorým v súčasnosti prechádzajú, založený na mnohých skúsenostiach z roku 1991“ povedal pred Stálym výborom Senátu pre zahraničné veci.


„Invázia do Iraku v roku 2003. Sledovali inváziu do Afganistanu v roku 2001. Veľmi pozorne sledovali tieto vojny. Bola to skúšobňa zbraní. Bol to testovací priestor pre nápady. Bola to skúšobňa politík… Myslím si, že sa poučili o tom, čo robiť so zahraničnými lídrami napadnutých krajín.“

Generálmajor Ryan tiež varoval, že ČKS sa od Ukrajiny naučila, že „tento druh agresie skutočne funguje“.

„Myslia si [Číňania], že Rusi boli úspešní, najmä vďaka jadrovej hrozbe, aby zabránili ďalšej eskalácii zo strany Západu… Číňania si z toho vezmú príklad. Nemôžu si dovoliť mať na Taiwane Zelenského a naučili sa, ako brutálne môžete naložiť s občanmi krajiny, ktorú napadnete, bez toho, aby medzinárodné spoločenstvo niečo urobilo.“

Generálmajor Ryan bol vymenovaný za člena austrálskeho rádu (AM) za vedenie prvej austrálskej pracovnej skupiny pre obnovu Afganistanu.

10 až 20 %-ná možnosť konfliktu v tomto desaťročí

Medzitým generál vo výslužbe varoval, že existuje 10 až 20 %-ná možnosť konfliktu pred koncom desaťročia, čo je „desivá vyhliadka“, pretože by to bolo „rádovo horšie ako to, čo vidíme na Ukrajine“.
Keď sa ho liberálna senátorka a podpredsedníčka výboru Claire Chandlerová opýtala, prečo je pre Austráliu dôležité podporovať Ukrajinu, poukázal na vzostup novej „osi“.

„Os Rusko, Čína, Irán, Severná Kórea metastázovala do globálnej hrozby proti suverenite a prosperite všetkých demokracií podporujúcich Ukrajinu,“ povedal.

„Tieto 4 krajiny nie sú spojené nejakými orgánmi, ako je Aliancia NATO. Spája ich spoločné presvedčenie, že Západ je v úpadku a nastal ich čas, takže keď je jedna z nich niekde úspešná, všetky 4 si z toho berú príklad.“

Ryan tiež varoval, že ak Rusko uspeje na Ukrajine, vyšle to signál „krajinám ako Čína v našom regióne“, že im podobné akcie môžu prejsť.

Austrália neposkytuje dostatočnú podporu Ukrajine

Ryan, absolvent medzinárodných štúdií na univerzite Johnsa Hopkinsa a vedúci pracovník pre vojenské štúdie na Inštitúte Lowy, považuje súčasnú podporu Austrálie Ukrajine za nedostatočnú. „Domnievam sa, že pomoc Austrálie, podobne ako iných krajín, je dostatočná na to, aby pomohla Ukrajine šliapať vodu, ale nie dostatočná na to, aby porazila Rusov na Ukrajine,“ povedal výboru.

„Austrália stále venuje na podporu Ukrajiny len veľmi malé percento HDP. Zatiaľ ročne vynakladáme na podporu Ukrajiny približne 500 miliónov dolárov, čo je asi 0,024 % nášho HDP. Povedané inak, pre Ukrajinu ročne [to] predstavuje menej ako 1 % ročného rozpočtu na obranu, alebo menej ako polovicu týždenných výdavkov na obranu.“

Keď sa ho pýtali, prečo podľa neho Austrália neurobila dosť, Ryan odpovedal stručne a výstižne: „Vojna stále pokračuje… Je tu jednoznačne strategický imperatív, ako sme o tom diskutovali, ale je tu aj morálny imperatív,“ uzavrel.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj