Štvrtok 19. septembra, 2024
Čínska polovojenská polícia pochoduje na Námestí nebeského pokoja v Pekingu, archívna snímka (Frederic J. Brown/ AFP via Getty Images)

Ako sa čínsky režim snaží manipulovať USA, aby vystupňoval prenasledovanie Falun Gongu v zahraničí

Spravodajci odhaľujú, ako Čínska komunistická strana cielene ovplyvňuje americkú vládu, médiá a vplyvné osoby vo svojom úsilí o „odstránenie“ duchovnej skupiny.

Podľa troch spravodajcov, ktorí majú prístup k interným informáciám o režime, Čínska komunistická strana (ČKS) zintenzívňuje svoju medzinárodnú represívnu kampaň proti Falun Gongu, najmä v Spojených štátoch.

Nová stratégia Pekingu zahŕňa manipuláciu vplyvných sociálnych médií a západných médií s cieľom šíriť dezinformácie a falošné obvinenia. Cieľom je vyvolať nesúhlas verejnosti a podnietiť americké úrady, aby zakročili proti prívržencom tejto duchovnej disciplíny, ktorí sú už desaťročia brutálne prenasledovaní Čínskou komunistickou stranou.

Hoci čínski disidenti v USA sú už dlho terčom útokov čínskeho režimu, podľa správy Informačného centra Falun Dafa (FDIC) zo 7. augusta sa zdá, že nová kampaň je svojím rozsahom a sofistikovanosťou bezprecedentná a dokonca „vstupuje na neprebádané územie“. Táto nezisková organizácia dokumentuje prenasledovanie Falun Gongu zo strany ČKS.

„Čínsky režim sa strategicky rozhodol vystupňovať prenasledovanie Falun Gongu vo svete a rozšíriť svoju propagandu, dezinformácie a medzinárodné represívne aktivity, aby sa agresívnejšie zameral na Falun Gong mimo Číny, najmä v Spojených štátoch,“ uvádza sa v správe. „Zdá sa, že cieľom ČKS je nakoniec úplne vyhubiť Falun Gong.“

Podľa spravodajcov dostali agenti čínskeho režimu pokyn, aby americkým médiám a osobám pôsobiacim na sociálnych sieťach poskytovali zavádzajúce a negatívne informácie o Falun Gongu.

Základom kampane je podľa správ, ktoré poskytli spravodajci, vytvoriť také typy obvinení, ktoré by pravdepodobne vyvolali vyšetrovanie zo strany americkej vlády.

Len minulý mesiac sa dvaja Číňania priznali k úplatkárstvu a k tomu, že konali ako nelegálni čínski agenti po tom, čo sa pokúsili podplatiť úradníka IRS (amerického daňového úradu), aby začal audit organizácie so sídlom v New Yorku, ktorú viedli stúpenci Falun Gongu. Úradník bol v skutočnosti tajným agentom FBI.

Podľa poznámok spravodajcov z júnového stretnutia, ktoré organizovalo čínske ministerstvo verejnej bezpečnosti na úrovni provincií, sa režim snaží „mobilizovať tajných agentov na vytváranie a eskaláciu vnútorných konfliktov Falun Gongu a neustále rozširovať bojovú silu, hĺbku a dosah [vplyvných osôb na sociálnych médiách zameraných proti Falun Gongu]“.

„Musia pritiahnuť trvalú pozornosť celej spoločnosti v Spojených štátoch a prinútiť americkú vládu, aby zasiahla na všetkých frontoch a eliminovala vplyv Falun Gongu,“ uvádza sa v poznámkach.

Dva súbory s poznámkami, ktoré poskytli dvaja spravodajci nezávisle na sebe a ktoré preskúmali redaktori Epoch Times, podrobne opisujú júnové stretnutie. Jeden súbor odhalil aj informácie z predchádzajúceho stretnutia ministerstva.

Medzitým boli predstavitelia ČKS inštruovaní, aby „aktivovali“ svojich agentov infiltrovaných v komunitách Falun Gongu, aby podnecovali opozíciu a protesty proti vláde USA a potom „umelo vytvárali incidenty“ počas protestov s cieľom vyprovokovať americké úrady, uvádzajú poznámky z júnového stretnutia.

„Je to znepokojujúci vývoj,“ poznamenal Bradley Thayer, vedúci pracovník Centra pre bezpečnostnú politiku, expert na strategické hodnotenie Číny a prispievateľ Epoch Times. „Sú tu obavy, či je vláda USA schopná to odfiltrovať.“

Poznámky spravodajcu z júnovej internej správy čínskej Nadácie CITIC pre štúdium reforiem a rozvoja naznačujú, že režim sa snaží „mobilizovať zdroje ústredných štátnych médií, univerzitných think tankov a iných rezortných zdrojov [na] aktívne zdieľanie hanlivých informácií o Falun Gongu s médiami v zahraničí“.

Nadácia CITIC je súčasťou CITIC Group, jedného z najväčších čínskych štátnych konglomerátov s významnými zahraničnými podielmi, čo naznačuje, že medzi tieto útočné ciele patria aj významné neštátne subjekty kontrolované ČKS. Tieto poznámky poskytol spravodajca Informačného centra Falun Dafa a redakcia Epoch Times ich preskúmala.

Podľa spravodajcov dostali pracovníci ministerstva verejnej bezpečnosti príkaz „úplne prerušiť komunikačné kanály medzi domácim a zahraničným Falun Gongom“, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu informácií o prenasledovaní z Číny.

Falun Gong, prax zahŕňajúca pomalé cvičenie a učenie založené na princípoch pravdivosti, súcitu a znášanlivosti, bola v Číne predstavená verejnosti v roku 1992. Do konca desaťročia si túto prax osvojilo približne 70 až 100 miliónov ľudí.

Vtedajší vodca ČKS Ťiang Ce-min, ktorý netoleroval žiadnu skupinu mimo kontroly strany, začal v roku 1999 kampaň na „odstránenie“ Falun Gongu. Odvtedy boli milióny ľudí uvrhnutých do väzníc, pracovných táborov a zadržiavacích centier, kde čelili vymývaniu mozgov a mučeniu v snahe prinútiť ich, aby sa vzdali tejto praxe, tvrdia ľudskoprávne organizácie.

Niekoľko nezávislých vyšetrovaní dospelo k záveru, že ČKS zabíja väzňov svedomia, aby podporila svoj výnosný priemysel transplantácie orgánov, ktorého hlavným zdrojom sú stúpenci Falun Gongu.

Informátori upozorňujú, že čínska komunistická strana má v zahraničnej komunite Falun Gongu veľký, ale bližšie nešpecifikovaný počet agentov.

Informačné centrum Falun Dafa získalo svedectvo od stúpenca Falun Gongu z Európy, ktorý bol minulý rok zadržaný počas návštevy príbuzných v Číne. Počas jeho zadržania sa ho agenti ČKS snažili presvedčiť, aby sa uchádzal o prácu v subjekte, ktorý založili stúpenci Falun Gongu v Európe s cieľom špehovať pre čínsky režim. Sľúbili mu štedrú odmenu a ako zásterku ho tiež nabádali, aby na sociálnych sieťach vyjadroval protikomunistické názory. Zhrnutie výpovede preskúmali redaktori Epoch Times.

Režim tiež povzbudzuje svojich agentov, aby „využili voľby v USA a konflikty medzi dvoma [politickými] stranami“ na dosiahnutie svojich cieľov, uvádzajú poznámky zo správy CITIC.

Informačné centrum Falun Dafa vyzýva verejnosť a vládu USA, aby pozorne skúmali všetky poburujúce obvinenia o Falun Gongu. „Je naliehavé a rozhodujúce, aby vláda USA a širšia verejnosť uznali, že skutočným zdrojom zdanlivo nezávislých komentátorov a incidentov je pravdepodobne čínsky bezpečnostný aparát,“ uviedol FDIC.

Ministerstvo zahraničných vecí USA v reakcii na niektoré správy vyzvalo Čínsku ľudovú republiku (ČĽR), aby ukončila prenasledovanie Falun Gongu.

„Represívne opatrenia ČĽR často presahujú jej hranice, pričom úrady vykonávajú medzinárodné zásahy s cieľom sledovať, ohrozovať a obťažovať občanov ČĽR vrátane stúpencov Falun Gongu a umlčať tých, ktorí utiekli pred prenasledovaním kvôli svojej náboženskej alebo etnickej identite a hľadajú bezpečie v zahraničí,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení pre NTD, sesterské médium denníka Epoch Times.

„Naliehavo žiadame vládu ČĽR, aby dodržiavala svoje medzinárodné záväzky a sľuby zakotvené vo vlastnej ústave o ochrane ‚slobody náboženstva‘ a ukončila svoju 25-ročnú kampaň na odstránenie Falun Gongu.“

Vláda USA čoraz častejšie vystupuje proti prenasledovaniu Falun Gongu čínskou komunistickou stranou. V posledných rokoch bolo zatknutých niekoľko agentov ČKS zameraných na Falun Gong; Ministerstvo zahraničných vecí USA vydalo niekoľko vyhlásení, v ktorých vyzvalo ČKS, aby prepustila uväznených stúpencov Falun Gongu (z čínskych pracovných táborov). V júni Snemovňa reprezentantov schválila Zákon o ochrane Falun Gongu na uvalenie sankcií na osoby zapojené do núteného odberu orgánov  v Číne. V júli bol v Senáte predložený podobný návrh zákona.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj