Nedeľa 8. septembra, 2024
Číňan prechádzajúci okolo administratívnej budovy spoločnosti Shanghai Automotive Industry Corp. (SAIC) v Šanghaji, v Číne (China Photos/ Getty Images)
» ,

Čínska automobilka SAIC postaví prvú továreň v Európe, údajne uvažuje o Českej republike

Podľa správ v španielskej tlači plánuje čínsky štátny výrobca automobilov SAIC otvoriť svoju prvú európsku továreň na výrobu elektromobilov buď v Španielsku, Českej republike alebo v Maďarsku.

Médiá Europa Press a Expansión sa odvolávajú na správu agentúry Bloomberg s tým, že SAIC už rokuje so španielskym ministerstvom priemyslu ohľadom možnej lokality závodu na elektromobily.

V hre je údajne niekoľko španielskych regiónov, ale čínska automobilka zvažuje aj Česko a Maďarsko kvôli nižším platom. V prospech Španielska hovorí blízkosť Veľkej Británie, ktoré je pre SAIC dôležitým trhom. Ďalší čínsky výrobca elektromobilov, BYD, už stavia závod v Maďarsku.

Podľa nemenovaného zdroja zo SAIC sa spoločnosť údajne rozhodne do konca septembra. Ekonóm Lukáš Kovanda na svojom profile X uviedol, že dôvodom, prečo chcú čínske automobilky vyrábať v Európe, je snaha vyhnúť sa novým clám, ktoré Európska komisia zaviedla od júla 2024. Pre spoločnosť SAIC stanovili orgány EÚ najvyššiu colnú sadzbu 37,6 % vzhľadom na to, že ide o čínsky štátny podnik čerpajúci štedré vládne dotácie.

„Ak bude Čína vyrábať čoraz viac svojich elektromobilov priamo v EÚ, ako to teraz plánuje štátny podnik SAIC, konkurencieschopnosť automobiliek typu Volkswagen bude ďalej klesať,“ domnieva sa Kovanda.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj