Streda 18. septembra, 2024
Zdravotnícky personál pracuje na izolačnom oddelení nemocnice Červeného kríža vo Wuhane v centrálnej čínskej provincii Hubei 16. februára 2020 (AFP prostredníctvom Getty Images)
»

Čínska nemocnica našla zodpovedajúce pľúca na transplantáciu za 10 dní – ako je to možné?

Čínska nemocnica našla počas 10 dní vhodného darcu pre pacienta, ktorý potreboval transplantáciu pľúc, čo opäť vyvolalo otázky ohľadom nepriehľadného podnikania v oblasti transplantácií orgánov v Číne.

Liu Hao (pseudonym) podstúpil v roku 2019 transplantačnú operáciu v nemocnici na východnom pobreží Číny. Trpel pneumokoniózou – poškodením pľúc spôsobeným vdychovaním prachových častíc – a za operáciu minul približne 700 000 yuanov (89 000 eur), z toho 100 000 yuanov (asi 12 700 eur) za orgán.

V rozhovore pre denník Epoch Times z 3. augusta uviedol, že transplantácia pľúc vyžaduje nájdenie darcov, ktorí by zodpovedali rozmerom aj krvnou skupinou. Nemocnica poskytla čakaciu dobu od jedného dňa do šiestich mesiacov.

Zo svojho rodného mesta na juhu cestoval 1 300 km do nemocnice, kde si prenajal byt a čakal na vhodného darcu, zatiaľ čo podstupoval rôzne lekárske vyšetrenia. Po 10 dňoch sa našiel darca.

Denník Epoch Times kontaktoval transplantačné oddelenie ľudovej nemocnice vo Wuxi v provincii Jiangsu, kde Liu dostal nové pľúca. Jedna z miestnych pracovníčok po telefóne uviedla, že nemocnica ročne vykoná 100 až 200 transplantácií pľúc.

Prvým krokom je objednať sa na vyšetrenie k lekárovi, uviedla v telefonáte zo 4. augusta. Potom bude človek zaradený na transplantačný zoznam a bude čakať na ďalšie oznámenie z nemocnice.

„Niektorí pacienti by mohli podstúpiť transplantáciu hneď po príchode,“ povedala pre denník Epoch Times. „Za transplantáciu jednej strany pľúc sa platí pol milióna yuanov (asi 63 600 eur) a za transplantáciu dvoch pľúc milión yuanov (asi 127 140 eur).“ Na otázku ohľadom zdroja darcu odpovedala, že si nie sú istí a že sa budú musieť opýtať lekára.

Liu povedal, že o darcoch nič nevie. „Pred pacientom to zostane utajené,“ povedal. Medzi pacientmi, s ktorými Liu v nemocnici prišiel do styku, boli kojenci aj ľudia starší ako 80 rokov a pochádzali z celej Číny.

Liu povedal, že s novými pľúcami nesmie vykonávať ťažkú ​​prácu a do konca života musí užívať imunosupresíva.

Podozrivé zdroje orgánov

Liov chirurg Chen Jingyu, viceprezident nemocnice vo Wuxi, často zverejňuje na sociálnych sieťach príspevky o transplantáciách pľúc, ktoré vykonal. V januári uviedol, že v minulom roku vykonal 205 transplantácií pľúc vo Wuxi a 165 v neďalekom meste Hangzhou a tiež konzultačné operácie po celej krajine. V apríli napísal, že v Číne je každoročne darovaných asi 6 000 orgánov od ľudí s mozgovou smrťou.

V reakcii na komentáre na internete, ktoré spochybňovali zdroje orgánov, Chen v minulom roku odpovedal, že Čína v roku 2015 prešla od odoberania orgánov popraveným väzňom k darcom s „mozgovou smrťou“. Čína dodnes právne neuznáva smrť mozgu, teda stratu všetkých mozgových funkcií, ako smrť. Lekárske etické normy vyžadujú, aby bol darca orgánov pred odobratím životne dôležitých orgánov vyhlásený za mŕtveho.

V roku 2016 sa Chen ako poslanec Národného ľudového kongresu Čínskej komunistickej strany (ČKS) zasadzoval o prijatie zákona o mozgovej smrti.

Čínsky systém darcovstva

Čínsky systém darcovstva orgánov zaznamenal od svojho vzniku v roku 2013 mizivé výsledky s niekoľkými tisícmi prípadov ročne.

Posledná snaha o zvýšenie počtu darcov sa objavila 28. apríla, keď hlavné čínske úrady, vrátane Komisie pre zdravotníctvo, Národnej komisie pre rozvoj a reformy, Ministerstva verejnej bezpečnosti, Ministerstva pre občianske záležitosti a Všeobecnej asociácie spoločností Červeného kríža, spoločne vyzvali k väčšej dobrovoľnej účasti.

V oznámení sa uvádza, že päťročným cieľom je dosiahnuť ročný nárast počtu registrovaných darcov orgánov o viac ako 10 % a mieru darcovstva vo výške 8 na milión obyvateľov krajiny.

Obyvateľ Pekingu, ktorý si prial používať pseudonym Fang Ming, považoval tento krok za značne zvýhodňujúci niektorých vysokopostavených úradníkov, ktorí si chcú predĺžiť život novými orgánmi. Denníku Epoch Times povedal, že on sám orgány darovať nechce a tiež svojim príbuzným a priateľom povie, aby ich nedarovali, „aby nedali život tým, ktorí na tom majú svoje záujmy“.

Vo vyšetrovacej správe zverejnenej v januári organizácia Lekári proti násilným odberom orgánov (DAFOH) spochybnila štatistiky ČKS týkajúce sa darcov orgánov a uviedla, že v iných krajinách je potrebných miliónov registrovaných darcov orgánov, aby vzniklo 5 000 vhodných darcov orgánov. Čínske oficiálne údaje za rok 2017 však uvádzajú 400 000 registrovaných darcov orgánov a viac ako 5 000 darovaných orgánov. Tento pomer je „v iných krajinách nevídaný“, uviedlo DAFOH.

V júni 2019 Čínsky tribunál (nezávislý panel lekárskych a právnych odborníkov) zistil, že v Číne sa ročne uskutoční 60 000 až 90 000 transplantácií orgánov, čo je oveľa viac ako uvádzajú čínske oficiálne štatistiky (10 000 až 20 000).

Predseda tribunálu sir Geoffrey Nice QC v rozsudku v Londýne uviedol, že tribunál obdržal veľké množstvo dôkazov o tom, že čínski lekári a nemocnice sľubujú extrémne krátke čakacie doby na transplantáciu orgánov, čo by v bežnom systéme dobrovoľného darcovstva nebolo možné.

Násilné odbery orgánov

Odborníci na ľudské práva a lekári majú pre zdroje orgánov alternatívne vysvetlenie: násilné odbery orgánov väzňom svedomia v Číne. Veľkú časť z nich tvoria praktizujúci Falun Gongu, duchovnej praxe s meditačnými cvičeniami a morálnou filozofiou zameranou na pravdivosť, súcit a toleranciu.

V roku 1999 začala ČKS celoštátnu kampaň na úplnú likvidáciu viery, čo sa v tom čase odhadovalo na 70 – 100 miliónov praktizujúcich.

Čínsky tribunál dospel v marci 2020 k záveru, že násilné odbery orgánov „boli celé roky páchané v celej Číne v značnom rozsahu a že praktizujúci Falun Gongu boli jedným – a pravdepodobne hlavným – zdrojom dodávok orgánov“.

Chirurga Chena, ktorý Liouovi transplantoval pľúca, už v roku 2016 obvinila Svetová organizácia na vyšetrovanie prenasledovania Falun Gongu (WOIPFG), nezisková organizácia zameraná na vyvodzovanie zodpovednosti voči porušovateľom ľudských práv, z násilného odoberania orgánov praktizujúcim Falun Gongu.

Pred dvoma mesiacmi schválila Snemovňa reprezentantov Kongresu USA zákon na ochranu Falun Gongu, prvý americký legislatívny návrh zákona, ktorý sa zaoberá prenasledovaním tejto viery zo strany čínskeho režimu.

Ak bude zákon prijatý, zakáže akúkoľvek spoluprácu USA s Čínou v oblasti transplantácií orgánov a zameria sa na sankcie a vízové ​​obmedzenia voči osobám, ktoré sa podieľajú na nútených odberoch orgánov. Návrh zákona musí ešte postúpiť v hornej komore zákonodarného zboru a byť podpísaný prezidentom, aby sa stal zákonom.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj