Štvrtok 19. septembra, 2024
Bezpečnostné kamery s umelou inteligenciou a technológiou rozpoznávania tváre na 14. čínskej medzinárodnej výstave o verejnej bezpečnosti v China International Exhibition Center v Pekingu 24. októbra 2018. (Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images)
»

Čína zavádza digitálny certifikát s osobnými údajmi vrátane biometriky – ďalší krok k zvýšenej cenzúre?

Peking zaviedol digitálny certifikát, ktorý obsahuje osobné údaje vrátane biometrických údajov a identifikačného čísla. Tieto kroky vyvolali ďalšie obavy z prísnejšej cenzúry, ktorá môže nasledovať po zavedení digitálnych identifikácií pre používateľov internetu tzv. netizenov.

Čínsky komunistický režim uviedol, že „dobrovoľný“ systém je určený na zefektívnenie procesov služieb, ochranu osobných údajov a obmedzenie podvodov. Zároveň sa na čínske sociálne médiá stále menej dostáva kritika, ktorá túto politiku označovala za nástroj cenzúry.

Politika, ktorú minulý mesiac predstavilo ministerstvo verejnej bezpečnosti (MVB) a štátne oddelenie zodpovedné za online cenzúru, je stále predmetom konzultácií. Bola však už pilotne zavedená vo viacerých verejných službách a na platformách sociálnych médií. Aplikácia ministerstva pre digitálny preukaz totožnosti je v súčasnosti k dispozícii vo viacerých obchodoch s aplikáciami vrátane obchodu spoločnosti Apple.

Medzitým podľa skupiny bojujúcej za ochranu ľudských práv istý muž zo severovýchodnej Číny žaluje MVB za to, že túto politiku zaviedlo ešte pred ukončením konzultačného procesu.

Nový digitálny preukaz totožnosti

MVB a Čínska správa kybernetického priestoru (CAC) začali 26. júla konzultácie o plánoch na zavedenie digitálnych identifikačných čísel a certifikátov pre netizenov.

Podľa dokumentu z konzultácií môžu osoby s platným občianskym preukazom požiadať o digitálne identifikačné číslo a digitálny certifikát, ktorý bude obsahovať číslo a osobné údaje. Číslo a certifikát sa potom môžu použiť na overenie totožnosti v rámci verejných a súkromných služieb.

MVB uviedlo, že toto opatrenie lepšie ochráni osobné údaje netizenov, pretože online platformy ich už nebudú musieť zbierať osobitne. Kritici však tvrdia, že to Čínskej komunistickej strane (ČKS) uľahčí identifikáciu disidentov, ktorí v kyberpriestore prekračujú stranícku líniu.

Americký expert na telekomunikácie Zhong Shan, predtým známy ako Wang Zu, poznamenal, že toto opatrenie v kombinácii s čínskym systémom sociálneho kreditu by mohlo pomôcť zvýšiť príjmy miestnych orgánov z pokút a byť použité ako ďalší spôsob na kontrolu disidentov.

„Myslím si, že každý dostane identifikačné číslo, ale nie nevyhnutne aj certifikát. Tí, ktorí sú pod dohľadom politickej bezpečnostnej polície, by mohli zostať bez certifikátu,“ povedal pre čínske vydanie denníka The Epoch Times.

Na otázku, prečo je potrebný digitálny certifikát, keď sa už viac ako desať rokov vyžaduje, aby netizeni registrovali svoje skutočné meno a identifikačné číslo, Zhong uviedol, že nový certifikát bude obsahovať kombináciu údajov, ktoré predtým neboli prepojené, vrátane správ, adresy IP, adresy brány routera a biometrických údajov, ako sú odtlačky prstov a čŕt tváre.

„Dôležité je, čo príde ďalej. [ČKS] k tomu môže donútiť hlavné platformy, ako sú TikTok a WeChat, aby to vyžadovali … Nemôžete žiť bez nakupovania a komunikácie, tak ako by ste sa nemohli prihlásiť?“ povedal a dodal, že súčasťou systému kontroly ČKS bude aj systém sociálneho kreditu a pilotné zavedenie digitálnej meny, ku ktorému by malo dôjsť na budúci mesiac.

Cenzurovaní kritici

Napriek otvoreným konzultáciám internetová polícia odstraňuje z čínskych sociálnych médií kritické príspevky ohľadom tejto politiky. Medzi najvýznamnejšie patrí odstránený príspevok profesorky práva z univerzity Tsinghua Lao Dongyana.

V poznámkach uverejnených na Weibo, čínskej obdobe platformy X, prirovnala digitálne ID k personalizovanému sledovaciemu zariadeniu pre každého používateľa internetu. Uviedla, že to môže ľahko zhromažďovať kompletnú internetovú históriu používateľa.

Digitálny certifikát – napísala v teraz už odstránenom príspevku – „zmení prístup na internet a k online službám na privilégium, ktoré možno využívať len s povolením“.

„Ak určité oddelenia zakážu jednotlivcovi používať ich služby na overenie totožnosti, obmedzí sa alebo sa mu odoberie právo na prístup na internet vrátane slobody vyjadrovať názory a získavať informácie,“ dodala.

Lao tiež uviedla, že táto politika rozširuje opatrenia prijímané voči osobám podozrivým z trestnej činnosti a že používatelia internetu budú len ťažko schopní dať svoj skutočne informovaný súhlas z dôvodu nedostatku alternatív a informácií o rizikách.

Profesorka práva vyzvala na preskúmanie celej veci a posúdenie, či je taká politika v súlade s ústavou.

V ďalšom príspevku, ktorý tiež zmizol, sa Lao sťažovala na internetových trollov, ktorí sa na ňu kvôli článku zamerali a ktorí boli podľa nej organizovaní úradmi.

Huang Yusheng, ďalší profesor univerzity Tsinghua kritizujúci zavádzanú politiku, bol po zverejnení svojho názoru na platforme Weibo zablokovaný.

Huang v ostrom článku uviedol, že občianska sloboda je pre modernizovanú Čínu nevyhnutná.

„Každý štát, ktorý sa pokúša sledovať svojich občanov v každom aspekte ich života a nenecháva im žiadny priestor na súkromie, ukazuje najhrubším a najhanebnejším možným spôsobom, že nie je štátom pre svojich občanov,“ napísal.

Profesor filozofie tvrdil, že v „skutočnom štáte pre ľudí“ by úrady nemuseli analyzovať a kontrolovať každú myšlienku a prejav každého občana; občania by sa so štátom stotožnili, dôverovali mu a bránili ho. Dodal, že tajný recept na dôveru v národe spočíva v slobodách jeho občanov.

Od zverejnenia príspevku bolo Huangovo konto na Weibo zablokované.

Pilotný projekt už pred výsledkom konzultácie

Hoci konečný termín konzultácie je 25. augusta, aplikácia MVB na generovanie digitálnych certifikátov už je v obchodoch s aplikáciami vrátane Tencent a Apple k dispozícii.

Recenzie aplikácie Ministerstva verejnej bezpečnosti pre digitálne certifikáty v obchode Apple. Screenshot spravený 8. augusta 2024. (The Epoch Times)

Denník Epoch Times oslovil spoločnosť Apple so žiadosťou o vyjadrenie, ale do času uverejnenia odpoveď nedostal.

Certifikát je už pilotne zavedený aj na desiatkach verejných služieb a platforiem sociálnych médií, ako napríklad Railway 12306, digitálna nákupná platforma Taobao a WeChat.

Podľa dokumentu, ktorý zverejnila ľudskoprávna webová stránka @weiquanwang, podal Fu Wen, 49-ročný muž zo Šan-tungu, 2. augusta na ministerstvo žalobu za to, že navrhovanú politiku zaviedlo ešte počas konzultačného procesu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj