Štvrtok 19. septembra, 2024
Ruský prezident Vladimir Putin a čínsky líder Si Ťin-pching si podávajú ruky počas podpisovej ceremónie po stretnutí v Kremli v Moskve 21. marca 2023 (Michail Tereščenko / Sputnik / AFP via Getty Images)

Čína signalizuje, že neprestane pomáhať Rusku ani po tom, čo USA vydali ďalšie sankcie

Hovorca čínskeho ministerstva obchodu 25. augusta vyhlásil, že čínsky komunistický režim „prijme potrebné opatrenia na pevnú ochranu legitímnych práv a záujmov čínskych podnikov“. Reagoval na sankcie zo strany USA na čínske spoločnosti, o ktorých sa zistilo, že pomáhajú ruskej armáde vo vojne s Ukrajinou, uvádza štátne médium Xinhua.

Americké ministerstvo financií a ministerstvo zahraničných vecí 23. augusta oznámili, že sa zamerali na takmer 400 subjektov a jednotlivcov, ktorí pomáhajú ruskému vojnovému úsiliu. Zistilo sa, že viaceré z čínskych spoločností predávali strojné súčiastky a technologické zariadenia, ako sú čipy používané vo vojenskom vybavení, ruským subjektom, ktoré už boli na čiernej listine. Štyridsaťdva čínskych spoločností bolo zaradených na zoznam spoločností s obmedzeným obchodovaním.

Čínska komunistická strana sa od začiatku postavila vo vojne na stranu Ruska a na výzvy amerických diplomatov, aby uznala suverenitu národov a prestala pomáhať ruskému vojnovému úsiliu, reagovala len vyhýbavo. Piatkové sankcie odhalili rozsiahle úsilie vlády USA zablokovať americké a zahraničné peniaze na podporu ruskej armády. Osoby a subjekty, ktoré sa stali terčom sankcií, presahovali rámec priamych dodávateľov finančných prostriedkov, zbraní a technológií pre ruskú armádu a zahŕňali aj ruský kovospracujúci a ťažobný priemysel, čo by utlmilo ruský finančný sektor.

Čínske ministerstvo obchodu ich označilo za „nesprávne kroky“ a tvrdilo, že sankcie boli prijaté s „takzvanými zámienkami súvisiacimi s Ruskom“.

Podľa Americko-čínskej komisie pre ekonomické a bezpečnostné hodnotenie ČKS nielenže odmietla prestať pomáhať ruským vojnovým snahám, ale snažila sa podkopať medzinárodné sankcie voči Rusku.

Po tom, ako Spojené štáty a Spojené kráľovstvo vydali sankcie blokujúce dovoz ruskej medi, ČKS podľa vyšetrovania agentúry Reuters dovážala ruskú meď maskovanú ako kovový šrot.

Po tom, ako vysokí predstavitelia USA zverejnili, že väčšina mikročipov používaných v ruských vojenských tankoch, raketách a lietadlách bola dovezená z Číny, predstavitelia ČKS uviedli, že „neposkytli zbrane žiadnej strane“.

Spojené štáty vydali prvé kolo sankcií voči Rusku vo februári 2022, krátko na to predstavitelia ČKS vyhlásili, že sa zapoja do normálneho obchodu s Ruskom. ČKS pokračovala vo financovaní a predaji materiálu potrebného na vojenské vybavenie Rusku počas rokov 2022, 2023 a 2024.

V roku 2021 ČKS prijala zákon proti zahraničným sankciám s cieľom zaviesť protiopatrenia a odvetné opatrenia za to, čo považuje za „diskriminačné reštriktívne opatrenia… na obmedzenie alebo potlačenie nášho národa“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj