Piatok 18. októbra, 2024
Ilustračný obrázok (Foto: Anikó Hanzlová)
,

Chystáte sa kempovať do Chorvátska s rodinou? Máme pre vás dobré rady, ako na to

Radi by ste strávili dovolenku v zahraničí bez toho, aby ste museli siahnuť hlboko do svojej peňaženky? Zvažujete vyskúšať stanovačku a vymeniť pohodlie hotela za pokoj, krásnu prírodu a hviezdy nad hlavou? Potom máme pre vás niekoľko dobrých rád, ako sa pripraviť na dlhší pobyt vonku v stane.

Na ubytovanie v apartmánoch, penziónoch a hoteloch si musíte pripraviť vyšší rozpočet, kdežto kemping je lacnejšou, ale za to zábavnejšou alternatívou dovolenky. Preto sa pre túto možnosť rozhodujú najmä mladí ľudia s rodinami. Celý deň strávený vonku je úplne novým zážitkom prinášajúcim nielen dobrodružstvo, ale aj starosti. Keď sa však dobre pripravíte, nemôže vás nič prekvapiť.

Zaiste, obstarávacia cena stanu, variča a ďalšieho vybavenia ako kempingový stôl, skladacia kuchyňa a stoličky nie je najlacnejšia, ale myslite na to, že ich nekupujete na jeden rok. Môžu vám poslúžiť aj desať rokov, ak nie viac a vy už s nimi iba cestujete. Pokiaľ máte vybraný autokemp, je lepšie vopred sa informovať o voľných miestach, prípadne si miesto aj rezervovať.  Tí odvážnejší môžu ísť naslepo a ubytovať sa tam, kde budú mať voľné miesto. Do kempov chodia ľudia aj na jednu noc či zopár dní, čiže je veľká pravdepodobnosť, že voľné miesto nájdete. V Chorvátsku sú kempingy takmer pozdĺž celého brehu mora. Zbaľte si hlavne dobrú náladu a zmysel pre dobrodružstvo.

Ilustračný obrázok (foto: Anikó Hanzlová)

Ako si vybrať stan pre rodinu?

Troj a štvorčlenná rodina bude potrebovať stan pre 4 osoby, najlepšie s predsieňou, v ktorej je možné uložiť si veci a stôl so stoličkami. Väčší stan s výškou 170 cm vyjde okolo 200 eur. Stany majú nepremokavý vonkajší plášť, preto by vás nemal prekvapiť ani dážď. Ak chcete zabezpečiť sebe aj deťom pohodlie, nezabudnite dokúpiť nafukovacie matrace a pumpu. Vyspíte sa doružova a načerpáte energiu do nového dňa. Do stanu o veľkosti 240 cm sa zmestia dve 120 centimetrové matrace. Pre každého jeden malý vankúš a deka, a spálňa je vybavená.

Za čo sa v kempe platí? 

Po príchode do kempu je potrebné vybrať si vhodné miesto a prihlásiť sa. Platí sa za stanové miesto a každú osobu (niekde aj za auto). Ak máte autochladničku, elektrická prípojka v kempe zvýši vaše výdavky asi o 6 eur denne. Pokiaľ si varíte sami, raňajkujete aj večeriate v kempe, potraviny ako salámy, maslo a iné potrebujú chlad, čiže elektrina pre napájanie autochladničky je dobrá voľba. Stále ušetríte viac peňazí, keď si budete jedlo pripravovať sami. V priemere zaplatíte za deň v kempe v Chorvátsku cca 30-40 eur so všetkým.

Koľko vydrží plynový varič?

Ak máte plynový varič a 3 kartuše, máte o stravu postarané minimálne na 10 dní. Navariť si cestoviny, zemiaky, zohriať omáčku, či vysmažiť mrazené kuracie rezne netrvá vôbec dlho a aj v kempe sa dokážete plnohodnotne stravovať. K vareniu je však potrebné zbaliť si 2 hrnce, panvicu, príbory, taniere a poháre. Nezabudnite ani na jar, utierky a malý lavórik (môžete kúpiť aj skladací), v ktorom budete chodiť umývať riad. Veľmi ho oceníte.

Pokiaľ sa chystáte z kempu chodiť na poznávacie výlety, môžete si jedlo zabaliť so sebou a znova ušetríte. Keď je reč o výlete, určite si zabaľte taštičku prvej pomoci s liekmi na rôzne ťažkosti, mastičkami, dezinfekciou a sterilnými štvorcami.

Vhodné oblečenie do každého počasia

Napriek tomu, že je v tomto období v Chorvátsku teplo, zbaľte si aj teplé oblečenie, aby vás neprekvapil nočný chlad v stane alebo denný pokles teplôt. Hlavne deťom zvykne byť ráno zima, preto ich mikina poteší. Odporúčame si pribaliť aj vlhčené utierky a mydlo, s ktorým si môžete vyprať oblečenie. Jedna dlhšia šnúra upevnená o stromy vás poteší ako vlastnoručne vyrobený vešiak na prádlo.

Solárna sprcha (Foto: Anikó Hanzlová)

Ďalšie tipy

Výhodou je myslieť pred kempom aj na smeti, preto si pripravte sáčky alebo igelity, kam môžete svoj odpad zbierať a raz za čas ho ísť vyhodiť do smetí.

Solárna sprcha, ktorú zavesíte na strom, umožňuje vyprať si oblečenie pri stane, umyť riady alebo aj menšie deti. Počas dňa sa voda zohreje a investícia v hodnote 5 eur vás odbremení od behania s malými deťmi do sprchy pri každej maličkosti.

Ak máte ešte malé a neodplienkované deti, odporúčame im zobrať nočník. Ušetríte si odbiehanie po polnoci na toalety cez polovicu kempu.

Aj papuče do sprchy sú dobrou voľbou, keďže spoločné sociálne zariadenia nie sú vždy najčistejšie.

Menším deťom zabezpečte zábavu. Možete im zobrať vedierko s lopatkou, karty, loptu, bedminton alebo sieť na chytanie rybičiek a rôzne nafukovačky do vody. Dobrým pomocníkom je aj plážový stan, v ktorom môžu od vyčerpania zaspať a schovať sa pred priamym slnkom.

Myslite aj na klobúky na ochranu hlavy. Budú vaším ochrancom pri vode aj na výletoch. Pre malé deti zvoľte k vode overal.

Chytanie rybičiek je zábava aj keď je voda studená (Foto: Anikó Hanzlová)

Niekoľko slov na záver

Môže sa zdať, že balenie sa na kemping je náročné, ale samotné kempovanie je pohodlné a keď sa prepnete do tohto režimu, čas plynie pomalšie. Nikam sa neponáhľate a užívate si každú chvíľu. Oddýchnete si od sociálnych sietí a zrazu si uvedomíte, aké je príjemné vybočiť z bežného života a ochutnať skutočnú slobodu. Akosi podvedome sa naladíte na pokojné plynutie času a okúsite úplne iný, sebestačnejší spôsob života. Uvedomíte si, aký je človek vynaliezavý a čo všetko si dokáže urobiť sám. Kempovanie vám dodá vieru v seba a svoje schopnosti. Rodina sa zabaví, zomkne a nezabudnuteľné zážitky si bude pripomínať celý život.

Deti na vlastnej koži zažijú odlišný spôsob života, oslobodený od prepychu a pohodlia, čo prispeje k budovaniu ich hodnôt a láske k prírode. Môže sa zdať, že stanovanie je iba dobrodružstvo, ale pre deti je to aj vzdelávanie, skultúrňovanie a poznávanie. Prínos kempovania je bohatý a hlboký. Ale iba pre tých, ktorí vedia jeho dary oceniť.

Miesto v kempe na umývanie riadu a oblečenia (Foto: Anikó Hanzlová)

Na záver ešte v skratke uvedieme výhody a nevýhody kempovania.

Výhody

  • nižšia cena
  • celodenný pobyt v lone prírody
  • súkromná pláž (kempy sú obyčajne hneď pri pláži, ak vám niečo chýba, iba si zbehnete do stanu)
  • niektoré kempy ponúkajú aj možnosť potápania
  • naviazanie nových priateľských kontaktov
  • umývanie riadov na pláži
  • nezabudnuteľný zážitok na celý život
  • celá rodina je stále spolu, utuženie vzťahov
  • z autokempu môžete chodiť na rôzne výlety po okolí, nie ste viazaní na jedno miesto

– pokoj, pohoda, relax, spomalenie

Nevýhody

  • zložitejšia predpríprava
  • investícia do potrebných produktov na kempovanie a do nákupu potravín
  • spoločné sociálne zariadenia (ak ste od nich ďalej, trošku sa v noci prejdete)
  • hluk vo dne i v noci
  • zbaliť je potrebné oveľa viac vecí, ako do hotela
  • menej súkromia
  • vzniknuté problémy riešite sami, bez pomoci, preto je dobré ovládať angličtinu

Prečítajte si aj