Štvrtok 19. septembra, 2024
Zlatí medailisti Yang Lee a Chi-Lin Wang z taiwanského olympijského tímu. Strieborní medailisti Wei Keng Liang a Chang Wang z tímu Čínskej ľudovej republiky. Bronzoví Aaron Chia a Wooi Yik Soh z tímu Malajzie. Pri odovzdávaní medailí v mužskej štvorhre v bedmintone, Paríž 2024, 4. augusta 2024 (Michael Reaves/ Getty Images)

Čína cenzúrovala prehru s Taiwanom v olympijskom finále v bedmintone

Taiwanskí športovci Wang Chi-lin a Lee Yang v nedeľňajšom olympijskom finále v bedmintone porazili čínsky pár a obhájili tak zlatú olympijskú medailu z predchádzajúcich hier.

Zápas však podľa projektu Sinopsis ukázal aj bezprecedentnú politizáciu zo strany čínskeho režimu. Sinopsis vydáva články v odbornej spolupráci s Katedrou sinológie Karlovej univerzity v Prahe.

Čínsky režim podľa zistení Sinopsisu vyvinul taký tlak na Medzinárodný olympijský výbor, že prinútil taiwanskú športovú výpravu, aby oficiálne vystupovala pod názvom Čínsky Tchaj-pej, hoci Taiwan je ostrovný štát s vlastnou ústavou, demokraticky zvoleným vedením a armádou.

Ostrovný štát musel počas svojej účasti na olympijských hrách používať aj špeciálnu vlajku a hymnu.

Ďalším opatrením, ktoré sa podarilo presadiť Čínskej komunistickej strane (ČKS) a na ktoré poukázal Sinopsis, boli kontroly taiwanských fanúšikov pri vstupe na športoviská, ktorí si museli z tváre utrieť národné farby.

Kvôli citlivosti zápasu čínska štátna televízia CCTV údajne dvakrát zdržala vysielanie zápasu, a keď taiwanský pár vyhral, vysielanie bolo okamžite prerušené. Čínske médiá neodvysielali ani medailový ceremoniál, v ktorom čínski športovci získali striebro.

Olympijské hry sa konajú v čase napätia medzi čínskym režimom a ostrovným štátom, keď ČKS zintenzívnila narušovanie námorného a vzdušného priestoru Taiwanu a opakovane verejne demonštrovala svoje odhodlanie anektovať ostrov.

Taiwan naopak uskutočňuje spoločné námorné cvičenia v Juhočínskom mori. Japonská a taiwanská pobrežná stráž nedávno uskutočnili spoločné námorné cvičenia, ktoré boli ich prvými spoločnými cvičeniami od roku 1972, keď Japonsko a Taiwan prerušili formálne diplomatické vzťahy.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj